Sovietinių paminklų likimas įaudrino savivaldybės tarybą

lenkas pukinskas
Tarybos narys Romas Pukinskas (stovi) tikino, jog Gintauto Lenko (antras iš kairės) komentaras dėl sovietinės okupacijos pateisinimo jį įžeidė, jis kritikavo parengtą protokolinį sprendimą ir sakė nepalaikysiąs šios „kvailos iniciatyvos“, tačiau atėjus laikui balsuoti paspaudė žalią mygtuką. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Viešojoje erdvėje pasigirdus aktyviems raginimams šalinti sovietų armiją šlovinančius paminklus, savivaldybių administracijos elgiasi skirtingai – vienos tokius paminklus jau demontavo ar demontuoja, kitos laukia vadinamojo desovietizacijos įstatymo, o mūsiškė nusprendė atsiklausti savivaldybės tarybos. Protokoliniam sprendimui dėl paminklų demontavimo penktadienį buvo pritarta, tačiau diskusijų audra buvo išties aštri, akivaizdžiai išsiskyrė ir nuomonės valdančiojoje koalicijoje, o po posėdžio pasisakymai netilo ir socialinėje erdvėje.

Protokoliniame sprendime skelbiama, kad savivaldybės taryba, „atsižvelgdama į jau beveik du mėnesius trunkantį Rusijos kariuomenės banditišką siautėjimą Ukrainoje, jos miestų, infrastruktūros ir civilių gyventojų beatodairišką naikinimą, žudymą, prievartavimus ir plėšimus, skleidžiamą cinišką melą ir propagandą, įžvelgdama, kad panašių metodų buvo imtasi ir Lietuvoje sovietinės okupacijos ir Antrojo pasaulinio karo metais, tačiau viešosiose erdvėse esančiuose paminkluose okupantų pristatymas kaip išvaduotojų ir kovotojų už laisvę yra tolimesnis istorijos klastojimo ir žmonių protų užvaldymo pavyzdys, nutaria demontuoti Kudirkos Naumiestyje esančius du memorialinius paminklus prie Širvintos tilto Vytauto ir V. Kudirkos gatvių gale ir buvusios komendantūros vietoje Tilto gatvėje prie namo Nr. 13 bei kreiptis į Rusijos federacijos ambasadą Lietuvoje, kurios lėšomis 2002 m. buvo tvarkomas memorialas Šakių miesto Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietoje su šautuvą rankoje laikančiu sovietų kariu, kas visiškai nesiderina su mirusiųjų atminimu, amžino poilsio vieta, o veikiau yra agresijos ir okupacijos aliuzija, su siūlymu šį paminklą išsimontuoti ir išsigabenti. Ambasadai stingant techninių galimybių, jai prašant, savivaldybės administracija ar visuomenininkai rastų būdų ir galimybių šį reikalą išspręsti“. Be to, paraginta gyventojus susilaikyti nuo iniciatyvų, kurios galėtų išprovokuoti konfliktus ar būtų kvalifikuojamos Baudžiamojo kodekso kontekste, seniūnams ir bendruomenei pasiūlyta inicijuoti okupacinio režimo kolaborantų asmenvardžių ar to laikmečio reliktų pavadinimų gatvėse pakeitimą.

Perskaičius sprendimo siūlymą pirmasis žodžio pasiprašė tarybos narys Romas Pukinskas. Pirmiausiai jis papriekaištavo, kad protokolinio sprendimo variantą pašte rado tik ketvirtadienį ir nebuvo laiko šiuo klausimu padiskutuoti su kolegomis. Be to, jis teiravosi, kodėl neatsiklausiama gyventojų nuomonės, kodėl nepasiteiraujama, „ar menininkui širdies neskaudės“, nes, tarybos nario teigimu, „ne šiaučiai ir kriaučiai tuos paminklus statė“, o „žvaigždutė raudona, kurios bijot kaip vampyrai česnako, užima 2 proc.“, tarybos nariui buvo neaišku, kodėl siūlomas tik vienas variantas – demontuoti.

