Naujo ženklo įrengimą ūkininkas žada skųsti

kaunas ramunas
Ūkininkas Ramūnas Kaunas nesutinka su Eismo saugumo komisijos sprendimu dėl draudžiamojo ženklo įrengimo Aržuolupių kaimo gatvėje ir sako, kad važiuoti kitais kelias neįmanoma dėl jų avarinės būklės. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajono savivaldybės Eismo saugumo komisijos sprendimas pastatyti ženklą, draudžiantį krovininių automobilių eismą Aržuolupių kaimo gatvėje (Šakių sen.) sukėlė vietos ūkininko nepasitenkinimą. Ūkininkas žada tokį Komisijos sprendimą skųsti, Komisijos pirmininkas tvirtina, kad tokią teisę ūkininkas turi.

Į Eismo saugumo komisiją kreipėsi Aržuolupių kaimo gyventojai su prašymu likusioje Aržuolupių kaimo gatvės atkarpoje įrengti ženklą, draudžiantį važiuoti krovininiams automobiliams. Komisija tokį gyventojų prašymą tenkino. Dalyje Aržuolupių kaimo gatvės nuo Striūpų pusės dar prieš septynerius metus buvo pastatytas ženklas, leidžiantis maksimalų transporto priemonių svorį iki 8 tonų.

Po tokio Komisijos sprendimo į redakciją neslėpdamas apmaudo kreipėsi ūkininkas Ramūnas Kaunas, kurio technikos dirbtuvės, galvijų ferma ir yra Aržuolupių kaime.

„Lyja ir šienavimas stoja. O čia reikia dėl kelių kovoti. Turiu rūpintis, per kur reiks grūdus iš laukų atsivežti. Kažkodėl nemėgsta ūkininkų. Manau, tokie sprendimai priimti su politiniu prieskoniu... Net rankos nusvyra ūkininkauti, – kalbėjo R. Kaunas. – Lengviausia ne kelią paremontuoti, o ženklą pastatyti. Mes, ūkininkai, mokesčius mokam ne ženklams sustatyti. Tuos surinktus 300 tūkst. mokesčių žadėjo savivaldybė skirti kelių tvarkymui“.

Komisijos nutarimu pastačius ženklą, draudžiantį krovininių automobilių eismą Aržuolupių kaimo gatvėje, ūkininkui į laukus ir iš jų į gamybos objektus tektų važiuoti kitais keliais. R. Kaunas sako nieko prieš jais važiuoti, tačiau minėti du žvyrkeliai yra kone avarinės būklės, juos reikia sutvarkyti.

R. Kaunas rodo kelią, kuriuo jam reikėtų važiuoti iki gyvulių fermos, tačiau šis kelias, anot jo, jau sulaužytas, duobėtas, šiuo metu po lietaus apsemtas ir keliasdešimt metų nematęs remonto.

„Nei greideris čia niekada nepravažiuoja. Aš pats moku pinigus, kad kelią nugreideriuotų. Šituo keliu taip pat ne aš vienas važiuoju. Važiuoja Vaičiūnas, Jakštys, – rodo duobėtą kelią ūkininkas ir priduria: – Ant popieriaus, žemėlapyje, gal gražiai atrodo tas kelias. Ar Komisija realiai žinojo, už ką balsuoja?“

Komisijos posėdžio metu Šakių seniūnas Dalius Jasevičius užsiminė, kad minėta kelio atkarpa nuo dirbtuvių iki fermų važiuoja vien ūkininko R. Kauno traktoriai, tad seniūnija net greiderio čia nesiunčia, ragino patį ūkininką pasipilti žvyro. Teiraujamės R. Kauno, ar šis nemano, jog ir pats galėtų prisidėti prie kelio sutvarkymo. Šis neatmeta minties kažkiek prisidėti technika, bet ne visą kelią suremontuoti.

Kitas kelias, kuriuo galėtų važiuoti ūkininkas, veda per Siesarties tiltą, kuris yra avarinės būklės.

„Šitas tiltas nestovi savivaldybės balanse, todėl niekas nesiima jo remontuoti. Apie jo prastą būklę kalbu jau daug metų. Man siūlo su technika per jį važiuoti. Kas man duos garantiją, kad tiltas nesulūš?“ – klausia R. Kaunas.

Jis svarsto, kad, važiuodamas aplinkiniais keliais, ne tik daugiau degalų išdegins, bet ir laiko daugiau sugaiš. Anot jo, į ūkį važiuoja ir aptarnaujančių įmonių technika, veža trąšas, pašarų priedus, technikos detales, išveža grūdus.

