Šakiečių nerimui dėl saugumo statybų inspekcija pagrindo nemato

vyksta statybos
Informaciniai lapeliai įspėja, kad šaligatviu nepatartina naudotis, tačiau šakiečiai nerimauja, kaip vaikams saugiai pasiekti treniruotes sporto klube „Audra“. D. Pavalkio nuotr.

Buvusiame policijos pastate miesto centre jau bemaž metus vyksta darbai, po truputį keičiasi bendras pastato vaizdas, bruzda darbininkai ir ne tik jie. Šakiečiai taip pat brazdina klaviatūras ir socialiniuose tinkluose dalinasi savo pastebėjimais dėl statybvietės saugumo, dalina pasiūlymus ir negaili kritikos. Pastato savininkas Tautvydas Juškaitis sako galįs suprasti nepasitenkinimą, bet vis dėlto tokio ažiotažo nesitikėjo. Gausybė tikrintojų, šūsnis skundų ir kitokių nemalonių situacijų, tačiau nei Statybos inspekcija, nei kiti tikrintojai teisės aktų pažeidimų nenustatė.
 
Iki nelaimės vienas žingsnis?

Nelabai seniai viename populiariame socialiniame tinkle užvirė diskusija tiek dėl pačios statybvietės saugumo, tiek dėl blokuojamų dviejų pėsčiųjų perėjų Birutės g. ir Kęstučio g. sankryžoje. Šakiečiai dėstė mintis, kad pats faktas, jog Šakiai atsinaujina, gražėja ir buvęs policijos pastatas nebegadins miesto centro vaizdo, juos džiugina, bet… Mamos nerimavo, kad dėl vykstančių darbų blokuojamos perėjos – kaip saugiai vaikams pasiekti dziudo treniruotes sporto klube „Audra“? Diskusijoje prieita prie išvados, jog ten esantys įspėjimai ir viela labiau panašėja į aplaidumą, o ne į rūpestį aplinkinių saugumu. Pasigirdo siūlymas įrengti pastolių koridorių, tuomet būtų saugiau tiek pėstiesiems, tiek darbininkams. Be abejonės, socialiniai tinklai yra ta vieta, kur, be konstruktyvios diskusijos ir logiškų samprotavimų, buvo galima rasti ir visokio žanro pamazgų pylimo ir vietos „ekspertų“ išvadų. Tačiau rimčiau nusiteikusių šakiečių nerimas buvo akivaizdus ir įvardytas žodžiais – „iki nelaimės vienas žingsnis“.

Situacija netrukus pagerės

Buvusį policijos pastatą įsigijęs T. Juškaitis sako, kad tarp gausybės darbų ir kasdienių iššūkių statybų aikštelėje diskusiją internete taip pats spėjo pamatyti, be to, apie šakiečių nepasitenkinimą byloja ir bent du–tris kartus per savaitę išardoma apsauginė tvora, juosianti statybvietę.

„Tikrai suprantu šakiečius, jiems statybvietė sukelia kasdienius nepatogumus, nes dėl darbų iš dalies uždarytas šaligatvis palei Kęstučio gatvę, bet abi perėjos atviros, pasiekti tikslus vis dar tikrai įmanoma. Be to, prie pastato yra informaciniai lapeliai, kad šaligatviu nerekomenduojama naudotis, bet tikiu, kad ne visi paskaito, ne visiems rūpi. Mačiau ir pasiūlymą padaryti tunelį, tačiau mūsų atveju toks sprendimas būtų absoliučiai perteklinis dalykas, juolab kad po poros savaičių tą Kęstučio gatvės pusę atlaisvinsiu ir tvora žmonėms daugiau nebetrukdys. Žinoma, patekimas į pastatą bus ir toliau apsaugotas, nes viduje pašalinių tikrai lauktų realūs pavojai“, – kalba pastato savininkas ir prisipažįsta, kad tokio ažiotažo imdamasis šio projekto nesitikėjo.

