Tikėtina, kad atliekų tvarkymas tuštins vartotojų kišenes

bagusinskas a
Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Bagušinskas turėjo pastabų dėl pakuočių atliekų tvarkymo bei mano, kad vieną kartą per mėnesį mėlynųjų konteinerių išvežti nepakanka. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) direktorius Algirdas Bagušinskas susitikęs su rajono administracijos vadovais aptarė Aplinkos ministerijos parengtą ir Vyriausybės patvirtintą naujojo laikotarpio Valstybinį atliekų prevencijos ir tvarkymo planą.

Pasak A. Bagušinsko, Valstybinis atliekų prevencijos ir tvarkymo 2021–2027 m. planas nustatys šio laikotarpio atliekų tvarkymo strateginius tikslus, uždavinius ir priemones jiems pasiekti, taip pat ir  savivaldybėms skirtas atliekų tvarkymo užduotis. Pagal šį planą bus rengiami regionų ir savivaldybių atliekų prevencijos ir tvarkymo planai.

„Tas planas vėlavo pusantrų metų, o finansavimas iki 2027 metų. Kol įvyks visi konkursai dėl plėtros, tai vėl viskas užsitęs“, – pokalbį pradėjo MAATC direktorius A. Bagušinskas.

Anot jo, taip pat yra pokyčių dėl pakuočių atliekų tvarkymo. Nuo šiol savivaldybės gaus įgaliojimus sudaryti pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo iš rūšiavimo konteinerių išvežimo grafikus bei skelbti konkursus atliekų vežėjui atrinkti.

„Mes norime, kad pakuočių atliekas kartu su mišriomis išvežtų bent du kartus per mėnesį. Atliekų išvežimo dažnumą dabar galės įtakoti savivaldybės. Mano manymu, neužtenka vieno karto per mėnesį išvežti pakuotes. Aš turiu du konteinerius, bet jie per mėnesį man užsipildo pilnai. Pakuotė – tai toks daiktas, kuris sudaro ne masę atliekų, o tūrį“, – kalbėjo A. Bagušinskas.

MAATC direktorių stebina ir tai, kad iki šiol už pakuočių atliekų tvarkymą gyventojai nemokėjo, tačiau nuo 2024 m. gamintojų ir importuotojų lėšomis bus apmokėta 90 proc. nurodytų išlaidų, likę 10 proc. bus dengiami iš komunalinių atliekų turėtojų sumokėtų įmokų, vietinių rinkliavų už komunalinių atliekų tvarkymą. Anot A. Bagušinsko, pagal pakuočių atliekų tvarkymo įstatymą, gamintojai ir importuotojai turi apmokėti už rūšiavimo konteinerių aptarnavimą.

„Tai tiesiogiai gultų ant fizinių ir juridinių asmenų pečių“, – teigė MAATC direktorius.

Kalbėdamas apie naujų atliekų tvarkymo aikštelių įrengimą rajone, A. Bagušinskas paminėjo kad jose bus pastatyti tekstilės surinkimo konteineriai. Šakiuose atsiras 23 (1,1 kub.m) tekstilės surinkimo konteineriai.

„Reikės savivaldybėms apsitarti, kaip bus tvarkomos tekstilės atliekos. Ir kaip tai atsispindės tarifuose. Marijampolės mieste iš konteinerių surinkta tekstilė vežama į „Ecoservice“ rūšiavimo centrą Vilniuje, kur bus dar kartą išrūšiuojama, jų tvarkymas nekainuoja. Tačiau tokia tvarka priimta tik didžiuosiuose miestuose. O iš pastatytų mažesnėse savivaldybėse tekstilės konteinerių atliekos bus greičiausiai deginamos“, – sakė A. Bagušinskas.

Jis palietė ir žaliųjų atliekų tvarkymą. Anot jo, gyventojai žaliąsias atliekas gali vežti į MAATC žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles, nedidelį kiekį atliekų į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę, o visa kita gali kompostuoti komposto dėžėse. Kaip tvarkysis su žaliosiomis atliekomis, taip pat turės apsispręsti savivaldybė.

„Pavyzdžiui, nemažai Marijampolės miesto gyventojų yra užsisakę konteinerį iš atliekų vežėjo, kuris pagal poreikį ir surenka gyventojo žaliąsias atliekas. Be abejo, tai mokama paslauga“, – pasakojo A. Bagušinskas.

Administracijos direktorius Dainius Grincevičius stebėjosi, ar apskritai yra tokia problema mūsų rajone, kad gyventojai neturėtų kur dėti žaliųjų atliekų ir jas reiktų išvežti ir mokėti už paslaugą.

„Šiemet mūsų įmonei pakilo 30 proc. deginimo kaštai, nuo ateinančių metų tų atliekų, kurios važiuoja į sąvartyną laidojimui, taip pat kyla taršos mokestis. Valstybė kelia mokesčius mums, keliame tarifus ir mes, – kalbėjo A. Bagušinskas. – Ar žinot, kas po gyventojų rūšiavimo vis dar atkeliauja į mūsų MBA deginimo gamyklą? Vien pakuotės, plastikas, popierius... O po to visi pyksta dėl didelių tarifų.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.