Startavo žiemos sezonas – kelininkai ėmėsi darbo

keliu prieziura misinys
Šakių meistrija pasiruošusi artėjančios žiemos išbandymams, nors šiemet technikos kelių priežiūrai papildomai neįsigijo, kad važiuojamąją dalį valantys ir barstantys sniego valytuvai būtų greičiau užpildyti slidumą mažinančiomis medžiagomis, pasistatė naują pakrovimo rampą. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Dar praėjusią savaitę, pasirodžius pirmajam sniegui, kelininkai jau ėmėsi darbo. AB „Kelių priežiūra“ Vilkaviškio kelių tarnybos Šakių meistrija, rajone prižiūrinti kelius ir gatves, šaltajam metų sezonui pasiruošė: druskos sandėliai užpildyti, technika sukomplektuota, tad žiema kelininkų neužklupo netikėtai.

Pagal galiojančius Automobilių kelių nuolatinės priežiūros normatyvus, žiemos sezonas Lietuvos keliuose prasideda spalio 15 d. ir baigiasi balandžio 15 d.

Daug metų kelių barstymo ir priežiūros darbus Šakių mieste bei rajone vykdantys Šakių meistrijos kelininkai šiemet žiemos sezoną pradėjo lapkričio 18 d., kuomet į gatves išvažiavo pirmosios druskos ir smėlio mišinio barstymo mašinos. Pernai gatves prižiūrintys kelininkai pirmą kartą barstyti išvažiavo lapkričio 23 d. Apie prasidėjusį žiemos sezoną kalbamės su AB „Kelių priežiūra“ Vilkaviškio kelių tarnybos vadovu Vidmantu Diržiumi ir Šakių meistrijos vyr. inžinieriumi Žydrūnu Vyčiumi.

Žiemos darbams Šakių meistrija turi aštuonis barstytuvus, iš kurių du beria vien tik smėlio-druskos mišinį, penki traktoriai skirti sniegui valyti, trys autogreideriai ir kita technika. Tarnybos vadovas V. Diržius neslėpė, kad šiemet, pradėjus žiemos sezono darbus, būta ir iššūkių – sugedo du barstytuvai.

Teiraujamės vadovo, ar netrūksta barstymo medžiagų, ypač druskos. Anot V. Diržiaus, jau pernai metų sezonui pirmą kartą druską „Kelių priežiūra“ pirko iš Maroko, Šiaurės Afrikos, tad ir šiemet druskos sandėliai užpildyti. Šiuo metu Šakių meistrijos sandėliuose yra apie 1,5 tūkst. t smėlio-druskos mišinio ir apie 1 tūkst. t druskos atsargų.

„Jei beriam gryną druską, tai sudrėkintą, ji veikia efektyviau. Dar sandėlyje turim ir baltarusiškos druskos, tai iš jos gaminamės tą tirpalą“, – pasakoja V. Diržius.

Pasak jo, pernai per šešis žiemos sezono mėnesius rajono kelius prižiūrinti Šakių meistrija išbarstė apie 800 tonų druskos, per 2 tūkst. tonų smėlio-druskos mišinio.

Vadovaujantis eismo intensyvumu ir kelių svarba, žiemos priežiūros darbai Lietuvoje skirstomi į penkis priežiūros lygius. Šakių rajone AB „Kelių priežiūra“ kelius prižiūri pagal tris priežiūros lygius: trečią, ketvirtą ir penktą. Pirmo ir antro priežiūros lygio kelių Šakių rajone nėra. Didžiausias dėmesys skiriamas krašto keliams (prižiūrimi pagal 3 priežiūros lygį). Jų Šakių meistrija prižiūri 143 km. Trečio priežiūros lygio kelių mes rajone turime keturis. Tai keliai, kurie jungia mūsų rajoną su Kaunu, Vilkaviškiu, Jurbarku, Pilviškiais ir pasieniu – Ramoniškiais.

