Agresyvi naumiestietė - galvos skausmas kaimynei, seniūnijai, pareigūnams

dovidaitieneGintarė MARTINAITIENĖ
Liaudies išmintis sako, kad nedoras kaimynas kaip krislas akyje, dieglys šone, rakštis kojoje ar kelmas ant kelio. Tikriausiai šiems teiginiams net neabejodama pritartų Kudirkos Naumiestyje gyvenanti 82 metų Seliomėja Dovidaitienė, ne vienerius metus kenčianti kaimynės grasinimus, nepagarbą ar smurto proveržius. Paskutinysis išpuolis įvyko praėjusį sekmadienį, kai iš pasalų puolusi kaimynė S. Dovidaitienės veidą apipylė ir nudegino kažkokia chemine medžiaga. Su smurtautoja Ona Levuse Sakaliene bendros kalbos neranda ne tik seniūnas, bet ir policija.

Nuotr. S. Dovidaitienė kaimynės užgauliojimus ir grasinimus kenčia ne vienerius metus, o praėjusį sekmadienį jai buvo nudeginta veido sritis.  
 
Didesnė žala - moralinė

S. Dovidaitienė ir O. L. Sakalienė gyvena viename name su skirtingais įėjimais. Kada prasidėjo moterų nesutarimai S. Dovidaitienė jau ir nepamena – gal prieš dešimtmetį. Paskutinysis išpuolis įvyko praėjusį sekmadienį, kai iš už krūmo iššokusi L. O. Sakalienė kažkokiu skysčiu apipylė ir nudegino S. Dovidaitienei veidą. Nors nudeginimas nėra labai didelis – pirmojo laipsnio, pasak Kudirkos Naumiesčio ambulatorijos gydytojos Dalios Grigaravičienės pacientei padaryta ne tiek fizinė, kiek moralinė žala. „S. Dovidaitienė yra prastos sveikatos, gyvena nuolatinėje nervinėje įtampoje, tad nežinau, kaip tokiomis sąlygomis ji gali gyventi“, - apie nukentėjusiąją kalbėjo medikė. Pati nukentėjusioji taip pat džiaugiasi, kad pavyko išvengti didesnių sužalojimų. „Gerai, kad tik tiek, juk ir akis galėjo išdeginti, ką aš žinau kuo ji mane apipylė ir ką dar planuoja padaryti“, - kalbėjo sumišusi naumiestietė.

Prašė pagalbos

Sekmadieninis O. L. Sakalienės išpuolis prieš kaimynę nėra pirmasis. Nors moterys gyvena viename name, jų kiemą skiria sietinė tvora, į kurios patvorį O. L. Sakalienė nuolat pila įvairias pamazgas, fekalijas, verčia plytgalius. „Įsivaizduokite, kaip man reikės čia gyventi vasarą. Per smarvę nė durų neis atsidaryti“, - kalbėjo susijaudinusi S. Dovydaitienė. Už fekalijų pylimą aršiąją naumiestietę baudė ir aplinkosaugininkai, tačiau situacija nepasikeitė. Po pastarojo įvykio nukentėjusioji parašė prašymą Šakių rajono savivaldybei dėl paramos skyrimo. „Noriu tverti aukštą medinę tvorą , kad kaimynė manęs nematytų, bet neturiu pinigų, sūnus su dukra gyvena Vilniuje, o apie šį atvejį išvis jiems nesakiau, nes nenoriu, kad jaudintųsi“, - argumentus dėstė moteris. Maždaug prieš metus medinė tvora buvo, tačiau jai supuvus, buvo užtverta sietinė, kuri situaciją tik pablogino. „Nuolat man grasina, sako, kad užmuš, kad aš bloga kaimynė, kad man vieta ne čia, o kapuose“, - guodėsi ne vienerius metus nuo kaimynės išpuolių kenčianti S. Dovidaitienė.

Nepavyksta rasti bendros kalbos

Nukentėjusioji sako nesupranti tokio agresyvaus kaimynės elgesio. Kudirkos Naumiesčio seniūnas Vincas Alfredas Puida kalbėjo, kad ne tik kaimynėms nepavyksta rasti bendros kalbos, bet ir jam. „O. L. Sakalienė nuolat užsirakinusi, nieko neįsileidžia, su kaimynais taip pat nebendrauja, nes su visais konfliktuoja. Čia tikrai problema, nes su žmogumi neina pakalbėti“, - O. L. Sakalienę charakterizavo seniūnas. S. Dovidaitienė taip pat norėtų, kad su agresyviąja kaimyne eitų pakalbėti. „Tegul išeina, paaiškina, kodėl ji taip elgiasi. Bet ji puola tik iš pasalų. Bendrauti ar kalbėtis visiškai nenusiteikusi“, - aiškino moteris.

Kad neįvyktų tragedija

Praėjusią savaitę pas nukentėjusiąją įvertinti situacijos buvo nuvykęs ir vicemeras Algimantas Damijonaitis, kuris kalbėjo, kad pagal galimybes bus skirta pinigų suma užtverti medinę tvorą. „Už skirtus pinigus bus nupirkta mediena, o seniūnas pasirūpins, kad tvora būtų užtverta,“, - kalbėjo A. Damijonaitis, ne vienerius metus dirbęs Kudirkos Naumiesčio seniūnu, tad gerai žinantis naumiestiečių nesutarimus. Jis nuogąstaudamas kalbėjo, kad bijo, jog kada nors šis karas nevirstų tragedija. „Tvora bent iš dalies apsaugos, nes O. L. Sakalienė neprognozuojama ir neaišku, kas ir kada jei gali šauti į galvą“, - teigė vicemeras.

Neapsisprendė, ar rašys

Kad didžiausia problema O. L. Sakalienės nebendravimas, įvardijo ir viešosios prevencijos poskyrio tyrėjas Romas Gricius. „Sudėtinga bendrauti, nes ji nieko neįsileidžia, o kalbėti telefonu taip pat nelinkusi“, - apie aršiąją naumiestietę kalbėjo pareigūnas. Pasak jo, apie piktybišką fekalijų ir pamazgų pylimą buvo informuoti aplinkosaugininkai, o po pastarojo įvykio, kai buvo nuplikytas veidas, buvo nuvykęs pas nukentėjusiąją, tačiau ši dar nėra apsisprendusi, ar rašys oficialų pareiškimą policijai. Jei taip įvyktų, būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas. „Pakalbėjome su nukentėjusiąja ir patariau apsispręsti, nes ji nežino, kaip elgtis, nenori turėti reikalų su valdiškais namais. Jeigu ji parašys pareiškimą, bus pradėtas ikiteisminis tyrimas, o jeigu ne, tai ne. Tai žmogaus teisė“, - tikino R. Gricius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.