Į globos namus žiūrima pro padidinamąjį stiklą?

kelertasGintarė MARTINAITIENĖ

Birželio viduryje iš Šakių vaikų globos namų buvo savavališkai išėjęs, tačiau jau dabar sugrįžęs nepilnametis vaikinas. Redakcijos žiniomis, ir viena mergina, kuriai globa įforminta dar praėjusį mėnesį, globos namuose yra nakvojusi vos keletą kartų ir dažniausiai gyvena netgi kitame rajone. Tačiau vaikų globos namų direktorius Virginijus Kelertas sako, kad situacijos nėra ko dramatizuoti. Kaip ir visuose, taip ir šiuose namuose, pasak jo, būna visko, o kai į juos žiūrima lyg pro padidinamąjį stiklą, tuomet ir situacija atrodo daug sudėtingesnė.

Nuotr. Vaikų globos namų direktorius V. Kelertas dėl savavališkai išėjusio, bet sugrįžusio auklėtinio, situacijos nedramatizuoja ir sako, kad visuose namuose būna visko, o kai į įstaigą žiūrima pro padidinamąjį stiklą situacija, pasak jo, atrodo daug sudėtingesnė.
 
Šeimoje pasitaiko visko

„Buvo toks atvejis, kad vaikinas negrįžo į namus“, - apie nepilnamečio savavališką išėjimą iš globos įstaigos kalbėjo V. Kelertas. Svarbiausia, pasak Šakių vaikų globos namų direktoriaus, kad šiuo metu jis sveikas ir yra namuose. „Pamatė, kad pasaulis, kuris taip vilioja ne toks paprastas, lengvas ir šviesus. Tame pasaulyje niekas tavęs nelaukia su duonos kąsniu ar karštu puodu maisto“, - kalbėjo globos namų direktorius. Jis tikino negalintis per daug kalbėti nei apie vieną vaiką, nes ši informacija ne tik konfidenciali ir pažeistų vaiko teises, bet nekomentuotina ir todėl, kad tai jo šeima, jo vaikai. „Juk jūs neišeinate į turgaus aikštę ir nepasakojate, kas vyksta jūsų šeimoje. Tai jau būtų pasaulio pabaiga“, - teigė V. Kelertas. Jis pripažino, kad kaip kiekvienuose namuose, taip ir čia pasitaiko visko. Įstaigoje šiuo metu gyvena 23 skirtingo amžiaus globotiniai. Jie skirtingo charakterio, su skirtingais poreikiais, o kai į įstaigą, pasak jos vadovo, žiūrima lyg pro padidinamąjį stiklą, tai ir situacija atrodo daug sudėtingesnė.

Problema – už sienų

V. Kelertas kalbėdamas apie savo auklėtinius ne kartą pabrėžė, kad apie vaikus reikia spręsti ne pagal jų gyvenamąją vietą. „Juk problema ne pas mus, o už šių sienų. Kodėl tų vaikų niekas nemato iki tol, kol jie patenka į vaikų globos namus? Vaikai pas mus jau ateina su savomis problemomis, išgyvenimais. Ne mes tai formuojame. Kiek reikia dirbti ir įdėti pastangų, kad būtų ištaisytos jų sveikatos problemos, kad jie sustiprėtų psichologiškai. Gaila, kad esame nepelnytai linksniuojami, lyg problema būtų pas mus, iš mūsų“, - teigė vaikų globos namų direktorius. Jis retoriškai teiravosi, galbūt neteisingai elgėsi, kad dėl į namus negrįžusio vaiko kreipėsi į policiją? „Mes ieškojome pagalbos, kreipėmės į policiją, iš ko ir jūs sužinojote apie šį faktą“, - sakė V. Kelertas.

Taip neturi būti

Kadangi redakcijai buvo žinomas ne tik minėto jaunuolio savavališko išėjimo atvejis, bet ir situacija, kad viena mergina globos namuose, neva, būna retai, pasiteiravome globos įstaigos vadovo ir apie tai. Pasak jo, mergina kartais išvažiuoja pasisvečiuoti kitur, vėl sugrįžta ir svarsto, kur norėtų gyventi. Apie šį atvejį Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Bronė Valaitienė kalbėjo, kad, jos nuomone, taip neturėtų būti. „Galiu pasakyti tiek, kad taip neturi būti. Ji turi gyventi rajone, vaikų globos namuose, o jei yra išleidžiama, turi būti žinoma vieta ir patikrinta, ar tinkama aplinka, tinkamos sąlygos“, - teigė B. Valaitienė.

Yra laisvų vietų

Pokalbio metu V. Kelertas išsakė nuomonę, kad ne kartą yra susidūręs ne tik su gana neigiamu požiūriu į globos namus bei jų auklėtinius, bet netgi girdėjęs svarstymų, minčių, norų apskritai juos uždaryti. „Manau, reikėtų akcentuoti ne tik tai, kiek kainuoja vaiko išlaikymas globos namuose, bet ir džiaugtis tuo, kad toli gražu ne kiekviena savivaldybė turi tokius globos namus, kurie artimi tikriems namams. Juk kitose globos įstaigose gyvena apie 100 vaikų“, - teigė globos namų direktorius. Kaip jau buvo minėta, šiuo metu globos įstaigoje gyvena 23 vaikai, iš kurių penkiems yra nustatyta laikinoji globa, o likusiesiems – nuolatinė. Globos namuose iš viso yra 30 vietų. Čia yra įrengti aštuoni kambariai pilnamečiams, kuriuose, esant reikalui taip pat būtų galima apgyventi vaikus. „Tačiau mes laikome laisvas vietas, nors čia dirba mūsų rajono specialistai, o kai kurie rajono vaikai gyvena kitų rajonų globos įstaigose, kuriose išlaikymas netgi brangesnis“, - nuomonę išsakė globos namų vadovas. Jis retoriškai teiravosi, ką savivaldybė laimėtų, jeigu uždarytų ar nutrauktų finansavimą Šakių vaikų globos namams, nors redakcijos žiniomis, to niekas neplanuoja daryti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.