Nors sąmoningumas didėja, bet atliekos pakelėse vis dar problema

siuksliu paroda
Norėdamas atkreipti visuomenės dėmesį į pakelių šiukšlinimą, veršiškis Rimantas Naujokaitis dviejų kilometrų ruože surinko šiukšles, jas sukabino ant medžių ir tai pavadino šiukšlintojų paroda. Ko gero, pakelę sutvarkė kelininkai – parodos jau nėra. Asmeninio archyvo nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gausiausias atliekų „derlius“ pakelėse pastebimas pavasarį, tuo įsitikinęs ir Veršių kaimo gyventojas Rimantas Naujokaitis, neliekantis abejingas pakelių šiukšlintojams.

Veršiškis senjoras R. Naujokaitis šio krašto žmonėms žinomas kaip darbštus ūkininkas, gamtą ir tvarką mylintis žmogus. 70-metis vyriškis mėgsta aktyviai leisti laiką ir dažnai pėsčiomis žygiuoja keliu Sintautai–Veršiai, apie septynis kilometrus suvaikšto. Jis pasakojo, kad negali ramiai praeiti pro pakelėje paliktas atliekas. Tad vieną dieną jas surinko ir sukabino ant pakelėje augančių medžių, dar ant lentelių užrašė, kad atliekos surinktos iš vos dviejų kilometrų atkarpos bei pridėjo užrašą, kad tai gamtos šiukšlintojų paroda.

„Meta į pakeles žmonės ne depozitinę tarą. Visko radau: liustras, dvi plastikinės kėdės, batai žieminiai vyriški. Daugiausiai buvo vieno pavadinimo degtinės butelių išmesta, matyt, kažkas ją labai mėgsta, važiuodami išgeria – ir per langą“, – stebisi senjoras.

Vyriškis pasakojo, kad tokia, kaip pats pavadino, jo surengta akcija prieš šiukšlintojus laikėsi kelias savaites, o vėliau, anot R. Naujokaičio, greičiausiai šiukšles surinko kelininkai. Jo teigimu, atliekų pakelėse visgi mažėja, vadinasi, žmonės darosi sąmoningesni. Beje, kalbintas vyriškis tikisi, kad jo už tokią viešinimo akciją kelininkai nenubaus, viliasi, kad žmonės mažiau šiukšlins pakeles.

Lietuvoje pakeles tvarkančioms tarnyboms pavasarį irgi prasideda darbymečio laikas. Bendrovės „Kelių priežiūra“ tarnybos ne tik šienauja valstybinių kelių pakeles, bet renka šiukšles, tvarko poilsio aikšteles.

Pasak Kelių priežiūros Vilkaviškio kelių tarnybos vadovo Vidmanto Diržiaus, pakelėje esančių atliekų rinkimą kelininkai vykdo nuolat, tačiau pagrindinis rinkimas būna maždaug nuo kovo galo iki balandžio vidurio. Tarnybos vadovas teigia, kad neatsakingai išmestos šiukšlės pakelėse vis dar problema, tačiau kelių prižiūrėtojai pastebi augantį gyventojų sąmoningumą.

„Vienkartinių gėrimų pakuotės buvo vienos dažniausiai gamtoje neatsakingų vartotojų išmetamų atliekų. Valstybės sprendimas įvesti depozito sistemą, manome, pasiteisino – plastikinių ir stiklinių butelių surenkame kur kas mažiau, išskyrus užsienio gamintojų“, – situaciją pakelėse įvertino V. Diržius.

Anot jo, pakelėse kelininkai daugiausiai randa vienkartinių kavos puodelių bei greito maisto pakuočių.

„Taip pat dažnai randam atliekų prikrautų maišų autobusų stotelėse, poilsio aikštelėse, kur suvežami dideli kiekiai dažniausiai buityje susidarančių atliekų“, – sako V. Diržius.

Valstybinius kelius prižiūrinti AB „Kelių priežiūra“ per šiltąjį sezoną surenka daugiau kaip 350 t atliekų. Lietuvoje per šiltąjį sezoną iš pakelių surenkama 2,5 tūkst. tonų šiukšlių.

Kelių priežiūros ekspertai ragina žmones, pastebėjus eismo dalyvius, mėtančius šiukšles pakelėse, užfiksuoti įvykį ir informuoti policiją. Už aplinkos taršą numatytos baudos.

Kelininkai perspėja, kai maišuose atliekos yra tiesiog numetamos, paliekamos grioviuose, laukiniai žvėrys juos išplėšo ir šiukšles paskleidžia po visą šlaitą, aplinkinę teritoriją, vėjas kelia jas į orą – tenka gaišti daug daugiau laiko, kol atliekos surenkamos, galimi neigiami padariniai automobiliams, keliama grėsmė eismo saugumui. Neretai šiukšlės tampa gaisro priežastimi, jomis teršiami vandens telkiniai. Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad kelkraščiuose, miško poilsiavietėse ir pakelėse esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse paliktos šiukšlės kelia rimtą žalą gamtai ir gyvūnams. Medžiotojai perspėja, kad pamiškėse paliktos atliekos dažnai tampa įvairių ligų, tokių kaip afrikinis kiaulių maras, platinimo priežastimi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.