Daugiau dėmesio sulauks įstaigos, kurios vertinant rizikas užklius labiausiai

domeikiene asta1
Kontrolės ir audito tarnybos kontrolierė Asta Domeikienė (dešinėje) iš Kontrolės komiteto narių nesulaukė papildomų klausimų dėl pateiktų ataskaitų, tad posėdžio metu pasikalbėta apie veiklą apskritai ir kaip ji bus vykdoma toliau. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Į posėdį susirinkęs Kontrolės komitetas pritarė Kontrolės ir audito tarnybos ataskaitoms ir parengtoms išvadoms, taip pat sutiko su ateinančių metų siūlomu planu, kad tos įstaigos, kurios tarnybai užklius labiausiai, bus parinktos audituoti uoliau.

Šįkart komiteto nariams susipažinimui iš anksto buvo persiųsta medžiaga dėl atlikto nenumatyto audito penkiose ambulatorijose, kam tarybos posėdyje, nors ir nevieningai, buvo pritarta liepą. Atliekant auditą buvo siekiama įvertinti pirmo pusmečio ataskaitose pateiktą finansinį rezultatą ir atsakyti į suformuluotus klausimus dėl ilgalaikio turto apskaitos, darbuotojų atostogų apskaitos ir pan., paprasčiau kalbant, tikrinta, ar dokumentai atitinka realybę. Tiesa, Kontrolės komiteto posėdžio metu dėl išvadų didesnių diskusijų niekam nekilo, nors neatitikimų įstatymams išvadose fiksuota. Pavyzdžiui, nurodoma, kad daroma klaidų dėl apskaitos, tačiau sutinkama, kad reikšmingos įtakos įstaigos rezultatams tai neturi. Kitas pavyzdys, kad Griškabūdžio bei Panemunių ambulatorijose buvo nemažų neatitikimų dėl vyriausiųjų gydytojų ir jų kaip šeimos gydytojų atostogų likučių nustatymo. Tarkim, Panemunių ambulatorijos vyr. gydytojo neatitikimas 449 dienos, Griškabūdžio – 94.

„Kontrolės ir audito tarnybos nuomone, Griškabūdžio ir Panemunių ambulatorijų pirmo pusmečio veiklos rezultatas reikšmingai padidintas dėl minėtų sąnaudų nepripažinimo“, – rašoma išvadoje.

Ambulatorijose fiksuota ir tai, kad darbo užmokestis nėra nustatytas galiojančiose tvarkose ar jis nustatytas nesilaikant tvarkų, tačiau, išskyrus Panemunių ambulatoriją, kaip nurodoma išvadoje, reikšmingos įtakos rezultatams tai neturėjo.

Ką ne pirmą kartą ir ne pirmus metus yra akcentavusi Kontrolės ir audito tarnyba, vadovaujama kontrolierės Astos Domeikienės, tą ji pabrėžė ir šįkart, kad „siekiant kuo efektyviau ir racionaliau organizuoti pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą savivaldybės gyventojams, užtikrinant sveikatos priežiūros paslaugų kokybę kuo mažesnėmis sąnaudomis ir atsižvelgiant į ateinančių laikotarpių didėjančius energijos kaštus ir audito metu nustatytus netinkamus sąnaudų nustatymo ir pripažinimo atvejus, apjungti audituojamų įstaigų valdymą, turtą ir kitus išteklius, centralizuojant bendrąsias funkcijas (apskaitos, personalo, viešųjų pirkimų, sveikatos priežiūros organizavimo ir pan.) vienoje sėkmingai veiklą vykdančioje įstaigoje – Šakių PASPC“. Kaip žinia, praėjusį mėnesį prie Šakių PASPC prijungtos Griškabūdžio bei Panemunių ambulatorijos, balandį buvo prijungtos Lukšių ir Gelgaudiškio.

„Kaip Kontrolės ir audito tarnybos vadovė šią kadenciją aš matau, kad mūsų vadovai ėmėsi ūkinių, bet nepopuliarių sprendimų. Matau, kad jie nukenčia, nes po kiekvienu centralizavimu stovi žmonės, yra nepasitenkinimo“, – sakė A. Domeikienė ir džiaugėsi, kad einama teisinga linkme, nors žmogiškai sako suprantanti darbo bijančius netekti žmones, tačiau vadovaujantis protingumo principais bei įstatymiškai tai niekaip nesuderinama.

Jos žiniomis, aplinkiniuose rajonuose jau senokai nėra tokių atvejų, kad asmuo tuo pat metu dirba ir gydytoju, ir vadovu.

Taip pat ji minėjo, kad auditas dar nesibaigęs, nes pagal įstatymą tarnyba turi pasisakyti už metines ataskaitas.

„Įstaigoms išsiuntinėtos rekomendacijos, matysime. Įstaigos sujungtos, procedūras gal labiau žiūrėsime tose įstaigose, kurios nesujungtos, lieka savarankiškomis“, – kalbėjo A. Domeikienė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad Finansų ministerija irgi „kaip išeitį iš mažų įstaigų, mažų buhalterijų siūlo centralizavimą“.

„Ar įstaigoje dirba 10 žmonių, ar 150, įstaigoje turi būti visos tvarkos ir taisyklės“, – pabrėžė kontrolierė.

Komiteto nariai turėjo galimybę susipažinti bei aptarti ir audituotą Šakių „Žiburio“ gimnaziją, kuri pasirinkta dėl to, kad, kontrolierės žodžiais, į pateiktą klausimyną buvo atsakyta labai ribotai, todėl į gimnaziją nuspręsta pasižiūrėti plačiau. Nors įstaigai buvo pateikta 10 rekomendacijų dėl netiksliai ar netinkamai tvarkomų dokumentų, tačiau A. Domeikienė sakė, kad jau beveik visos rekomendacijos įgyvendintos, iniciatyvą teisingai tvarkyti visą dokumentaciją, sakė ji, rodo ir dabartinis įstaigos vadovas Robertas Sakas.

„Nėra mūsų tikslas, kad už kažkokį pažeidimą nubaust. Tikslas, kad mūsų įstaigos pateiktų teisingas ataskaitas, nustatytas pagal teisės aktus, ir kad finansinės ataskaitos, kurias tvirtina taryba liepos mėnesį, būtų tikslios, teisingos ir informatyvios“, – teigė kontrolierė, komiteto nariams pristačiusi ir nuo vasario kartu su ja tarnyboje dirbančią jos pavaduotoją Indrę Jančaitytę.

Kalbėdama apie 2023 m. veiklos planą, A. Domeikienė teigė, kad klausimynai bus išsiuntinėti visoms įstaigoms, o kurios įstaigos užklius (atsakys į klausimus netiksliai, neaiškiai ar nepilnai), kaip kad buvo su „Žiburiu“, tas pasirinktinai patikrintų išsamiau.

„Savivaldybės administracija, kaip didžiausias asignavimų valdytojas, reikšminga įstaiga, visada pasižiūrime. Taip pat mero ir administracijos direktoriaus fondas “, – numatytus darbus vardijo kontrolierė ir pridūrė, kad taip pat sulaukta prašymo patikrinti ir Trimetės programos lėšų panaudojimą, kaip didžiausią turtą valdanti įstaiga yra Jaunimo kūrybos ir sporto centras, kuriam, beje, niekaip nepavyksta įteisinti vieną aikštelę, kuri „apskaityta kaip nebaigta statyba“.

Su numatomais planais Kontrolės komiteto nariai sutiko, A. Domeikienė vylėsi, kad asignavimai liks bent jau šių metų lygyje ir tarnyba galės sėkmingai dirbti toliau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.