Asociacijos vairas liko tose pačiose rankose

bca rinkimai
Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos pirmininko perrinkimas buvo emocionalus gerąja prasme – po didelių dabartinės asociacijos pirmininkės Grinos Šnirpūnienės (kairėje) atsikalbinėjimų, prašymų jos neperrinkti, ji visgi sutiko dar vienai kadencijai likti pareigose. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Balandžio 26 d. Girėnuose į ataskaitinį susirinkimą susirinkę Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos (BCA) nariai apžvelgė praeitų metų veiklas, dar vienai kadencijai asociacijos pirmininke perrinko Griną Šnirpūnienę, išrinko naują devynių narių valdybą.

Susirinkimą Šakių BCA pirmininkė G. Šnirpūnienė pradėjo pamąstymais apie bendruomenių svarbą. Anot jos, bendruomeniečiai puikiai žino savo gyvenamųjų vietovių problemas, kartu su teritorijoje veikiančiomis įstaigomis sėkmingai bendrauja jas sprendžiant.

„Aktualus ir lyderių klausimas. Pavargsta, eikvoja brangų laiką ir asmenines lėšas, bet pakeisti juos darosi sunku, nes entuziastų neatlygintinai dirbti nelengvą darbą neatsiranda. Išvada viena – lyderius turime branginti, skatinti“, – kalbėjo pirmininkė.

Anot jos, pasikeitė bendruomenių centrų veikla lyginant su veikla prieš 20 metų. G. Šnirpūnienės teigimu, pirmojo rajone Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva“ įregistravimas 2002 m. vasario 1 d. buvo užkrečiantis pavyzdys. Tų pačių metų vasario 12 d. įregistruojamas Valiulių bendruomenės centras, o balandžio 3 d. – Kriūkų bendruomenės centras. Ypač derlingi 2003 m. – užregistruojama net 15 bendruomenių centrų, tad ateinančiais metais dvidešimtmetį kartu su BCA švęs 15 bendruomenių. BCA pirmininkė paminėjo dar keletą skaičių: bendruomenių centrams vadovauja 28 moterys ir 12 vyrų. Vytautas Legota, Saulina Kučiauskienė, Alberta Natalija Dragūnaitienė, Bernardinas Petras Vainius, Renata Baltrušaitienė, Laimina Auštrienė, Sigitas Bendorius – vadovai, turintys ilgametę vadybinę patirtį. Vadovauja 8 verslininkai, 28 tarnautojai arba ūkininkai ir 4 nedirbantieji. Pasak pirmininkės, šie skaičiai rodo, kad bendruomenių centrų vadovai labai užsiėmę, turintys įsipareigojimų žmonės.

Rajone veikia 41 bendruomenės centras (1909 asocijuoti nariai). Skaitlingiausias Girėnų bendruomenės centras (pirmininkė Irena Sakalauskienė) – 114 narių, Žvirgždaičių – 82 nariai, Janukiškių, „Tėviškės“, Barzdų – daugiau kaip po 70 narių. Mažiausiai turi Šakiečių BC – 15, Valiulių – 21. Kituose BC narių skaičius įvairuoja nuo 30 iki 60.

Apžvelgdama BCA veiklą G. Šnirpūnienė paminėjo, kad pernai bendruomeniečiai dažniausiai nuotoliniu būdu dalyvavo susitikimuose-diskusijose bendruomenėms aktualiais klausimais, mokymuose. Jau rudeniop susitiko ir gyvai: rugsėjį Kudirkos Naumiestyje įvyko šurmulinga, jau septinta bendruomenių šventė, pernai bendruomeniečiai tradiciškai keliavo į šiaurės Lenkiją. Kai kurios bendruomenės aktyviai dalyvauja konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse“. Pernai asociacijos biudžetą sudarė per 14,5 tūkst. eurų, iš jų 2 tūkst. panaudota asociacijos veiklai, 8 tūkst. projektų kofinansavimui, 4,5 tūkst. – institucinei paramai (paramos prašė 35 BC).

Graži Šakių BCA tradicija – rinkti aktyviausius. Nominacija „Metų iniciatyva“ atiteko Griškabūdžio BC projektui „DEGTUKAI. Sienų Meno Festivalis“ (pirmininkė Agnė Paškauskienė); „Metų bendruomenė“ – Girėnų BC (pirmininkė I. Sakalauskienė); „Metų sėkmės istorija“ – Žvirgždaičių miestelio bendruomenės spurtas (pirmininkė Danguolė Pranckevičienė); „Bendruomenės lyderis“ – Audra Atažanovienė (Gotlybiškių BC); „Bendruomenės renginys“ – „Gerdžiūnų kaimo 400 metų jubiliejus“ (Gerdžiūnų BC pirmininkė Jolanta Puidokienė).

Šis susirinkimas – rinkiminis. G. Šnirpūnienė asociacijai vadovauja jau 18 metų, o pasiūlius ją perrinkti pirmininke dar vienai kadencijai, prašė jau neberinkti ir atsiėmė savo kandidatūrą. Ji pasiūlė prie Šakių BCA vairo stoti asociacijos „Naumiestiečių sambūris“ pirmininkui Mindaugui Kantautui. Buvo pasiūlyta ir Loreta Adomaitienė (Kudirkos Naumiesčio BC „Santaka“).

„Manau, kad vadovauti asociacijai geresnio už Grinutę žmogaus nėra. Galbūt iš mūsų visų reikia aktyvumo, didesnės pagalbos pirmininkei. Asmeniškai pasižadu bendrauti su savivaldybe ir surengti vieną ekskursiją“, – kalbėjo M. Kantautas.

Po nuoširdžių bendruomenių centrų vadovų ir atstovų prašymų bei įkalbinėjimų G. Šnirpūnienė sutiko likti asociacijos pirmininke dar vienai kadencijai, už ją ir balsavo dauguma. Bendruomeniečiai jai padėkojo už ilgametį ir nuoširdų darbą, profesionalumą, kūrybiškumą ir atsakingumą, o kartu pasveikino perrinkus dar vienai kadencijai.

„Savo atsidavimu visuomeniniam darbui ir neeiliniu talentu suburti žmones, sugebėjimu bendrauti ne vieną bendruomenę prikėlėte iš ramybės būsenos. Dirbote ne dėl varnelės, o visomis išgalėmis stengėtės padėti kiekvienam prašančiam“, – kalbėjo I. Sakalauskienė.

Susirinkimo metu buvo išrinkta ir nauja devynių narių valdyba. Kartu su G. Šnirpūniene darbuosis L. Adomaitienė (Kudirkos Naumiesčio BC „Santaka“), I. Sakalauskienė (Girėnų BC), Alvyra Janavičienė (BC „Tėviškė“), Rita Rakauskienė (Ritinių BC), Arūnas Matusevičius (Lekėčių bendruomenės asociacija), Renata Baltrušaitienė (Slavikų seniūnijos BC), M. Kantautas (asociacija „Naumiestiečių sambūris“), Rasa Kopicė (Išdagų BC).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.