Kokios naujovės vairuotojams aktualios šiemet?

2023-ieji jau atnešė arba dar tik atneš Kelių eismo taisyklių (KET) pokyčių vairuotojams. Naujos sudėties privalomosios vaistinėlės, griežtesnė atsakomybė už transporto priemonių statymą neįgaliųjų vietose neturint tam leidimo ar naujas reglamentavimas dėl telefono naudojimo prie vairo – tik dalis pasikeitimų, kurie aktualūs vairuotojams šiemet.

LRT.lt primena, kad praėjusių metų pabaigoje Seimas priėmė įstatymo pataisas, kuriomis sugriežtino administracinę atsakomybę už transporto priemonių statymą neįgaliųjų vietose, neturint tam leidimo. Pagal priimtą pataisą, sustojimas ir stovėjimas vietose, kuriose gali stovėti tik skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele pažymėtos transporto priemonės, neturint teisės sustoti ir stovėti tokiose vietose, užtraukia baudą vairuotojams nuo 60 iki 180 eurų. Iki tol galiojusioje kodekso normoje statymas neįgaliesiems skirtose vietose nebuvo išskirtas. Pagal jį už bet kokį sustojimą draudžiamose vietose grėsė bauda nuo 30 iki 90 eurų.
 
Remiantis dabar galiojančiu Saugaus eismo automobilių keliais įstatymu, motorinių transporto priemonių, traktorių, savaeigių mašinų vairuotojams draudžiama naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, jeigu jomis naudojamasi rankomis, išskyrus atvejus, kai stovinčios motorinės transporto priemonės variklis išjungtas. Tačiau jau nuo šių metų gegužės 1-osios pastarasis apibrėžimas bus pakeistas ir skambės taip: transporto priemonei dalyvaujant viešajame eisme (išskyrus atvejus, kai transporto priemonė stovi), vairuotojams draudžiama naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, jeigu jomis naudojamasi rankomis. Seimo sprendimu sugriežtinti reikalavimai ir turintiems laisvų rankų įrangą. Ją turintys naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis galės tik tuomet, kai tokia priemonė bus pritvirtinta specialiame laikiklyje ar bus naudojama transporto priemonės įranga.

Jau keletą kartą atidėjusi terminą, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki liepos 1 d. davė laiko vairuotojams pasirūpinti naujos sudėties vaistinėlėmis. Atnaujintos sudėties pirmosios pagalbos rinkinyje atsiranda spaudžiamasis tvarstis, ledo maišeliai, turniketai, skirti arteriniam kraujavimui stabdyti, ir vienkartinė veido kaukė gaivinimui (dirbtiniam kvėpavimui atlikti).

SAM atkreipia dėmesį, kad vairuotojai, turintys pirmosios pagalbos rinkinius, atnaujintus po 2019m. sausio 1 d., turi tik pasipildyti savo vaistinėlių rinkinį 2 turniketais. Jei vaistinėlės rinkinys pirktas anksčiau negu minėta data, vairuotojas privalo įsigyti naują rinkinį.

Pirmosios pagalbos rinkiniuose esančios medicinos priemonės turi būti paženklintos privalomu atitikties ženklu CE, patvirtinančiu, kad šios medicinos priemonės gamintojas laikosi nustatytų saugos reikalavimų, atliko visas būtinas atitikties vertinimo procedūras ir užtikrina, kad jo pagaminta medicinos priemonė yra saugi, naudojant ją pagal paskirtį ir laikantis naudojimo instrukcijos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.