Kieme išdygusios lentelės suskaldė gyventojus: kaltas nesusikalbėjimas ar noras būti gudresniems už kitus?

rezervuota butas
Daugiabučio namo gyventojus suskaldė kieme atsiradusios lentelės, žyminčios konkrečių butų rezervuotas vietas, nes kita dalis gyventojų tiesiog liko be vietų. Tiesa, kai straipsnis buvo paregtas spaudai, paaiškėjo, kad lentelės nuimtos, liko tik jas laikę strypai. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Kad Šakiuose yra problemų su automobilių statymu, tikriausiai sutiks daugelis. Norėdami spręsti savo namo parkavimo problemą, V. Kudirkos 80-ojo namo dalis gyventojų ėmėsi iniciatyvos, atliko reikiamas procedūras ir 12 vietų pažymėjo užrašais „Rezervuota“ su konkrečiais butų numeriais. Tačiau būtent atsiradusios lentelės sukėlė tikrą kipišą, mat jų neturintys gyventojai liko be teisės prie namo statyti automobilius, tad pateikė skundą savivaldybės administracijai ir kelia klausimą, kas leido neteisėtą sprendimą,

kai akivaizdžiai pažeidžiami kitos dalies gyventojų interesai. Rezervuotas vietas aikštelėje turintys šakiečiai pirštu beda į savivaldybę ir sako, kad jie buvo tiesiog išdurti.

Dar rudenį prie renovuoto V. Kudirkos 80-ojo namo ar, paprasčiau kalbant, aikštelė prie „Varlės“ parduotuvės buvo atnaujinta ir savivaldybės lėšomis praplėsta, tačiau gyventojai tikina, kad nors aikštelė ir didesnė, namo gyventojų poreikių ji netenkina. Be to, jų tikinimu, čia „automobilius stato visas miestas“, tad norėdami spręsti tokią situaciją, dalis gyventojų ėmėsi iniciatyvos, sako perėję per butus ir atsiklausę gyventojų nusprendė suformuoti žemės sklypą, žemę išsinuomoti ir vietas pasižymėti užrašais „Rezervuota“. Tačiau nepagalvojo, kad turėjo būti sušauktas susirinkimas ir surinkti visų gyventojų parašai, mat dalis gyventojų tiesiog liko už borto. Lenteles turintys priduria, kad kol nereikėjo mokėti pinigų, tol rezervuotų vietų norėjo daugiau gyventojų, esą buvo, kas susimokėjo, bet vėliau atsiėmė pinigus. Jie sako konsultavęsi su savivaldybe ir atlikę visus veiksmus, kurie buvo jiems nurodyti.

„Ką jie pasakė, tą mes ir įvykdėme – geodeziniai, sutartys...  Be jų žinios mes nieko nedarėm“, – sutartinai tvirtina rezervuotas vietas prie namo turintys gyventojai.

Tačiau būtent atsiradusios lentelės sukėlė kitos namo dalies gyventojų pyktį, mat jie liko be vietų prie namo.

„Aikštelėje yra 12 vietų, o name 36 butai, tad jų niekaip neužtenka, o dar ir rezervuotas vietas sau pasiskyrė. Kaip taip galima, kai tai bendro naudojimo aikštelė. Tai visiškai neteisėta“, – sako jau kitą pusę atstovaujantis asmuo.

Beje, nors abi pusės situaciją komentuoja, tačiau nei vieni, nei kiti nesutinka būti viešai įvardyti (redakcijai pavardės žinomos), nenorėdami dar didesnio ažiotažo.

Tad lapkričio 14 d. neturintys rezervuotų lentelių parašė skundą savivaldybei, kad būtų ištirta, kaip galėjo atsirasti lentelės su konkrečių butų numeriais ir prašo ginti viešąjį interesą bei įpareigoti įrengtas lenteles kuo greičiau nuimti.

Specialiai sudaryta komisija, vadovaujama administracijos direktoriaus pavaduotojo Redo Juškaičio, konstatavo, kad nuomos sutartys yra sudarytos su dešimčia butų savininkų ir paaiškina, kad „valstybinės žemės nuomininkai, kai jiems yra išnuomotas vienas bendras sklypas tam tikromis dalimis, neturi teisės tarpusavio sutarimu nusistatyti naudojimosi jiems nuomojamu valstybinės žemės sklypu tvarkos“. Be to, išvadoje rašoma, kad dėl ženklo įrengimo į savivaldybės Eismo saugumo komisiją nebuvo kreiptasi, o jau įrengtas ženklas, tiksliau lentelė, neatitinka Kelių eismo taisyklių kelio ženklo, tad nurodoma būtinybė pašalinti lenteles jas turintiems gyventojams.

Tiesa, nors sprendimai buvo priimti dar metų pabaigoje, praėjusią savaitę lenteles įsirengę gyventojai jokių oficialių raštų nebuvo gavę ir pyko, jog viską žino tik atsitiktinai, iš kalbų, kai kita pusė jau buvo sulaukusi registruotų laiškų su skundo nagrinėjimo išvada.

