Už šiukšles mokėsime visi

siukslesGiedrė PLEČKAITYTĖ

Paskutinio Šakių rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu buvo patvirtintas naujas sprendimas dėl rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą. Kadangi šiukšlintojais esami visi - tai ir už šiukšlės mokėsime visi.

Nuotr. MRATC direktorius Antanas Mieliauskas kalbėjo apie Marijampolės regione įgyvendinamą atliekų tvarkymo sistemą.


Rugpjūčio 5 dieną Šakių kultūros centre vyko specialus susitikimas su UAB Marijampolės regiono atliekų tvarkymo centro (toliau MRATC) atstovais. Deja, į susitikimą su minėtais asmenimis atvyko kiek daugiau nei 30 šakiečių. Tačiau neaiškumų ir klausimų dėl naujai numatytų mokesčių už šiukšles šakiečiams nestigo.
 
Numatytas naujovės

Susitikime kalbėjęs MRATC direktorius Antanas Mieliauskas sakė, kad įstojus į Europos Sąjungą, kuri turi savo atliekų tvarkymo taisykles, privalu laikytis šių taisyklių. Lietuvoje priimtas atliekų tvarkymo įstatymas, kuris įpareigoja savivaldybes sudaryti atliekų tvarkymo sistemas. Tame pačiame įstatyme numatyta, kad visi fiziniai ir juridiniai asmenys privalo naudotis sukurtomis atliekų tvarkymo sistemomis ir tik jose tvarkyti savo atliekas. „Siekiame įgyvendinti principą – teršėjas moka. Atliekų tvarkymo sąnaudas padengs atliekų turėtojai“,- kalbėjo MRATC direktorius A. Mieliauskas.

Kad būtų užtikrinta kokybiška atliekų tvarkymo sistema, buvo įsipareigota Lietuvoje įrengti naujus, europinius reikalavimus atitinkančius sąvartynus. Taigi, šalyje buvo numatyta atskiruose regionuose, kurių yra dešimt, sukurti atliekų tvarkymo sistemas. Savivaldybės turėjo apsijungti pagal apskritis. Šakių rajono savivaldybė sudarė jungtinės veiklos sutartį su Vilkaviškio, Marijampolės, Kazlų Rūdos ir Kalvarijos savivaldybėmis ir įkūrė MRAT centrą. Mūsų savivaldybei priklauso 20 procentų akcijų.

Priminsime, kad pernai Marijampolėje buvo užbaigtas statyti Marijampolės regiono atliekų sąvartynas, į kurį ir vežamos visų savivaldybių atliekos. Iki 2012 metų apskrityje likusieji šeši sąvartynai bus uždaryti. Regiono atliekų tvarkymo sistemai sukurti buvo skirta 54 mln. litų. didžioji dalis (82 proc.) lėšų - iš ES fondų, 20 proc. lėšų skyrė savivaldybės ir 8 proc. reikėjo pridėti savų lėšų, tai sudaro apie 3 mln. litų.

MRATC direktorius A. Mieliaukas kalbėjo, jog ilgą laiką buvo delsiama didinti mokesčius už atliekų surinkimą. „Jeigu kainų nepakelsime dabar, tai teks daryti ateities kartoms. Penkerius metus mes neturime teisės bankrotuoti. Jeigu bankrotuotume, ES atsiimtų iki 35 mln. litų skirtą paramą“,- kalbėjo. A. Mieliauskas.

Naujosios atliekų tvarkymo sistemos programoje numatyta, kiek reikia surinkti antrinių žaliavų. Taip pat yra numatyta, kad nuo 2013 metų pūvančios atliekos neturėtų patekti į sąvartyną. Atliekos, kurios pūva, bus vežamos į jau planuojamus statyti kompostavimo įrenginius. Artimiausiu metu kiekvienoje savivaldybėje atsiras po kompostavimo aikštelę. Šakių savivaldybėje tokią aikštelę planuojama statyti vietoj uždaromo sąvartyno. Direktorius A. Mieliaukas sakė, kad dabar vyrauja pats paprasčiausias atliekų atsikratymo būdas, kai nerūšiuotos atliekos patenka tiesiai į sąvartyną. „Lietuvoje Aplinkos ministerija oficialiai pranešė, kad nuo 2013 metų bus įvestas sąvartynų mokestis, 75 litų už toną, vėliau mokestis sieks 150 litų už toną. Jis bus didinamas, kad apsimokėtų perdirbti atliekas. Jeigu nebūsime pasirengę taisyklingai tvarkyti atliekas, mokėsime ne tik mokesčius už atliekas, bet ir baudas“,- sakė direktorius A. Mieliauskas.

