Oficialiame velotrasos atidaryme ją išbandė tiek profesionalai, tiek mėgėjai

velotrasa atidarymas
Trasą išbandė ne tik profesionalai, bet ir varžybose jėgas panorę išbandyti vietiniai paspirtukininkai bei dviratininkai. Tarp dviratininkų trasą greičiausiai įveikė ir pirmą vietą iškovojo Domantas Litvinas. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors J. Lingio parke įrengta velotrasa jau nuo pirmųjų dienų tapo vaikų bei jaunimo susibūrimo bei laiko praleidimo vieta, oficialiai ji atidaryta tik sekmadienį. Renginys sutraukė nemažą būrį žiūrovų, o trasą, negailėdami jai komplimentų, išbandė tiek profesionalai, tiek vietiniai paspirtukininkai bei dviratininkai.

Baltijos šalyse velotrasų yra kiek daugiau nei 40 ir viena iš jų įrengta Šakiuose.

Galimybe Šakiuose įrengti tarptautinius standartus atitinkančią trasą džiaugėsi ir darbus atlikusios įmonės „Velosolutions Lietuva“ darbų vadovas Algis Ribikauskas.

„Šakiai yra dar vienas miestas Baltijos šalyse, kuris turi trasą, kur galima rengti varžybas. Ji atitinka visus standartus, mes galime pasidžiaugti, kad yra dar viena vieta, kur jaunimas galės užsiimti savo mėgstamais sportais“, – sakė A. Ribikauskas ir pridūrė, kad darbai vyko sklandžiai ir sėkmingai.

Meras Edgaras Pilypaitis teigė, kad tai, kas šiuo metu yra matoma parke, tai „drąsios svajonės, planingų ir tvarkingų savivaldybės finansų tvarkymo ir didelio tikėjimo bei noro išdava“, mat projektas įgyvendintas biudžeto, ne projektinėmis lėšomis. Savivaldybei velotrasa atsiėjo apie 180 tūkst. eurų, papildomai dar įrengtas ir apšvietimas.

Kaip žinia, velotrasos bendras plotas 2 tūkst. 374 kv. m, tvirtos dangos – 629 kv. m. Įrengtos dvi skirtingos greičių zonos, kur jėgas gali išbandyti ne tik dviratininkai, bet ir paspirtukininkai, riedlentininkai, net riedutininkai ar patys mažiausi balansinių dviračių savininkai. Mažiesiems ir besimokantiems skirtą ruožą sudaro 43 m ilgio trasa, turinti keletą lengvų posūkių, o 160 m trasa jau yra rimtesnis ruožas su daugiau sudėtingesnių posūkių, leidžiančių išvystyti didesnį greitį. Beje, kaip aiškina specialistai, šios trasos skirtos važiuoti neminant pedalų ir papildomai nesispiriant, o greitis sukuriamas kūno judesiais.

Tad dar iki prasidedant Jaunimo kūrybos ir sporto centro organizuotoms varžyboms, savo gebėjimus trasoje rodė ir profesionalūs dviratininkai. Vienas jų – Lietuvos BMX čempionato trečios vietos laimėtojas Titas Petraitis – į Šakius trasą išbandyti atvykęs specialiai iš Panevėžio. Pasak netrukus dvidešimtmetį švęsiančio vyro, jis dviračiais domisi nuo šešerių, o BMX aktyviau važinėja dvejus metus.

„Kiek buvęs trasose Anykščiuose, Vilniuje, Šiauliuose, Alytuj, o dabar čia, tai čia viena sunkiausių ir reikalauja daugiau technikos nei kitos. Esu labiau mėgėjas ne tiek važiavimo, bet ir technikos, tai man čia įdomiau“, – nuomone dalijasi svečias.

Trasą išbando ir ekstremalaus sporto asociacijos „White puppy“ sportininkai, o jų asociacijos narys Ramūnas Dranseika jau čia pat siūlo bendradarbiauti, galimybę būtent Šakiuose rengti atrankines varžybas, mat turi idėją tai daryti ne didmiesčiuose, o mažesniuose miesteliuose. Jaunimo kūrybos ir sporto centro direktorės pavaduotojas Paulius Puskunigis prasitaria, kad profesionali pagalba išties naudinga, tad tikėtina, kad bendradarbiavimui pirmieji žingsniai jau žengti.

„Galime atvežti profesionalių sportininkų, kurie pasidalintų patirtimi, turime idėją atrankines varžybas rengti mažesniuose miesteliuose“, – sako R. Dranseika.

Renginio vedėja, jaunimo darbuotoja Judita Ambrasienė dar iki starto visiems primena šalmų dėvėjimo būtinybę, čia pat pademonstruoja, kad kalbos apie saugumą laužtos ne iš piršto ir ant žemės vienas iš vaikų sviedžia arbūzą, kuris išsitaško, o arbūzas su šalmu lieka sveikutėlis. Ji pataria, kad trasoje nepamaišytų ir antkeliai ar pirštinės, tad ragina trasoje važinėti tik su apsaugos priemonėmis, varžybose irgi leidžiama dalyvauti tik šalmus turintiems vaikams. Tiesa, nors žiūrovų būrys nemažas, varžybose dalyvauti ir jėgas išbandyti panoro aštuoni paspirtukininkai ir 10 dviratininkų. Greičiausiai trasą įveikusiems dovanų įteikiami šalmai. Nors varžybos baigėsi, bet muzika ir gera nuotaika tvyrojo toliau, niekas neskubėjo skirstytis viliantis, kad tokie renginiai Šakiuose tik pradžia ir naujas startas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.