„Jie puikiai žinojo, kad mes norime vietų mašinoms. Mes šiaip sau žemės nenuomosim, pievos mums nereikia. Jie mus išdūrė. <...> Ir su Grigaitiene kalbėjom, ir su Macijauskiene (Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja bei Nacionalinės žemės tarnybos specialistė – red. past.). Juk ne pas kleboną ėjom, o nuo savivaldybės pradėjom, tai dabar tos nuomonės, kad savivaldybėje nekompetentingi žmonės. Aš, paprasta moteriškė, atėjau, tai paaiškinkit. Kodėl mums niekas nepaaiškino? Pinigus tegul dabar grąžina, – piktinasi lenteles įsirengę, geodezinius matavimus atlikę ir nuomos sutartis net 40-iai metų sudarę gyventojai. – Kodėl mes turime kažką nuiminėti? Mes jaučiamės teisūs, turime sutartis.“

A. Šlėderis sako, kad gyventojai viską žinojo ir esą jiems buvo paaiškinta, tad jis sako nesuprantantis, kodėl lenteles įsirengę „nori būti gudresni kitų sąskaita. Tai neteisinga“. Esą net buvo paaiškinta, kad reikia visų gyventojų sutikimo ir žemės naudojimo tvarkos, kad reikia notariško patvirtinimo, nors gyventojai sako apie tai girdintys pirmą kartą ir neslepia dėl tokios situacijos apmaudo.

Be to, name nėra bendrijos, tad svarstoma, kas nusprendė, kad du namo gyventojai ėmėsi iniciatyvos atstovauti kitų interesams.

„Dar vienas momentas. Kodėl niekas nekalba, kad dabar visi namo gyventojai, nepriklausomai nuo to, ar turi lenteles, ar ne, žemės mokestį mokės nuo viso suformuoto ploto“, – sako A. Šlėderis ir tikina, kad Nacionalinė žemės tarnyba tiesiog neturėjo pagrindo, kodėl negalėtų leisti nuomoti žemės.

Nacionalinės žemės tarnybos Šakių skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Macijauskienė, kurios pavardę linksniuoja gyventojai, aiškina tą patį.

„Jie rašo prašymą dėl žemės sklypo nuomos. Jie kreipėsi dėl nuomos sutarčių sudarymo. Mes išnuomojame tik dalį iš bendro ploto“, – sako ji ir priduria, kad apie rezervaciją negali būti kalbos, nes turėtų būti nuosavybė, viso daugiabučio namo gyventojų sutikimas, tad konkrečiai šiuo atveju, svarsto ji, žmonės tiesiog neišsiaiškino detalių iki galo.

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius sako, kad jis apie situaciją sužinojo tik sulaukęs vieno gyventojo skambučio, ir teigia nesuprantantis, ko tikėjosi lenteles įsirengę gyventojai.

„Jos negaliojančios, ten gali statyti, kas nori <...>. Sklypą išsinuomojo, turi, bet apie jokias rezervacijas negali būti kalbos. Jie ir su seniūnu turėjo derinti, bet su manim niekas nederino“, – aiškina D. Jasevičius.

Tad ką daryti? Akivaizdu ir tai, kad problema nuo kalbų neišsispręs. Tiek viena, tiek kita pusė nepatenkinta ir kritikos strėles sviedžia savivaldybės pusėn. Vieni pyksta, kad jiems nebuvo paaiškinta, kad nuomos sutartis jiems negarantuoja vietų kieme, kiti nesupranta, kaip apskritai teisinėje valstybėje gimė tokia situacija ir kodėl nebuvo galima nurodyti, per kiek laiko lentelės turėtų būti nuimtos.

„Nuomotis tai leido, nors nebuvo nei susirinkimo, nieko, o dabar jau savivaldybė neįgali išspręsti ir nusiplauna“, – nesupranta be vietų prie namo likę gyventojai.

„Rašto gale yra prierašas, kad galima skųsti. Tiek viena, tiek kita pusė gali kreiptis į teismą“, – išeitį mato A. Šlėderis.

Beje, jis pateikia ir vieną iš pavyzdžių, kai S. Banaičio gatvėje namo gyventojai net šlagbaumą įsirengė, tačiau čia situacija išskirtinė, nes vietų užtenka visiems namo gyventojams, o greta V. Kudirkos 80-ojo namo dalis aikštelės, tiesa, atskirtos žalia zona, priklauso „Varlei“, kiemo pakraščiu yra patekimas į šalimais esančius garažus. Tiesa, lenteles įsirengę gyventojai sako, kad kai jos atsirado, akivaizdžiai sumažėjo miestiečių statomų automobilių.

Kai publikacija buvo parengta spaudai, paaiškėjo, kad gyventojai lenteles visgi nusiėmė, o ar tai istorijos pabaiga, parodys laikas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.