Savivaldybei koordinatoriaus nereikia!

seimynaGintarė MARTINAITIENĖ

Švietimo ir mokslo ministerija užsimojo savivaldybėse steigti koordinatorių etatus, kurie turėtų padėti vaikams nuo gimimo iki 7 metų ir jų tėvams ar globėjams. Tačiau kaip daugelis Lietuvos savivaldybių, taip ir Šakių rajono administracija, tokius užmojus vertina neigiamai ir sako nelabai suprantantys jų funkcijų bei mano, kad tai pinigų švaistymas, pareigybių dubliavimas.

Nuotr. Naujieji koordinatoriai turėtų padėti vaikams nuo gimimo iki 7 metų ir jų tėvams ar globėjams, tačiau tokius užmojus savivaldybė vertina neigiamai.
 
Nauji etatai

Švietimo ir mokslo ministerija informuoja, kad paskelbtas konkursas savivaldybėse steigti tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorių etatus. Naujai įsteigtus etatus ministerija numato finansuoti šių metų rugsėjo-gruodžio mėnesiais, vėliau etatus finansuos pačios savivaldybės. Švietimo ir mokslo ministerijos viceministras aiškina, kad naujos pareigybės steigiamos, nes norima, kad būtų sklandžiai teikiama pagalba šeimoms, bendradarbiautų skirtingos institucijos. „Specialistai konsultuos šeimas kūdikių auginimo ir priežiūros klausimais, ypač gimus neišnešiotam kūdikiui, padės tėvams, auginantiems ikimokyklinio amžiaus specialiųjų poreikių turinčius vaikus, informuos apie pediatro, šeimos gydytojo, bendruomenės slaugytojo, psichologo, specialiojo pedagogo, logopedo, socialinio darbuotojo, socialinio pedagogo ir kitų specialistų teikiamą pagalbą“, - taip būsimų koordinatorių veiklą pristato ŠMM.

Specialistų užtenka

Tačiau tiek daugelis Lietuvos savivaldybių atstovų, tiek Šakių rajono administracija, numatomus koordinatorių etatus vertina neigimai. Tuo labiau, kad tai būtų ir papildomi finansiniai įsipareigojimai. „Kam darbinti tam, kad įdarbinti, o ne darbą dirbti? – išgirdęs klausimą apie koordinatorius teiravosi rajono meras Juozas Bertašius. – Manau, reikia ne naujus etatus steigti, o kai kuriuos mažinti, kad lėšų sutaupytume, kaip mes padarėme su sargais“. Jis kalbėjo, kad socialinei situacijai gerinti visiškai užtenka specialistų, kokie yra dabar.

Rajono vadovas mano, kad ministerija naujus etatus sugalvojo tam, kad reikia įdarbinti žmones panaikinus apskrities administracijas. „Apskričių viršininkai tapo patarėjais, tad ir kitus žmones reikia kažkur įdarbinti. Bet mums tikrai nereikia to, kas buvo po apskrities skraiste“, - teigė J. Bertašius.

Neaiškios funkcijos

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Bronė Valaitienė buvo panašios nuomonės kaip ir rajono vadovas. Vedėja kalbėjo netgi nelabai supranti, ką tie koordinatoriai konkrečiai turės daryti, tuo labiau, kad ministerija akcentuoja, jog jie turėtų padėti vaikams nuo gimimo iki 7 metų ir jų tėvams ar globėjams. Tačiau kokiu principu tai turėtų vykti, niekas per daug savivaldybėms neaiškino. „Nelabai suprantu jų funkcijų ir nelabai galiu ką komentuoti. Tačiau galbūt jie perimtų dalį mūsų ar socialinių darbuotojų funkcijų“, - svarstė B. Valaitienė. Ji taip pat mano, kad užtenka socialine linkme dirbančių specialistų ir šeimoms skiriamo dėmesio, tad nemato reikalo steigti naujų etatų. „Ne naujus koordinatorius steigti reiktų, o geriau, jei būtų galimybės, kokį reikiamą etatą finansuoti, pavyzdžiui, psichologo“, - kalbėjo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Turi teikti prašymus

Švietimo ir mokslo ministerija aiškina, kad konkurse gali dalyvauti savivaldybės, jau numačiusios reikiamų kompetencijų specialistus ir priėmusios tarybų sprendimus, kaip toliau bus finansuojami jų etatai. Prioritetai bus teikiami projektams, kuriuos pateiks savivaldybės, turinčios specifinių socialinių ir ekonominių problemų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.