Skyrybų nori tik viena pusė

girdauskas v
Vitas Girdauskas, pagrindinis VšĮ Sintautų akademija dalininkas, norėtų, kad ir toliau viskas liktų taip, kaip yra dabar, nors supranta, kad juridiniai niuansai yra problemiški. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Laikas parodys, ar įvyks, gal tiksliau, kaip ir kada įvyks savivaldybės administracijos ir VšĮ Sintautų akademija skyrybos. Viena pusė sako apskritai savo vaidmens šiame darinyje nesupranta, tad svarsto, kaip išeiti iš ten, kam juridiškai net nepriklauso, kita pusė tvirtina, jog viskas turėtų likti taip, kaip yra. Tad apie viską nuo pradžių.

Nors rekvizituose skelbiama, kad VšĮ Sintautų akademija vadovė yra Ingrida Jakaitienė, einanti ir Sintautų bendruomenės centro pirmininkės pareigas, tačiau realus šios įstaigos vadovas, pagrindinis dalininkas yra Vitas Girdauskas, šiuo metu vadovaujantis Vilkaviškio turizmo ir verslo informacijos centrui, anksčiau buvęs Šakių savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas. V. Girdauskas vienu iš keturių dalininkų laiko ir Šakių rajono savivaldybę, nors savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis šios priklausomybės kratosi ir sako norintis greičiau atsikratyti to, kas juridiškai neegzistuoja.

„1998 m., kai kūrėsi Sintautų akademija, tiesiai iš biudžeto buvo gautos lėšos (pasak V. Girdausko, 35 tūkst. litų – red. past.) nupirkti Sintautų kolūkio pastatą Sintautų akademijos veiklai vystyti. Tie pinigai buvo įskaityti į savivaldybės biudžetą, tos patalpos buvo perpirktos, bet jos atiduotos panaudos būdu. Pagal dabar galiojančius įstatymus panaudos būdas nėra dalininko įnašas“, – priešistorę pasakoja E. Pilypaitis ir tęsia, kad būta aiškinimų esą dalininkas yra Lietuvos Respublika, atstovaujama savivaldybės administracijos.

„Mes neturime įgaliojimo atstovauti Lietuvos Respublikai, nes kas tai yra? Vyriausybė? Tada jis (V. Girdauskas – red. past.) vienašališkai pataisė Registrų centro įrašą  <...> ir tą sumą, už kurią pirkta, įrašė kaip įnašą“, – sako meras.

Anot rajono vadovo, V. Girdauskas siūlęs dalininku būti administracijai, tačiau be tarybos sprendimo tai neįmanoma. Apskritai, kalba meras, kaip prievolė savivaldybei numatyta prižiūrėti nevyriausybinių organizacijų veiklą, tačiau retoriškai teiraujasi, kaip prižiūrėti veiklą organizacijos, kuriai pats priklausai.

„Mes išėjom iš Zanavykų sąšaukos, išeisim ir iš šito juridinio asmens anksčiau ar vėliau, tik reikia išspręsti, ar mes išvis ten dalyvaujam, nes neturim iš ko išeiti, nes neturim įnašo, kurį galėtume parduoti“, – aiškina E. Pilypaitis ir priduria, kad savivaldybės vaidmuo išties keistas, nes turtas yra savivaldybės nuosavybė, kuris naudojamas pagal panaudą, bet patalpos, anot mero, nugyventos, netvarkomos.

„Jei priimtume principinius sprendimus, įpareigotume tvarkyti, vėl prasidėtų nauja pora kaliošų“, – įsitikinęs meras, pridūręs ir tai, kad teisiškai viską suforminus patalpas būtų galima arba parduoti, arba nuomoti.

E. Pilypaitis apie norą trauktis sako informavęs ir praėjusią savaitę vykusiame dalininkų susirinkime, į kurį žurnalistai nebuvo įleisti, tiksliau, buvome informuoti, kad vienas iš dalininkų nesutinka, jog nuotoliniame susirinkime dalyvautų ir spaudos atstovai. Meras sako nebalsavęs nė vienu darbotvarkės klausimu, dalyvavęs svečio teisėmis. Tokiu elgesiu šiek tiek stebisi V. Girdauskas.

„Iki šios valdžios daugiau nei dvidešimtmetį tiek dalykų buvo daryta... Niekam anksčiau nekilo klausimų“, – svarstė V. Girdauskas, vardijęs ne vieną įgyvendintą projektą, mokymus, susitikimus, plenerus.

Jis sako, jog nors pinigų įnešimas perkant patalpas nebuvo formalizuotas, jie buvo tiksliniai ir savivaldybė juos gavo.

„Taip, de jure yra problematiška, neįforminta, bet de facto yra taip, kaip yra <...>. Savivaldybė tiek metų buvo dalininku, naudojosi visomis teisėmis, dalyvavo sprendimuose. Buvo tokie laikai, gal kokiais 2000-aisiais 2001 metais, kai Sintautų akademijos direktorė eidavo į Šakių savivaldybės tarybą atsiskaitinėti už metų veiklą“, – kalba V. Girdauskas ir tikina, kad jis ir toliau norėtų, kad viskas liktų taip, kaip yra realiai.

Ar taip ir bus, klausimas atviras, nes savivaldybė vis garsiau prabyla norinti skyrybų su šia įstaiga.

Norint išspręsti susiklosčiusią situaciją, nutarta kreiptis į teisininkus.

Nors dabar Sintautų akademijos veikla, sutinka V. Girdauskas, aprimusi, tačiau tradiciniai dalykai tęsiami – kasmet leidžiamas Sintautų kalendorius, vasaromis rengiami dailininkų plenerai, Vėlinių laikotarpiu lankomos ir tvarkomos senosios Sintautų valsčiaus kaimų kapinaitės.

Beje, V. Girdauskas sako, jog dalininkų susirinkimo metu buvo sėkmingai patvirtintos praėjusių metų finansinės ataskaitos, nors meras sako, jog netikslumų būta, bet nenori leistis į mišką, kuriame vis daugiau medžių, ir detaliau to nekomentuoja. Rekvizitai.lt skelbia, kad įmonė vėluoja pateikti finansinės atskaitomybės dokumentus (skelbiama informacija atnaujinta praėjusių metų lapkritį).

VšĮ Sintautų akademija įkurta 1998 m., kaip sako V. Girdauskas, pagal danišką liaudies mokyklos modelį. 2018 m. su savivaldybe buvo sprendžiami ir sutartiniai patalpų nuomos klausimai, nes ūkinę veiklą jose V. Girdauskas vykdė be sutarties.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.