„Ištrinkim tą žvaigždę, padarykim šalia lentelę, kad iškraipyta tiesa, ir tegul turistai skaito ir mato tikrovę“, – siūlė R. Pukinskas ir nekart pabrėžė nebalsuosiąs už „kvailą iniciatyvą“, o protokolinio sprendimo tekstas, jo manymu, įrodinėja, kad tas, „kuris nebalsuos už šitą reikalą, yra už karą Ukrainoje ir už banditišką rusų siautėjimą“, tačiau jis teigė esąs prieš karą ir siūlė ištaisyti tekstą bei „su tokiom kvailom iniciatyvom“ neduoti „Kremliui degalų ant propagandos malūno“.

Meras Edgaras Pilypaitis teigė, kad apie iniciatyvą siūlyti protokolinį sprendimą frakcija buvo informuota dar antradienį, o tekstas išsiuntinėtas trečiadienio vakare, jo taisyti irgi nematąs reikalo. Jis dvejojo, ar reikalinga atsiklausti gyventojų nuomonės, nes tarybos nariai yra gyventojų atstovai, o kitos savivaldybės net tarybos nuomonės neklausė. Vienos pirmųjų paminklus ėmė griauti Tauragės, Marijampolės miestų savivaldybės, o pastaroji nekart paminėta kaip pirmūnė ir dėl to, kad tokią poziciją demonstruoja meras socialdemokratas, kai mūsų savivaldybės taryboje būtent šios partijos atstovai ir kėlė daugiausiai aistrų.

Be to, kalbėjo meras, nebuvo rasta jokių Kudirkos Naumiestyje stovinčių paminklų dokumentų, jų autorystė irgi nežinoma. Kalbėdamas apie paminklą Šakių kapinėse jis teigė manantis, kad „sovietinis karys su šautuvu nėra amžino poilsio ar pagarbos simbolis“, o ambasadai siūloma jį pasiimti, nes paminklas, kaip nurodoma informacinėje lentelėje, atstatytas būtent Rusijos Federacijos lėšomis, tad tai jų turtas.

„Siūlom demontuoti, o jeigu kažkam tas simbolis brangus, tegul kieme pasistato“, – siūlė meras, reaguodamas į kolegų pasisakymus.

Bernardinas Petras Vainius kalbėjo: „Tikrai nepritariu, kad istoriniai faktai būtų naikinami ir istoriniai ženklai kažkur išvežami, nesvarbu, kokie jie yra.“ Jo teigimu, istoriniai faktai neturi dingti, o mokytojai kaip tik gali mokiniams paaiškinti, kas ir kaip iš tikro yra. O tokie kariai su šautuvais, kaip Šakių kapinėse, kalbėjo B. P. Vainius, ir žuvo, todėl „nebūtų tikslinga panaikinti“.

Jis informavo nebalsuosiąs, teigė atstovaujantis būtent Kudirkos Naumiesčio kraštą, kur „nė vienam koja neužkliūva už tų istorinių ženklų“.

Faktai faktais, bet meras teiravosi, ar jie mums svarbūs, tačiau vėl žodžio pasiprašęs R. Pukinskas tikino, kad desovietizacija nėra tik paminklų nukėlimas, bet ir apsivalymas nuo kitų sovietinių griaučių. Jis davė patarimą: „Nusipirkit dildes, susiruoškit šeštadieninę talką ir savo savivaldybės kieme išsitrinkit su dildėmis, kur ant kanalizacijos dangčių užrašyta „Литовская SSSR.“

Gintautas Lenkas tikino, jog apskritai gėdinga klausytis, nes bandoma pateisinti sovietinę okupaciją. Apie ką mes kalbam, sakė jis, jeigu gerbiam tuos ženklus. Tačiau šie žodžiai įsiutino R. Pukinską, jis sakė, jog yra įžeistas ir G. Lenkas turėsiąs atsiprašyti viešai.

„Atsipeikėk... Tavo išsilavinimas ne aukštesnis už mano ir neauklėk“, – rėžė R. Pukinskas, o Vaidas Balčiūnas ragino visiems greičiau nuleisti garą ir palaikyti siūlymą paminklus demontuoti, nes „jie primena okupacijos laikus“, ypač matant, ką tos pačios šalies atstovai dabar išdarinėja Ukrainoje.

