Lengvatos įdarbinant studentus ir mokinius susidomėjimo nesulaukia

palukaitiene idarbinimas
Susitikimo dalyviams Daiva Palukaitienė pristatė studentų ir moksleivių įdarbinimo galimybes vasaros atostogų metu. Buvo svarstoma, kodėl jau ketverius metus darbdaviams siūloma lengvata taip ir nesulaukia populiarumo tarp Šakių rajone įsikūrusių smulkių ir vidutinių įmonių. D. Pavalkio nuotr.

Agnė KEREIŠIŪTĖ

Trečiadienį savivaldybės posėdžių salėje vykusiame susitikime Šakių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė apžvelgė darbo užmokesčio sąnaudų kompensavimo galimybes Šakių rajono teritorijoje veikiančioms smulkioms ir vidutinėms įmonėms, vasaros atostogų metu įdarbinančioms moksleivius ir studentus.

Šakių rajono savivaldybės Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros fondo nuostatuose numatyta, jog darbdaviams, vasaros atostogų metu įdarbinusiems nepilnamečius moksleivius, Fondo lėšomis gali būti padengiama 50 proc. išlaidų, patirtų moksleiviui išmokant ne didesnį nei minimalų darbo užmokestį. Kompensacija skiriama ne ilgesniam nei dviejų mėnesių laikotarpiui, o maksimali išmoka vienam darbdaviui per kalendorinius metus negali viršyti 2 tūkst. eurų. Šios sąlygos galioja ir pilnamečius mokinius arba studentus įdarbinusiems darbdaviams, tačiau jiems iš Fondo lėšų padengiama tik 20 proc. patirtų išlaidų.

Visgi nuo 2018 m. siūlomos lengvatos didelio susidomėjimo nesulaukia. Pasak D. Palukaitienės, šia kompensacija kiekvienais metais pasinaudoja UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“, vasaros atostogų metu darbą suteikianti net keletui moksleivių ir studentų, o kitos įmonės paraiškas teikia epizodiškai, dažniausiai įdarbindamos po vieną mokinį ar studentą.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais lengvata pasinaudojo tik dvi moksleivius ir studentus vasaros atostogų metu įdarbinusios įmonės.

„2021 m. pabaigoje Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros fondo lėšomis parama buvo suteikta dviem įmonėms, iš viso – 1 tūkst. 205 eurai. Buvo įdarbinta viena nepilnametė mokinė ir keturi pilnamečiai mokiniai bei studentai. Net dešimt mokinių ir studentų praeitą vasarą dirbo UAB „Kuchmistrai“.  Deja, pagal Fondo nuostatus ši įmonė negali gauti paramos, nes per susijusias įmones neatitinka smulkios ir vidutinės įmonės statuso“, – teigė D. Palukaitienė.

Ši kompensacija siūloma ir jaunimą mielai samdantiems ūkininkams, tačiau, anot D. Palukaitienės, jiems lengvata nėra itin aktuali, kadangi sezoniniams ir aukštos kvalifikacijos nereikalaujantiems darbams atlikti ūkininkai dažniausiai žmones įdarbina supaprastinta tvarka – naudojant žemės ūkio kvitus, o ne pasirašant darbo sutartis.

Aptarti jaunimo įdarbinimo galimybių buvo pakviesti ir Užimtumo tarnybos Šakių skyrtiaus atstovai, tačiau jie susitikime nedalyvavo, o renginio organizatorius buvo informavę, kad apie galimas kompensacijas girdi pirmą kartą.

Pasak Užimtumo tarnybos Šakių skyriaus konsultantės Editos Lebedžinskienės, informacijos, kokios Šakių rajone veikiančios įmonės galėtų ir norėtų įdarbinti jaunimą vasaros atostogų metu, Užimtumo tarnyba neturi.

„Darbdaviai su jaunimu elgiasi atsargiai, žinoma, yra tokių sezoninių darbų, kuriems darbdaviai jaunimą noriai priima, pavyzdžiui, kavinėse, žemės ūkio sektoriuje. Bet kiti žiūri atsargiai, jeigu sudėtingesni darbai, tai vis tiek nori, kad truputį vyresnis žmogus ateitų“, – komentavo E. Lebedžinskienė.

Susirinkime buvo svarstoma, kokios priežastys lemia, jog jau ketverius metus veikianti programa pritraukia tiek mažai jaunimą įdarbinti pasiruošusių darbdavių. Buvo nuspręsta, jog derėtų daugiau dėmesio skirti komunikacijai, nes gali būti, jog apie šias lengvatas darbdaviai paprasčiausiai nieko nežino.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.