Klaida, kainuojanti daug nervų

dvaranauskasGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Gyvenime padaryta ir pati mažiausia klaida kartais gali atnešti daug nepatogumų ir nesusipratimų. Dėl kažkurio valstybės tarnautojo klaidos buvo sudrumsta Lekėčių gyventojo Vytauto Vincento Dvaranausko gyvenimo kasdienybė.

Nuotr. Lekėtiškis V. V. Dvaranauskas pasipiktino Nacionalinės mokėjimo agentūros specialistų atliktu darbu. Nuotraukoje matyti du pievų sklypai. Pasak vyriškio, prižiūrėta ir beatželianti pieva priklauso jam.

Pasipiktinęs NMA specialisto darbu

Lekėčiuose gyvenantis Vytautas Vincentas Dvaranauskas, kaip ir daugelis paprastų kaimo gyventojų, valdo keletą arų žemės. Ją kasmet tvarkingai deklaruoja ir iš Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) gauna išmokas. Tačiau, atrodo, įprastai tekėjęs gyvenimas vieną dieną lekėtiškiui netikėtai buvo sudrumstas.
 
Rugpjūčio 11 dieną V. V. Dvaranauskui priklausantį lauką, kurio plotas apie 75 arai, kaip ir yra privaloma, patikrino Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos Kontrolės departamento Marijampolės skyriaus vyresnysis specialistas Darius Neniškis. Tikrinimo metu buvo užfiksuotas nenušienautas ir neprižiūrėtas pievos laukas, todėl jis neturi teisės gauti apie 200 litų vertės išmokos iš NMA.

Taigi, kas atsitiko šioje, lekėtiškiui daug nervų kainavusioje situacijoje, dėl kurios jis netgi kreipėsi į spaudą. Kaimo žmogus mus nusivedė į jam priklausantį lauką, kur parodė išties tvarkingą ir nušienautą pievą. Tikslumo dėlei paminėsime, kad šalia jam priklausančios pievos, kaimynystėje kaip tik ir yra nenušienauta pieva. Remiantis lekėtiškio liudijimu ir patikros ataskaitoje fiksuotais duomenimis, paaiškėjo, kad patikros metu buvo nufotografuotas ne V. V. Davranauskui priklausantis sklypas.

Susiklosčiusią situaciją vyriškis kurį laiką bandė aiškintis pats. Jis skambino patikrinimą aplikusiam NMA Marijampolės skyriaus specialistui D. Neniškiui bei kitiems šios įstaigos darbuotojams, tačiau jo prašymai, anot V.V. Dvaranausko, nebuvo išgirsti. Pasak vyriškio, jam buvo atsakyta, kad tikrinimas atliktas teisingai ir jokių klaidų negali būti. „Kreipiausi į D. Neniškį. Prašiau, kad jis vėl atvažiuotų ir iš naujo pažiūrėtų, ką jis ten pridarė, tačiau jie net nesileidžia į šnekas“,- pasipiktinęs kalbėjo V. V. Dvaranauskas. Pats vyriškis sako, kad ne dėl pinigų jis aiškinasi šią bėdą, o dėl tiesos, kurios jam gražiuoju nepavyksta surasti. Todėl teisybės ieškantis V. V. Dvaranauskas ir nutarė savo problemą paviešinti. Yra žinoma, kad panašiose situacijose yra atsidūrę ir daugiau Lekėčių kaimo žmonių.

NMA patarimas – rašyti oficialų skundą

Savo tiesą įrodinėjantis V.V. Dvaranauskas pasakojo, kad šiemet pievas jis pjovė drauge su dar keliais kaimynais. Pievos buvo nušienautos liepos 12 -15 dienomis dar iki rugpjūčio 1 dienos, iki šio termino reikalaujama, kad pievos būtų sutvarkytos.

Aiškindamiesi nemalonią lekėtiškio bėdą, kreipėmės į NMA. Kad sužinotume visas detales, mums buvo rekomenduojama bendrauti su NMA Ryšių su visuomene skyriaus specialistais. Šio skyriaus vyriausioji specialistė Aistė Mileikaitė aiškino, kad pareiškėjo V. Dvaranausko valda buvo priskirta prie tikrinamų tik šių metų rugpjūčio 10 dieną. Patikra vietoje dėl geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės (GAAB) reikalavimų buvo atlikta šių metų rugpjūčio 11 dieną. Patikros metu buvo nustatytas vieno iš GAAB reikalavimų - ganyklos arba pievos, daugiametės ganyklos arba pievos turi būti bent kartą per metus nuganytos arba nušienautos iki kiekvienų metų rugpjūčio 1 dienos -  pažeidimas. „Reikėtų priminti, jog pareiškėjas, jei jo netenkina patikros rezultatai, turi teisę Nacionalinei mokėjimo agentūrai pateikti skundą, kuris būtų nuodugniai išnagrinėtas“,- teigė A. Mileikaitė.

NMA Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Dovilė Kirdeikienė tikino, kad V. V. Dvaranauskas turėtų kreiptis į seniūnijos darbuotojus dėl patikrinimo ir išsiaiškinti, ar žemėlapyje teisingai įbraižytas jam priklausantis laukas, kurį tikrino NMA darbuotojai. „Gali būti, kad buvo neteisingai įbraižyti laukai. Tokiu atveju, NMA tikrino lauką, kuris iš tiesų yra apleistas ir visai tai ne pono Vytauto laukas“,- teigė skyriaus vedėja D. Kirdeikienė.

Apie galimą sklypų įbraižymo klaidą bandėme pasiteirauti vyresniosios specialistės, aptarnaujančios Lekėčių seniūniją žemės tvarkymo klausimais. Kadangi moteris atostogauja, tai ir susisiekti su ja nepavyko. Pasak Lekėčių seniūno Valdo Laukaičio, maža tikimybė, jog klaida padaryta seniūnijoje dirbančios specialistės. Mat nuo praeitų metų seniūnijoje gyventojų deklaracijos pildomos elektroniniu būdu, kuris padeda išvengti galimų sklypų įbraižymo klaidų. Seniūnas mano, jog šioje situacijoje galėjo būti suklysta todėl, kad laukuose žemės savininkai neužtikrina tvarkingo žemės sklypų ženklinimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.