Siekiant padėti aukoms, sieks ir glaudesnio bendradarbiavimo

pavydiene pilypaityte
Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Aušra Pavydienė (kairėje) ir Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė rodo vizualinę medžiagą, kuri bus perduota seniūnijoms, tačiau pagrindinis tikslas – noras vietoje padėti smurto aukoms, tik institucijoms reikia susitarti tarpusavy. D. Pavalkio nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį savivaldybės posėdžių salėje vyko tarpinstitucinis susitikimas dėl institucijų vaidmens teikiant pagalbą nuo smurto nukentėjusiems asmenims. Sutarta labiau bendradarbiauti ir keistis informacija, o kiek toks susitarimas duos vaisių, parodys laikas.
 
Panašaus pobūdžio susitikimas savivaldybėje buvo organizuotas pernai balandį. Pasak savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorės Aušros Pavydienės, Marijampolės specializuotos kompleksinės pagalbos centras aptarnauja mūsų rajono asmenis, nukentėjusius nuo smurto, tačiau esmė, kad savivaldybė informacijos apie tokius atvejus ir asmenis negauna, nes dalijimąsi riboja ir Asmens duomenų apsaugos įstatymas. Visgi išeičių yra. Pasak A. Pavydienės, pagalbos centras norėtų, jog savivaldybėje būtų sukurta ar darbo grupė, ar tam paskirtas vienas konkretus asmuo, kuriam, sutikus nukentėjusiajam, galėtų patikėti duomenis, o tai, sako tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė, suteiktų galimybę smurtą patyrusiems asmenims pagalbą gauti vietoje. Dabar nuo tokios informacijos savivaldybė izoliuota, tad ir padėti negali, nes nežino kam, o Marijampolės specializuotos kompleksinės pagalbos centras pats į savivaldybę nesikreipė nė karto. Tiesa, ir asmens, galinčio dirbti su jautria, konfidencialia informacija, savivaldybėje nėra, tačiau, A. Pavydienės tikinimu, jų nėra ir kitose apskrities savivaldybėse, o glaudus bendradarbiavimas Lietuvoje vyksta tik trijuose regionuose iš dešimties.

Marijampolės specializuotos kompleksinės pagalbos centro duomenimis, nuo naujų metų į juos pagalbos kreipėsi 39 rajono asmenys, tačiau tai toli gražu ne visos smurto aukos.

Smurtas artimoje aplinkoje išlieka viena dažniausiai užregistruojamų nusikalstamų veikų. Pernai Šakių policijoje registruoti 579 pranešimai apie smurtą artimoje aplinkoje (2020 m. – 551). Buvo pradėti 54 ikiteisminiai tyrimai, sulaikyti 47 asmenys. Beveik pusė sulaikytų buvo apsvaigę nuo alkoholio. Nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjo 38 moterys ir 16 vyrų, tarp nukentėjusių buvo trys nepilnamečiai. Dažniausiai nukenčiama nuo sugyventinio, nuo sutuoktinio, pernai du atvejai buvo, kai nukentėjo nuo tėvo.

„Įvykus smurtui pirmiausiai reaguoja policija, informaciją perduoda centrui ir aukoms teikia įvairias paslaugas, bet ties tuo viskas ir baigiasi. Norisi daugiau nukreipti dėl reikalingų paslaugų, galbūt žmogus net nežino, kur tos pagalbos kreiptis.  Per metus turi atsirasti ar grupė, ar asmuo, kuris valdys tą informaciją“, – po susitikimo kalbėjo A. Pavydienė ir vylėsi, jog bendradarbiavimas bus glaudesnis.

Šįkart svečiai iš Marijampolės atvežė plakatus bei skrajutes su informacija dėl smurto artimoje aplinkoje, o medžiaga planuojama dalintis su seniūnijomis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.