Gelgaudiškyje galėtų atsirasti šiuolaikiškas senelių namų kompleksas

makarov
„Senior group“ padalinio vadovas Igoris Makarovas sako, kad valstybinėje žemėje, kur žmonės įsirengę daržus, matytų viziją statyti senelių namų kompleksą ir tikisi, kad bendruomenė naujakurius sutiks palankiai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Socialinės rūpybos srityje dirbanti Prancūzijos įmonių grupė „Senior group“ Baltijos šalyse veiklą pradėjo nuo 2018 m., o dabar bando įsitvirtinti ir Lietuvoje. Įmonė turi planų senelių namų kompleksą pastatyti ir mūsų rajone. Juos bene labiausiai tenkinanti vieta galėtų būti Gelgaudiškyje, tik nemaža dalis sklypo, kuriame jie matytų galimybes statyboms, šiuo metu savavališkai užimta gatvės gyventojų, kurie valstybinėje žemėje pasidarę savo daržus. Tad pirmiausiai žadama į dialogą eiti su bendruomene ir tikimasi, kad užmojams nebus priešinamasi.

Su „Senior group“ padalinio vadovu Igoriu Makarovu susitinkame būtent greta sklypo Mokyklos gatvėje, kur ir galėtų atsirasti modernūs šeiminio principo senelių namai.

„Savivaldybės vadovai mūsų pasiūlymą priėmė draugiškai ir noriai, tik yra neišspręstas vienas klausimas – toje vietoje, kur valstybinė žemė, yra žmonių daržai, užsėta, žmonės pripratę ir gali būti, jog nenorės to prarasti. Tačiau teritorija tikrai didelė, apie 3 ha, mums reikėtų iki hektaro“, – kalbėjo I. Makarovas ir keliskart pabrėžė, kad su vietos žmonėmis pasirengęs diskutuoti, tikisi naujojo seniūno suinteresuotumo šiuo klausimu  ir nenori sukelti priešiškumo.

Visgi planai išties nemenki – pagal viziją čia galėtų atsirasti maždaug penkių–šešių pastatų kompleksas, kur galėtų įsikurti apie 70 senolių. Nuo penkių iki septynių asmenų gyventų butuose, privataus namo aplinkoje, kur ištisą parą su jais gyventų ir socialinis darbuotojas ar slaugytojo padėjėjas, priklausomai nuo to, kokie žmonės gyventų. Būtent šiuolaikiškos gyvenimo sąlygas, inovatyvios technologijos ir šeimyninė aplinka, sako I. Makarovas, šiuos namus ir skirtų nuo įprastų globos įstaigų.

„Lietuvoje nuo sovietinių laikų likęs gajus suvokimas, kad seneliai į globos namus suvežami praktiškai numirti, bet mūsų tikslas sukurti šeimyninę aplinką. Be to, artimieji vengia atiduoti senelius, nes netiki, kad jais bus pasirūpinta, mes pasirengę šias nuostatas keisti“, – mintimis apie galiojančius stereotipus dalijasi padalinio vadovas.

Nors sklypas Gelgaudiškyje yra prioritetinis, tačiau galimybes matytų ir Kiduliuose, tačiau čia jau yra Kukarskės globos namai, be to, įsikurti jie ketina ir Jurbarke, tad nori tarp savų įstaigų šiek tiek didesnių atstumų. Gelgaudiškį įmonė nusižiūrėjo ir dėl miestelio dydžio, mat tikisi, kad čia būtų lengviau surasti darbuotojų, be to, būtų reikalinga maitinimo paslauga, mat ne pati įmonė maistą gamintųsi, o paslaugą pirktų.

„Mes ne konkurentai jau esantiems, nes teiktume ir papildomas, šiek tiek kitokias paslaugas, nes šeimyninių namų Lietuvoje faktiškai nėra“, – sako I. Makarovas.

Be institucinės ilgalaikės socialinės globos suaugusiems asmenims su negalia, senyvo amžiaus asmenims, „Senior group“ planuotų teikti ir socialines paslaugas senyvo amžiaus asmenims namuose, mat pastebi, kad valstybė vis labiau susiduria su gyventojų senėjimo keliamais iššūkiais.

Visgi smalsu, ar komfortabiliai, oriai skambanti paslauga rajono gyventojams bus įperkama. „Senior group“ padalinio vadovas sako, kad pagal paslaugos kainą jie nėra prabangūs, nėra ir patys pigiausi.

„Šiek tiek aukščiau už vidutinę. Dabar būtų apie 1200 eurų, neaišku, kaip būtų, kai baigtume statybas. Pats žmogus moka 80 proc. pensijos, dar vieną procentą, jei turtas viršija savivaldybės vidurkį, jei paskirtos slaugos išmokos, o skirtumą padengia savivaldybė“, – kainos skaičiavimą detalizavo pašnekovas.

Pasak I. Makarovo, Latvijoje įmonės veikla jau įsibėgėjo, o Baltijos šalyse jie mato neišnaudotą nišą. Nors mūsų šalyje jie dar nauji rinkos žaidėjai, tačiau Panevėžio rajone statybos jau baigiamos, realūs darbai prasideda Vilniaus rajone bei Zarasuose, o aktyviau klausimai juda 10-yje savivaldybių. Gelgaudiškyje, jeigu viskas vyktų sėkmingai, sako pašnekovas, apie realius darbus būtų galima kalbėti maždaug po metų.

Nacionalinės žemės tarnybos Šakių skyriaus vedėjas Algirdas Vaičiūnas patikino, kad kol kas nei pasiteiravimų, nei kreipimųsi dėl sklypo suformavimo negauta, tačiau jeigu poreikis bus, galimybės tai padaryti, anot vedėjo, yra.

Pasak mero Edgaro Pilypaičio, raštas kovo pabaigoje buvo gautas dėl žemės sklypo poreikio. Toje teritorijoje būtų galimi keli variantai, nes plotas nemažas. Tiesa, būtent toje pačioje vietoje jau suformuotas vienas sklypas, adresu Mokyklos 7A, kur savivaldybė numačiusi grupinių bendruomeninių namų statybą sutrikusio intelekto žmonėms. Be to, pagal detalųjį planą, tai intensyvaus užstatymo teritorija, tad čia galėtų atsirasti ne vienas naujas statinys.

„Su daržais sena problema. Ten valstybinė žemė ir, kiek žinau, jie ją dirba be jokių sutarčių. Atviras klausimas. Nežinau, koks čia sandoris su seniūnu buvo ir kaip jis toleravo tą dalyką“, – svarstė meras.

Jis pripažino, kad vien kaip gelgaudiškietis džiaugtųsi, jei kažkas naujo kurtųsi būtent jo gimtajame mieste, o ką jau bekalbėti apie rajoną, į kurį ne taip dažnai kažkas nori ateiti ir investuoti, juolab kad jaučiamas ir vietų stygius globos įstaigose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.