Įvertinus lyčių lygybę – ir džiuginančios, ir signalizuojančios išvados

lygybe
Projekto metu atlikta analizė atskleidė, jog Šakių rajono savivaldybėje, kaip ir didžiojoje dalyje kitų, vyrų ir moterų padėties skirtumas yra vidutinis. Tyrimas buvo atliktas naudojant statistinius duomenis apie aštuonias savivaldybės veiklos sritis. Nors vertinant atskiras sritis rezultatai gerokai išsiskyrė, tačiau bendras savivaldybės įvertinimas siekia 7,65 balo.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos kartu su mokslininkių komanda sukurtas lyčių lygybės žemėlapis  atskleidė, jog net  50-yje iš 60-ies savivaldybių vyrų ir moterų padėties skirtumai viršija 20 proc., tarp jų – ir Šakių rajono savivaldybėje. Išmatavus 20 kokybinių ir kiekybinių rodiklių, apimančių aštuonias savivaldybės veiklos sritis, paaiškėjo, jog labiausiai pasitempti turėtume socialinės apsaugos ir saugumo srityje, o pasididžiuoti galime ekonominio aktyvumo sritimi – čia buvome įvertinti maksimaliu balų skaičiumi.

„Pagaliau turime įrankį, kurio pagalba galime stebėti lyčių lygybės progresą kiekvienoje savivaldybėje. Šis įrankis bus naudingas visų savivaldybių vadovams ir darbuotojams formuojant politiką, palankią vyrams ir moterims. Žemėlapis parodo sritis, kur konkreti savivaldybė turėtų labiau pasitempti, padeda suprasti, kaip savivaldybėje pamatyti moterų ir vyrų padėties skirtumus, atpažinti lyčių nelygybės problemų dydį ir spektrą. Vadovaujantis šiomis žiniomis savivaldybės galės planuoti veiklas, kurios lyčių lygybę priartintų prie žmonių kasdienybės“, – pranešime spaudai teigia lygių galimybių kontrolierė Birute Sabatauskaitė.

Savivaldybės valdymo srityje, kurią vertinant buvo atsižvelgta į du aspektus (ar savivaldybė yra politiškai išreiškusi valią siekti lyčių lygybės ir ar renka bei naudoja statistiką pagal lytį teikiant paslaugas) surinkome 7,93 balo ir atsidūrėme 12-oje vietoje. Tiesa, tyrimas atskleidė, kad Šakių rajono savivaldybėje kaupiami duomenys nėra suskirstyti pagal lytį. Pasak lyčių lygybės žemėlapį su kolegomis kūrusios lygių galimybių integravimo specialistės Rūtos Juodelytės, ši spraga užkerta kelią kokybiškam savivaldybės paslaugų analizavimui ir planavimui, siekiant, kad šios atitiktų skirtingų lyčių gyventojų poreikius.

Viena prasčiausiai įvertintųjų tapo valdžios ir sprendimų priėmimo sritis – čia Šakių rajono savivaldybė surinko vos 5,60 balo ir atsidūrė 40-oje vietoje. Matuojant šį rodiklį buvo žiūrima į lyčių proporcingumą kandidatų į savivaldybės tarybą sąrašuose, abiejų lyčių pretendentų skaičių siekiant mero posto ir proporciją išrinktose tarybose. Visų trijų sričių procentinėje skalėje dominuoja vyrai.  Kaip pavyzdį galime paanalizuoti preliminarią naujosios tarybos sudėtį – rinkėjų pasitikėjimą gavo 18 vyrų ir septynios moterys, tad, galimai,  jos sudarys tik 28 proc. tarybos.

Išsilavinimo ir švietimo srityje padėtis visai kitokia – čia buvome įvertinti net 9,52 balo ir užėmėme aštuntą vietą. Matuojant šį rodiklį buvo analizuojami neformalaus švietimo, ikimokyklinio ugdymo, pradinio, pagrindinio, viduriniojo, aukštesniojo ir aukštojo išsilavinimo duomenys. Nors didžiojoje dalyje kriterijų skaičiai pasiskirstė panašiai, tačiau įdomu tai, jog tarp rajonų gyventojų, turinčių aukštesnįjį, specialųjį arba aukštąjį išsilavinimą, pirmauja moterys. Tarp turinčių aukštesnįjį arba specialiųjį išsilavinimą yra 60 proc., o  tarp įgijusių aukštąjį – 63 proc. moterų.

Vis tik, ko gero, jog išsilavinimas nėra esminis rodiklis darbo rinkoje. Šioje srityje Šakių savivaldybė gavo 7,90 balo įvertinimą, tačiau, lyginant su kitomis savivaldybėmis, atidūrė dugne – 56-oje vietoje. Nors rajone išsilavinimo lenktynes laimi moterys, tačiau jų užimtumas siekia vos 49 proc., o vyrų – 71 proc.