„Dėl dulkių nusprendė kelią uždaryti. Aš taip pat perku ir naudoju dulkėtumui mažinti priemones. Ženklą uždės ant pačios javapjūtės, turėsim laiką gaišti ir važiuoti aplinkiniu tokiu duobėtu keliu“, – piktinasi ūkininkas.

Jis stebisi Aržuolupių kaimo gyventojos, rinkusios parašus dėl draudžiamo ženklo įrengimo, elgesiu.

„Matėt, kaip automobilį pastatė ant kelio, kad nevažiuotų niekas. Mašina jau mėnesį stovi dieną naktį. Dabar kiti automobiliai, prasukdami pro mašiną, išvažiuoja į šalikelę ir kelią išlaužė. Atsikėlė prieš dvejus metus moteris, anksčiau gyveno Kaune, ir jai jau dabar kenkia dulkės, – sarkazmo neslėpė R. Kaunas, bet vėliau švelnina toną ir priduria: – Sodybą susitvarkė, aišku, nesmagu žmogui, kai dulka.“

Jis atvirai sako, kad tokį Komisijos sprendimą greičiausiai skųs, kėlė klausimą, kodėl į posėdį nekvietė jo ir kitų ūkininkų, kurie naudojasi minėtu Aržuolupių kaimo keliu, o prašymą pateikusių žmonių atstovė V. Užupytė Komisijai balsuojant salėje buvo. Ūkininkas mano, kad jos dalyvavimas galėjo daryti įtaką sprendimo priėmimui. Be to, svarsto, jog Komisija, prieš priimdama sprendimus, galėjo atvažiuoti į vietą ir kelių situaciją pasižiūrėti iš arčiau, ne tik per „Google Maps“ žemėlapį.

Kadangi ūkininkų nepasitenkinimą keliančių draudžiamų ženklų rajone yra ir daugiau, R. Kaunas svarsto galbūt organizuoti piketą.

Dar kartą kalbiname ir vieną iš Aržuolupių kaimo gyventojų, teikusių prašymą dėl galimybės pastatyti ženklą. V. Užupytė neslėpė, kad ėmėsi drastiškų priemonių – pastatė automobilį, kad sunkiasvorė technika galutinai nesulaužytų kelio, sumažėtų dulkėtumas.

„Mes bandėm gražiai susitarti, bet išgirdom tarsi pasityčiojimą – kol nebus ženklų, toliau važiuos. Tai priėmėm tokį desperatišką sprendimą: kai stovi automobilis ant kelio, lengvos mašinos gali pravažiuoti, o traktoriai tegul važiuoja kitu keliu“, – aiškino V. Užupytė.

Ūkininko iškeltus klausimus paprašytas pakomentuoti Eismo saugumo komisijos pirmininkas Arvydas Šlėderis patikino, jog bet kuris gyventojas ar ūkininkas gali kreiptis į Komisiją ir kitas institucijas ir priimtą sprendimą apskųsti.

„Ženklas, kuris atsiras minėtoje Aržuolupių kaimo gatvėje, nėra pritaikytas kažkuriam konkrečiam ūkininkui. Ženklas taikytas kelio apsaugai. Aptarnaujančiam transportui toks ženklas negalioja, tačiau į laukus su traktoriumi važiuoti yra kitos alternatyvos, kiti keliai, – situaciją komentavo A. Šlėderis. – Sutinku, kad ūkininko minimą kelią reikia tvarkyti. Tačiau turime kelių, kurie veda į gyvenamąsias vietoves ir dulka daug metų. Todėl prioritetiškai juos renkamės tvarkyti, o ne lauko kelius, kai yra tokios ribotos lėšos.“

Dėl automobilio, kuris stovi Aržuolupių kaimo gatvėje, kurį, ūkininko R. Kauno tvirtinimu, piktybiškai pastatė gyventoja, Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius, nematęs tikslios situacijos, ar gyventoja pažeidžia Kelių eismo taisykles, komentuoti nedrįso.

„Kelių eismo taisyklėse numatyta daug sąlygų, kur draudžiama statyti automobilius. Pagal žodinį apibūdinamą supratau, kad ten nei sankryža, nei pavojingas posūkis, nei ribojamas matomumas, nei visiškai užblokuojamas pravažiavimas. Galimai automobilis gali stovėti. Tokių atvejų, kuomet gyventojai šitaip užstato automobilius drausmindami kitus eismo dalyvius, pasitaiko ir daugiau“, – sakė pareigūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.