Reikia sudaryti naujas sutartis

MRAT centro direktorius A. Mieliauskas priminė, jog su UAB „Paslaugos šakiečiams“ sudarytos sutartys nuo rugsėjo 1 dienos nebegalios. Iš naujo sutartis reikia sudaryti su atliekų tvarkymo centru. Susirinkusiesiems A. Mieliauskas aiškino, kas labiau žmogui apsimokėtų: ar sutarties sudarymas, ar vietinės rinkliavos mokestis.

Pagal plotą numatyta rinkti 23 ct už kvadratinį metrą. „Jeigu turi butą ar namą, kurio plotas – 100, 150, 200 kvadratinių metrų, tai reikėtų mokėti 23 litus per mėnesį. Jeigu būstas apie 60 kvadratinių metrų, - tai mokestis būtų 12,5 Lt. per mėnesį. Turite paskaičiuoti, kas yra naudingiau“,- sakė A. Mieliauskas. Nuo rinkliavos mokėjimo atleidžiami tie asmenys, kurie sudaro sutartis su MRAT centru. Šiuo atveju mokestis priklausys nuo būste gyvenančių asmenų skaičiaus. Priminsime, jog vienam asmeniui su PVM reikės mokėti 7,26 Lt. Gyventojai turi pasigalvoti, kas labiau apsimoka, ar sudaryti sutartis ir mokėti pagal asmenų skaičių, ar būti tik rinkliavos mokėtojais pagal plotą.  

Su MRAT centru sutartis bus galima sudaryti atvykus į UAB „Paslaugos šakiečiams“, Sodų gatvė 15. Planuojama, jog bus sudaryta galimybė sutartis sudaryti ir seniūnijose.

MRAT centro direktorius A. Mieliauskas priminė, kad gyventojai turi sumokėti tą sumą, kuri nurodyta sąskaitoje. Jeigu vežėte stambiąsias ar pavojingas atliekas į neseniai atsidariusią stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelę, jokių papildomų mokesčių mokėti nereikia. Didesniuose rajono miesteliuose bus pastatyti antrinių žaliavų ir pavojingų atliekų surinkimo konteineriai. Į mažuosius miestelius ir kaimus atvyks atliekų surinkinėtojai, kurie surinks antrines ir pavojingas atliekas, už kurias niekam nereikės mokėti. „Jūs mokate vieną mokestį ir tas mokestis apima visą atliekų tvarkymą. Niekam nebūsite skolingi ir joks atliekų surinkėjas neturi teisės iš jūsų reikalauti bet kokio papildomo mokėjimo“,- pridūrė A. Mieliauskas.

Pagal naująją tvarką numatyta, kad iki kitų metų pradžios už atliekų surinkimą mokesčius gyventojai mokės kas du mėnesius, o vėliau už šiukšles reikės mokėti tik kas ketvirtį. Taip bus bandoma taupyti gyventojų lėšas, kurių dalis atitenka mokesčius administruojančioms bendrovėms. Beje, pigiausia mokėti už atliekas pašte, Maksimoje, Perle arba internetu, mokesčius priims ir „DnB Nord“, „Swedbank“, „SEB“ bankai.

Domino gyventojus

Susitikime su MRATC atstovais dalyvavusius žmones domino, kokia tvarka bus sudaromos sutartys su namų bendrijomis. „Bendrijų pirmininkai gali sudaryti sutartis už pageidaujančius jas sudaryti“,- sakė A. Mieliauskas. Jis priminė, kad bendrijos pirmininkas už suteiktas paslaugas turės mokėti tik per elektroninės bankininkystės sistemą.

Žmonės teiravosi, ką daryti tokiu atveju, jei bute gyvena keli registruoti šeimos nariai, o vienas ar du iš jų yra išvykę į užsienį ar kitą miestą. Šis klausimas žinomas MRATC darbuotojams. Tokiu atveju, jeigu šeima apsisprendė sudaryti sutartį, tai turi pateikti pažymą, kad, pavyzdžiui, vaikas mokosi kitame mieste.

Vykusio susitikimo pabaigoje kalbėjo vicemeras Algimantas Damijonaitis. Jis pabrėžė, kad šiukšlintojai esame visi. Jis ragino įsisąmoninti tai, kad reikia rūšiuoti atliekas. Vicemeras priminė, kad naujosios kainos buvo priimtos iš antro karto, todėl šakiečiai neturi labai priešintis, kad pabrango. Juk iki naujojo regioninio sąvartyno, esančio Marijampolėje, Šakiai labiausiai nutolę. Marijampoliečiai ir šakiečiai už atliekų tvarkymo paslaugas mokės tokią pačią kainą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.