„Palikdami tuos ženklus, demonstruojam savo baimę“, – sakė V. Balčiūnas.

Vicemeras Darius Jakavičius irgi pripažino, kad aistros posėdžio metu išties įkaito, jis siūlė arba išvis šiuo klausimu nebalsuoti, arba paminklus pridengti ir palikti ramybėj. Juolab kad yra vietų, kur tokie paminklai stovi ir niekam netrukdo. Kaip pavyzdį istoriku prisistatęs vicemeras nurodė Berlyną.

„Nieko mes neišlošim“, – sakė vicemeras ir siūlė palaukti desovietizacijos įstatymo ir, jeigu reikės, tada vykdyti.

Tačiau meras teigė, kad jis siūlo parodyti poziciją ir daryti tai, ko įstatymas nedraudžia.

„Jeigu bus įstatymas, jau nebus pozicija“, – sakė jis ir kvietė pasiūlytam sprendimui arba pritarti, arba ne.

Tiesa, be socialdemokratų, žodžio pasiprašė ir „valstietis“ Tomas Skaizgirys, patikinęs, kad jam netrukdo paminklai ir kitaminčių požiūris, o didesnį nerimą kelia, kad aukštuose postuose sėdi žmonės, kurių tėvai ar seneliai buvo KGB agentai, o informacija apie bendradarbiavimą įslaptina 75-eriems metams.

„Ir šios vietos nesuaštrinam, o baibokai kelia erzelį...“ – mintimis dalijosi T. Skaizgirys.

Visgi tiek T. Skaizgirys, tiek jo bendrapartietis Valdas Stankūnas, socialdemokratai Martinas Eimutis, Raminta Jakelaitienė, „zanavykė“ Rima Rauktienė bei komiteto „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“ atstovė Judita Ambrasienė posėdžių salę paliko dar posėdžiui ir diskusijoms nepasibaigus. Vėliau kolegos svarstė, ar ne todėl, kad tiesiog pozicijos ir nenorėta parodyti. Atėjus laikui balsuoti, kartu su 11 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų „taip“ paspaudė ir R. Pukinskas, tikinęs, kad suklydo, o jo klaidą kolegos palydėjo juoku. Jis pats juokavo, kad lai jo balsas eina į dangų, o paminklų į jo kiemą tikrai te niekas neveža. Vienintelis D. Jakavičius balsavo prieš, Aušrelė Pukinskienė susilaikė, o iš likusių salėje nebalsuoti nusprendė B. P. Vainius, Mantas Puskunigis, Jonas Bakas ir Juozas Žemaitis.

Audringos Šakių savivaldybės tarybos narių diskusijos jau nuo penktadienio „puošia“ ir socialinę erdvę, dalinamasi vienų ar kitų tarybos narių pasisakymais, o vien visuomenininko Andriaus Tapino profilyje video su R. Pukinsko mintimis pirmadienį buvo peržiūrėtas per 44 tūkst. kartų ir sulaukęs per 200 komentarų. Vicemeras socialinėje erdvėje pareiškė negalintis ignoruoti purvo pylimo ant socialdemokratų, teigė, jog „ultra patriotų“ pyktį jie sukėlė nepalaikydami mero, o įvykiai Ukrainoje yra tik „pretekstas įgyvendinti Šakių konservatorių seniai brandintą mintį.“

Beje, šeštadienį vykusiame TS-LKD visuotiniame susirinkime kardinaliai išsiskyrusios valdančiosios koalicijos nuomonės irgi aptartos, meras svarstė, kaip reaguoti į tokius partnerius, kuriais negali pasitikėti. Vicemeras, mero žodžiais, trečiadienį vienu iš klausimų dar garantavęs paramą, penktadienį jau visiškai pakeičia nuomonę, nekalbant apie demaršą dėl paminklų. Tad laikas parodys, ar rusiški baibokai nesugriaus ir pačios koalicijos, tačiau tai jau ne šios publikacijos tema.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.