„Trečio priežiūros lygio kelius kelininkai nuvalo ir pabarsto iki 8 val. ryto. Šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val. Tačiau išvažiuojam barstyti ir anksčiau, maždaug nuo pusės penkių. Nuo šiemet krašto kelius barstom tik druska, toks yra naujas Kelių direkcijos reikalavimas. Anksčiau barstydavom mišiniu, tačiau su juo būdavo sunkiau pasiekti normatyvinius reikalavimus“, – apie šiųmetę naujovę užsimena V. Diržius.

Ketvirto priežiūros lygio (rajoninių kelių) prižiūrima 126,5 km (pavyzdžiui, Lukšiai–Kriūkai,  Šakiai–Slavikai, Šakiai–Plokščiai ir kt.). Pagal normatyvus šie keliai valomi ir pabarstomi, baigus trečio lygio kelių priežiūrą. Rajoninius kelius privalu kelininkams nuvalyti ir pabarstyti iki 12 valandos, šie keliai, anot vadovo, barstomi tik smėlio-druskos mišiniu.

Penktai kategorijai priklauso visi mažo eismo intensyvumo keliai su asfalto danga ir žvyrkeliai: Šakių meistrija tokių kelių su asfalto danga prižiūri 78 km, žvyrkelių – 181 km. Šie keliai, pasak V. Diržiaus, yra barstomi tik esant ypatingoms eismo sąlygoms, t.y. atsiradus itin slidžiai kelio dangai. Šiuose keliuose  nuolat pabarstomos tik pavojingos įkalnės ir nuokalnės, staigūs posūkiai ir kitos pavojingos vietos.

„Esam sudarę sutartį su Šakių seniūnija, tad valome ir barstome Šakių miesto gatves. Nuolat bendraujam ir su kitų seniūnijų seniūnais. Valom ir kai kurių prekybos centrų aikšteles“, – teigė V. Diržius ir pridūrė, kad 2021–2022 metų sezonas truko iki balandžio 6 d.

Pasak nepilnus metus Šakių meistrijoje vyr. inžinieriumi dirbančio Ž. Vyčiaus, kokio žiemos sezono tikėtis šiemet, atsakyti sunku, tačiau specialistas jau spėjo susipažinti su rajono keliais ir tikina, kad rajono kelių būklė geresnė nei, pavyzdžiui, Jurbarko rajone. V. Diržius akcentuoja, kad, lyginant su kitais rajonais, vis dar Šakių rajone yra labai daug žvyrkelių.

„Tų žvyrkelių mažėja labai nežymiai. Pernai buvo išasfaltuotas 5 km ruožas kelyje Miknaičiai–Slavikai–Kiduliai, prieš porą metų penkių kilometrų ruožas kelyje Išdagai–Naudžiai–Valakbūdis“, – apgailestavo V. Diržius.

Pokalbio su pašnekovais pabaigoje Šakių meistrijos vyr. inžinierius Ž. Vyčius primena, kad žiemos sezonui turi būti pasiruošę ne tik kelininkai, bet ir patys vairuotojai. Anot jo, receptas bei patarimai vairuotojams, kaip ir kiekvienais metais, išlieka tie patys.

„Svarbu pasirūpinti, kad automobilis būtų techniškai tvarkingas ir atitiktų sezono sąlygas, laiku pasikeisti padangas. Vairuotojai keliuose turi būti itin budrūs ir pasirinkti saugų važiavimo greitį“, – kalbėjo specialistas, primindamas, jog nematoma grėsmė vairuotojams kelyje yra vadinamas „juodasis ledas“, kuris susiformuoja ant kelios dangos, kurios temperatūra yra žemiau nulio.

Visą informaciją apie kelių būklę ir eismo sąlygas valstybinės reikšmės keliuose galima sužinoti www.eismoinfo.lt. Taip pat paskambinę į visą parą dirbantį Eismo informacijos centrą trumpuoju tel. numeriu 1871 arba numeriu (8 5) 232 9677 vairuotojai gali gauti ir perduoti informaciją apie eismo sąlygas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.