Prognozuoja, kad kompensacijų gavėjų daugės

Nuo šių metų pradžios keičiasi kompensacijos už būsto šildymą apskaičiavimo tvarka. Pagal naująją skaičiavimo metodiką kompensacija galės pasinaudoti platesnis ratas sunkiau besiverčiančių žmonių. Planuojama, kad visoje šalyje šia pagalba galės pasinaudoti daugiau kaip 110 tūkst. gyventojų. Valstybė būsto šildymo kompensacijoms papildomai skiria 16 mln. eurų.

Pasak savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Daivos Pilypaitytės, 2021 m. kompensacijas už būsto šildymo išlaidas Šakių rajone gavo 882 asmenys (666 šeimos). Iš viso kompensacijoms už šildymą ir karštą vandenį per praėjusius metus išleista 139 tūkst. 156 eurai. Pradėjus taikyti naująją skaičiavimo tvarką, kompensacijų gavėjų skaičius, manoma, galėtų padidėti apie 30 proc. Šakių rajono savivaldybei iš valstybės biudžeto tam skirta 154 tūkst. eurų.
 
Šiais metais dvigubėja valstybės remiamų pajamų (VRP) dydis, taikomas būsto šildymo išlaidų kompensacijai apskaičiuoti (2022 m. VRP –129 eurai). Šildymo sezono metu už normatyvinį būsto plotą kompensuojama būsto šildymo išlaidų dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp bendrai gyvenančių asmenų arba vieno gyvenančio asmens vidutinių pajamų (į rankas) per mėnesį ir 2 VRP dydžių (258 eurai) kiekvienam bendrai gyvenančiam asmeniui.

Būsto šildymo išlaidų kompensacija skiriama tame būste deklaruotiems asmenims. Kompensacijai apskaičiuoti taikomas būsto naudingojo ploto normatyvas. Už kokį plotą skiriama kompensacija, priklauso nuo to, kiek žmonių deklaruoja tame būste gyvenamąją vietą.

Paprasčiausias būdas sužinoti, ar priklauso būsto šildymo išlaidų kompensacija ir koks preliminarus jos dydis, galima pasinaudojus Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje www.spis.lt esančia būsto šildymo išlaidų kompensacijos skaičiuokle.

Būsto šildymo išlaidų kompensacija teikiama nepriklausomai nuo šildymo būdo – tiek būstą šildant centralizuotai, tiek kitos rūšies kuru – malkomis, dujomis, elektra. Be to, karantino ir ekstremalios situacijos metu bei 6 mėnesius po jų atšaukimo nepasiturintiems gyventojams kreipiantis dėl piniginės socialinės paramos jų turimas turtas nebus vertinamas.

Socialinės paramos skyrius kviečia sunkiau besiverčiančias šeimas ir vienus gyvenančius asmenis teikti prašymus dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijų savo deklaruotos gyvenamosios vietos seniūnijai arba elektroniniu būdu www.spis.lt portale.

Kiek bus naujų paramos gavėjų, tiksliau bus galima pasakyti šių metų vasario mėnesį.

Živilė Rinkevičienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.