Jo žodžiais, dėl vykstančių statybos darbų jį nuolat tikrina visos įmanomos tarnybos, plaukia skundai. Manantiems, kad T. Juškaitis neišmano reikalavimų ir elgiasi neatsakingai, jis patikina, jog įstatymiškai yra pasakyta, kad pašaliniai negali patekti į statybvietę, bet kol kas visi darbai vyksta ant pastato stogo ir teritorija užtverta tik tam, kad, sakykime, lenta neužkristų praeiviams ant galvos.

„Pastatas apdraustas civiline atsakomybe, bet ir aptvėriau tam, kad išvengčiau galimų nemalonumų“, – sako T. Juškaitis ir priduria, kad statybų inspekcija jau bene triskart buvo atvažiavusi tikrinti situacijos dėl socialiniuose tinkluose plačiai aptartos tvoros, bet viskas pasibaigė žodinėmis diskusijomis apie stoginę, jos reikalingumą ir dėl to atsirandančias sąnaudas. Baksnojantiems, kad šalimais vykstantys Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pastato renovacijos darbai nuo vykstančių buvusiame policijos pastate skiriasi kaip diena nuo nakties, T. Juškaitis pritaria: „Pavasarį, kai tvarkysime pastato fasadą, ir pas mus atsiras pastoliai, tuomet ir vaizdas bus panašus.“

Jis prisipažįsta, kad labai nustebo sulaukęs tiek bendruomenės pasipriešinimo, o pats kasdienybėje pastebi, jog žmonės pasiskirstę į dvi grupes: „Vieni prieina, domisi, džiaugiasi, kad pastatas bus sutvarkytas, kita dalis man į akis tyli, tačiau eina skundai, nepasitenkinimo bangos. Nenoriu išsiplėsti, bet man pastarųjų motyvai jau maždaug aiškūs...“

Pažeidimų neužfiksavo

Redakcija kreipėsi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos (toliau – Statybos inspekciją), norėdama išsiaiškinti, kiek skundų buvo registruota, kokie patikrinimai atlikti ir prie kokių išvadų prieita. Vienas skundas, pasak inspekcijos atstovų, buvo gautas rugpjūčio 18 d., kurio pagrindu rugsėjo 6d. atliktas patikrinimas. Jo metu nustatyta, kad statybos darbams rugpjūčio 17d. išduotas Šakių rajono savivaldybės administracijos statybos leidimas, statybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų nenustatyta. Pastato aptvėrimas buvo įrengtas iš vielos tinklo tvoros ir pažymėtas „STOP“ juosta. Gyventojų ėjimas per perėjas Kęstučio ir Birutės gatvių sankryžoje, tiesa, yra labiau komplikuotas, bet išspręstas paliekant susiaurintus praėjimus. Statybos inspekcijos atstovai pabrėžė, kad statybos metu greta statybvietės gyvenančių, dirbančių, poilsiaujančių ir judančių žmonių apsauga nuo statybos darbų keliamo pavojaus bei gretimai statybvietės esančios aplinkos, gamtos ir nekilnojamųjų kultūros vertybių apsauga privalo rūpintis ir užtikrinti rangovas. Taip pat statybos rangovo pareiga – užtikrinti statybvietėje dirbančių asmenų saugų darbą, tinkamas darbo higienos sąlygas ir gaisrinę saugą. Už saugos ir sveikatos taisyklių laikymosi priežiūrą statybvietėje statybos metu atsakinga Valstybinė darbo inspekcija (VDI) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą dėl darbo įstatymų, darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų pažeidimų administracinių nusižengimų teiseną pradeda, administracinių nusižengimų tyrimą atlieka ir administracinių nusižengimų protokolus surašo VDI pareigūnai. Statytojo paaiškinimu, VDI Kauno skyrius, atlikęs patikrinimą, pažeidimų taip pat nenustatė. Lapkričio 8 d. statytojas Statybos inspekcijai pateikė paaiškinimą dėl planuojamos statybos eigos.

Pastatą, statytą 1928-aisiais ir 1936-aisiais, aukcione T. Juškaitis įsigijo pernai gegužę už daugiau nei 120 tūkst. eurų. Jame planuoja įrengti butus ir patalpas komercinei veiklai.

Lina Morkūnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.