Vieni darbus tęsia, kiti nekantrauja pradėti

izganaitis surplys
Į administracijos direktoriaus postą bus siūlomas Vytautas Ižganaitis (dešinėje), rinkimų naktį rezultatų laukęs kartu su „valstiečių“ komanda. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Rajono rinkėjai būsimą valdžią išsirinko, tačiau kol kas kaip dirbo, taip ir dirba buvusioji, o naujoji taryba prisieks balandžio 26 d.

Pasak išrinktojo mero Raimondo Januševičiaus, vos tik balandžio 24 d. nutrūks dabartinės tarybos įgaliojimai, nieko nelaukiant prie valdžios vairo stos naujai išrinktieji, „kad rajonas nustotų vegetuoti“. Tad jeigu dabartinė taryba ir meras 2019 m. priesaiką davė gegužės pabaigoje, tai naujai išrinktieji laukti neketina ir pirmasis posėdis, kaip minėta, planuojamas balandžio 26 d.

Tiesa, kol kas daugiau konkrečių detalių, kaip dėliosis valdžios piramidė, R. Januševičius sako įvardyti negalintis, nes naujų sprendimų nepriimta, o susitikimas su koalicijos partneriais socialdemokratais planuojamas artimiausiu metu. Tad aišku tiek, kad į administracijos direktorius bus teikiama Vytauto Ižganaičio kandidatūra. Teisinį bei inžinieriaus mechaniko išsilavinimą turintis vyras iki 2019 m. ėjo Varėnos pasienio rinktinės vado pareigas, prieš tai jis vadovavo Vilniaus pasienio rinktinei, dar anksčiau dirbo Lazdijų pasienio rinktinėje, Lazdijų savivaldybėje.

Jau rinkiminę naktį įvardyta, kad meras turės du pavaduotojus.

„Taip, niekas nesikeičia, bus du vicemerai, dėl vieno esame sutarę ir niekas nekinta, kad bus Darius Jakavičius, dėl kito siūlys jie (socialdemokratai – red. past.), bet mes tarsimės. Ateiname kaip lygiaverčiai partneriai ir niekas niekam nebruks vienos nuomonės, bus dialogo ir kompromiso darbas“, – sakė R. Januševičius, prasitaręs, kad galimai ši pozicija gali atitekti ir nebūtinai partiniam žmogui.

Tad dar iki antrojo rinkimų turo „valstiečiai“ ir socialdemokratai sutarė, kad formuos valdančiąją daugumą, kurioje jie kartu turi 16 mandatų. Tad smalsauju, ar nekvies į savo gretas dar didesnio pastiprinimo – vieną mandatą turinčio Regionų partijos atstovo Ričardo Lekavičiaus bei taip pat vieną mandatą taryboje iškovojusios politinio komiteto „Vieningi zanavykai“ lyderės Rimos Rauktienės?

„Šiai dienai neturiu nė vieno iš jų prašymo, nė su vienu nebuvo ir jokio dialogo“, – sako išrinktasis rajono vadovas ir priduria, kad „pirminiuose pokalbiuose su partneriais nebuvo nusistatymo, kad mums nieko daugiau nereikia“, tad jis sako, jog būsimi valdantieji atviri pasiūlymams ir niekam neužveria kelio prie jų prisijungti.

Kiek kitokios pozicijos, išgirdęs tą patį klausimą, dabartinis rajono meras Edgaras Pilypaitis. Jis teigė, jog „su Lekavičiaus pozicijomis būtų sunku susiderinti“, nes bet kuriuo atveju, mero nuomone, jis turės platformą, kurios ir norėjo, R. Rauktienės pozicijos sako nežinantis, tačiau kaip bebūtų, su kolegomis susitikta dar nebuvo, rinkimų rezultatai neaptarti, tad ir kažką plačiau komentuoti sunku. Kol kas meras neatsakė, o ką gi veiks pasibaigus kadencijai, nes sako, jog ir pagalvoti apie tai nebuvo laiko, kadangi savivaldybėje kaip darbas virė, taip ir verda.

„Dar beveik pusantro mėnesio darbo, dar palaukit. Šiandien turiu atiduoti paskutinius savivaldybės tarybos sprendimų projektus, Kontrolės ir audito ataskaita, administracijos direktoriaus, tarybos ir mero ataskaitos, kitą mėnesį ateina visų UAB-ų ir viešųjų įstaigų ataskaitos, Mes dirbame savo darbą, niekas nenutrūksta, kaip dirbsime vėliau, dar nekalbėjome“, – sako E. Pilypaitis.

Visgi jam netikėtas laimėtojų pasirinkimas turėti du vicemerus, nes prieš rinkimus apie tai niekas nekalbėjo.

„Apie du vicemerus kaip teorinę galimybę įrašytą įstatyme, mes žinojome, bet priešrinkiminėje kovoje niekas nesakė, kad bus plečiamas valdžios aparatas...“ – stebėjosi E. Pilypaitis, svarstęs, kokia gi būtų šiuo klausimu rinkėjų nuomonė.

Anot jo, pagal dabartinės komandos įdirbį, kompetencijas ir žinias, konservatorių vedama komanda darbus galėtų tęsti nepūsdami aparato, nes papildoma „vicemero pozicija apmokama nepigiai“.  Tiesa, pagal naująjį Savivaldos įstatymą nelieka administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigybės.

Nors R. Januševičius jau pelnė rinkėjų pasitikėjimą, tačiau iki balandžio 15-osios sako pažadėjęs nepalikti ir vedėjo pareigų Kauno Miko Petrausko scenos menų mokykloje, nes taip staiga sunku rasti jį pakeisiantį žmogų.

„Kolektyvas žinią sutiko dviprasmiškai – ir su džiaugsmu, ir su nusivylimu“, – atviravo R. Januševičius, kuris Kaune, po to kai buvo atleistas iš direktoriaus pareigų Šakių kultūros centre, dirbo daugiau nei metus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.