Darkart apie atliekų rūšiavimą – iš specialisto lūpų

stankevicius seniunai
Anot UAB „Ekonovus“ Tauragės ir Šakių padalinio vadovo Andriaus Stankevičiaus, seniūnai ant prie kapinių stovinčių atliekų rūšiavimo konteinerių turėtų iškabinti kuo tikslesnę informaciją apie tinkamą atliekų rūšiavimą. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Apie atliekų rūšiavimą ir šio proceso svarbą kalbama vis dažniau ir garsiau. Tačiau kapinių atliekos seniūnams vis dar didelis galvos skausmas. Neseniai priimta tvarka gyventojams kapinių atliekas leis dar geriau rūšiuoti. Seniūnų pasitarime dalyvavęs UAB „Ekonovus“ Tauragės ir Šakių padalinio vadovas Andrius Stankevičius priminė aktualias rūšiavimo taisykles.

UAB „Ekonovus“ Tauragės ir Šakių padalinio vadovas A.Stankevičius pirmiausiai pasidalino Alytaus savivaldybės patirtimi – Alytuje įrengtose konteinerinėse aikštelėse budi „reindžeriai“. Taip neoficialiai vadinami aikštelių priežiūros specialistai, kurie rūpinasi aikštelių tvarka ir kontroliuoja, kaip gyventojai rūšiuoja atliekas, ar vežėjai laikosi atliekų išvežimo grafikų, informuoja apie perpildytus konteinerius.

„Tų prižiūrėtojų funkcija yra ne tvarkyti kitų išmestas atliekas, o kontroliuoti, kad žmonės jas tinkamai rūšiuotų patys, paaiškinti atliekų tvarkymo taisykles ir reikalavimus“, – pasakojo „Ekonovus“ atstovas.

Seniūnų pasitarime nemažai kalbėta ir apie atliekų rūšiavimą kapinėse.

„Kapinėse atliekų rūšiavimas yra panašus kaip ir namų ūkyje. Jei žmogus namuose rūšiuoja, tai į kapines atvažiavęs jis tikrai mokės išrūšiuoti“, – kalbėjo A. Stankevičius.

Nors ir anksčiau gyventojai buvo kviečiami rūšiuoti kapinių atliekas, tačiau seniūnijos darbininkai dažniausiai jas perrūšiuodavo. Dabar kapinėse žmonės gali naudotis rūšiavimo konteineriais, kurie skirti atskirai rūšiuoti stiklą ir metalą, plastiką ir popierių bei žaliąsias atliekas. Ir tik tai, kas kitur netinka, dedama į mišrių atliekų konteinerius.

„Kapinių žvakučių dalis taip pat reikia atskirti – stiklines žvakides mesti į stiklo konteinerį, o plastikinius dangtelius ir įdėklus išmesti į plastiko konteinerį. Jeigu ir pati žvakidė yra daug plastiko aplieta, galima dėti į plastiko konteinerį. Aišku, stiklo perdirbėjai prašo, kad tam stikliniam inde nebūtų vaško, bet jei kiek yra likę, tai tikrai to vaško nei su šaukšteliu ar peiliu negramdykit“, – aiškino „Ekonovus“ atstovas.

Anot jo, pasodintų gėlių indelius bei molinius vazonus taip pat galima dėti į plastiko konteinerį. Nes vazonas yra kaip pakuotės atlieka, tačiau jis neperdirbamas, rūšiavimo metu jis panaudojamas kaip atlieka energijai išgauti.

Primindamas rūšiavimo namuose taisykles, „Ekonovus“ atstovas priminė, kad į plastiko konteinerį galima mesti ir medinę, nedidelių gabaritų pakuotę bei smulkius plastikinius žaislus.

„Kas netelpa į konteinerį – tai nėra pakuotė“, – aiškino „Ekonovus“ atstovas pridurdamas, jog jei kyla abejonių, kur, kaip ir ką rūšiuoti, ant visų pakuočių yra specialūs ženklai.

„Pas mus atliekų tvarkymo sistemoje yra klaida padaryta dėl klaidinančių užrašų. Štai ant namuose stovinčio konteinerio užrašyta plastikas, metalas, popierius. Tai žmonės ir sudeda plastikinius filtrus. Bet čia yra gaminys, tai nėra pakuotės atlieka“, – aiškino „Ekonovus“ atstovas.

Beje, mūsų rajone per 100 antžeminių konteinerių aikštelių turėtų būti įrengta iki metų pabaigos.

Toliau kalbant apie kapinių atliekų tvarkymą, Lukšių seniūnas Vytautas Andziulevičius pastebėjo, kad prie kapinių stiklui dėti konteineriai yra per maži.

„Gavau du tuos konteineriukus prie kapinių, tai užteko dviem valandoms ir prisipildė“, – antrino Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis ir teiravosi dėl galimybės gauti didelės talpos konteinerį.

Kaip paaiškino A. Stankevičius, kubinio konteinerio, dar pilno stiklo, gali nepakelti atvažiavusi „Ekonovus“ mašina. Šią problemą Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius siūlė spręsti konteinerius išvežant dažniau, ypač prieš Motinos, Tėvo dieną, Vėlines ir po šių švenčių.

Lekėčių seniūnas teiravosi dėl tekstilės atliekų. Pasak „Ekonovus“ atstovo, Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras jau prieš trejus metus žadėjo tekstilės konteinerius Šakių savivaldybėje. Svečias pasakojo, jog Tauragės mieste bei kai kuriuose miesteliuose jau pastatyti pirmieji nereikalingiems drabužiams, tekstilės atliekoms skirti konteineriai.

„Tekstilės konteineriai praeitą mėnesį buvo pastatyti Marijampolės mieste. Tiesa, per tris dienas pilnai užsipildė. Manau, trūksta dar žmonėms supratimo, o tekstilės atliekas reiktų dėti atskirai į maišelius, kad surūšiavus tiktų tolimesniam naudojimui, o kas netinka – patenka į deginimą“, – akcentavo A. Stankevičius.

Susitikimo pabaigoje A. Stankevičius pateikė ir Tauragės savivaldybės pavyzdį, kaip mieste tvarkomasi su atliekomis. Mieste yra 35 konteinerinės požeminės aikštelės, kurios stebimos savivaldybės įrengtomis vaizdo stebėjimo kameromis, tad už netinkamą atliekų tvarkymą bei rūšiavimą baudžiami tiek atliekų vežėjai, tiek gyventojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.