 Maksimaliu balų skaičiumi įvertinta ekonominio aktyvumo sritis buvo matuojama atsižvelgiant į vidutinį darbo užmokestį bruto. Vidutinį vyrų ir moterų atlygį rajone skiria 64 eurai (vyrų – 1 tūkst. 267 eurai, o moterų –1 tūkst. 203 eurai). Rezultatai džiugina ir kultūros bei sporto srityje, įvertintoje devyniais balais. Šis rodiklis išmatuotas orientuojantis į vyrų ir moterų, vadovaujančių kultūros arba sporto įstaigoms, skaičius.

Sveikatos ir sveikatos paslaugų srityje septyniais balais įvertinta Šakių rajono savivaldybė užėmė 25-ą vietą. Čia buvo atsižvelgiama į du kriterijus – 100 tūkst. atitinkamos lyties gyventojų tenkantį savižudybių skaičių (vyrų – 53, moterų – 27) ir 100 tūkst. atitinkamos lyties gyventojų mirtingumą dėl išorinių priežasčių (vyrų – 153, moterų – 52).

Liūdniausi rezultatai yra socialinės apsaugos ir saugumo srityje – surinkusi 4,25 balo savivaldybė atsidūrė 46-oje vietoje. Atrodo, jog mūsų rajone atžalų auginimas vis dar suvokiamas kaip išskirtinai mamų, o ne tėčių pareiga, mat tarp socialinio draudimo motinystės ir tėvystės pašalpos gavėjų – 82 proc. moterų ir vos 13 proc. vyrų. Na, o kalbant apie saugumą, skaičiai taip pat susidėliojo įdomiai – nuo smurto artimoje aplinkoje dažniausiai kenčia moterys, daugiausiai nusikalsta vyrai, tačiau tarp nepilnamečių, padariusių nusikaltimą artimoje aplinkoje, dominuoja merginos.

Tiesa, komentuodamas tyrimo rezultatus vicemeras Darius Jakavičius atkreipė dėmesį, kad jis buvo atliktas remiantis ne pačiais naujausiais duomenimis – labiausiai tai išduoda pretendentų į merus procentinė skalė, kurioje nurodoma, kad moterys sudaro 17 proc. pretendentų. Kaip žinia, šiais metais merės posto nesiekė nė viena moteris, tad duomenys akivaizdžiai bent ketverių metų senumo. Taip pat jis suabejojo tyrimuose atsispindinčia išvada, jog savivaldybė nesiima konkrečių priemonių, skirtų smurto dėl lyties prevencijai. Pasak jo, su šia sritimi tikrai dirbama, pavyzdžiui, praėjusių metų gruodį buvo surengta konferencija ,,Gerosios socialinio darbo praktikos smurto artimoje aplinkoje atvejais“.  Vicemeras pabrėžė ir tai, jog matuojant tam tikrus kriterijus, pavyzdžiui, savižudybių ar nusikalstamumo, rodiklis skaičiuojamas 100 tūkst. gyventojų, o naudojant tokį ekvivalentą skaičiai visuomet atrodo daug labiau bauginantys ir šokiruojantys nei yra iš tikrųjų.

„Lyčių lygybės klausimas tikrai svarbus, tačiau pats tyrimas palieka daug klaustukų. Pavyzdžiui, skaičiuojant užimtumo lygį naudojama 15–64 m. imtis, juk penkiolikmečiai jaunuoliai turi mokytis, o ne darbo rinkoje figūruoti. Be to, ir pati išvada, kad darbo rinkoje dalyvauja vos 49 proc. rajono moterų, yra tikrai abejotina. Manau, kad šitas tyrimas daugiau skirtas ne pačioms savivaldybėms, o Vyriausybei su mintimi, kad kiekvienoje savivaldybėje atsirastų lygių galimybių kontrolieriaus pareigybė. Analizėje konstatuojama, kad savivaldybėje duomenys nėra kaupiami pagal lytį. Taip, visa tai išmėtyta – dalį informacijos turi pateikti Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus specialistė Ingrida Maksvytienė, dalį kitų skyrių specialistai. Konkretaus žmogaus, kuris būtų už tai atsakingas, tikrai nėra, tad galbūt šiuo tyrimu ir siekiama, kad toks atsirastų“, – svarstė D. Jakavičius.

Nors atskirose srityse Šakių rajono savivaldybė demonstruoja gana neblogus rezultatus, tačiau, lyginant su kaimyninėmis savivaldybėmis, bendras vaizdas yra dvejopas. Štai Jurbarko savivaldybė  atsilieka savivaldybės valdymo (2,76 balo), išsilavinimo ir švietimo (8,92 balo) srityse, o gerokai lenkia valdžios ir sprendimų priėmimo (8,5 balo) bei dalyvavimo darbo rinkoje (10 balų) srityse. Na, o Vilkaviškio rajono savivaldybė geresnius rezultatus demonstruoja praktiškai visose srityse, išskyrus kultūros ir sporto (3 balai).

Agnė Kereišiūtė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.