Savivaldybė dvaro dar neturi, bet pažeidimus šalinti privalo

dvarasGintarė MARTINAITIENĖ

Įvairiausi nesusipratimai dėl Gelgaudiškio dvaro tęsiasi. Nors savivaldybė dar nepriėmė galutinio sprendimo dėl dvaro perėmimo, tačiau jau gavo ne vieną raštą, kuriame pateikiami reikalavimai pašalinti pažeidimus. „Tikri cirkai. Dvaro dar nėra, užtat gąsdinimai ir reikalavimai mums yra“, - neslėpdamas sarkazmo kalbėjo rajono vadovas.

Nuotr. Nors savivaldybė dar nepriėmė galutinio sprendimo dėl dvaro perėmimo, tačiau jau gavo ne vieną raštą, kuriame pateikiami reikalavimai pašalinti pažeidimus.

Vis kiti faktai

Apie dvarą jau rašėme ne kartą, tačiau kas savaitę ar dar dažniau aiškėja vis kiti faktai, kyla vis nauji reikalavimai. Kaip išsireiškė rajono meras Juozas Bertašius, tiesiog cirkas be pinigų. Kadangi Marijampolės apskrities negalima likviduoti tol, kol yra skolų (statybininkams už atliktus darbus apskritis skolinga 1.4 mln. litų), valdininkai iš keblios situacijos bando išsisukti visais įmanomais būdais. Be to, viešojoje erdvėje pasirodė vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio komentaras, kad buvusi Marijampolės apskrities viršininkė Birutė Kažemėkaitė dėl tokių įsiskolinimų neturėtų būti įdarbinama Vyriausybės atstove Regioninės plėtros taryboje. „Matyt suprato, kad situacija tikrai rimta ir kaip reikalas svyla padai“, - teigė J. Bertašius. Dabar gaunami visi reikiami raštai, dokumentai, ko iki šiol nebuvo. Žinoma, viskas vyksta gerokai pavėluotai.
 
Nubudo pavėluotai

Buvo aiškinama, kad jeigu savivaldybė nesutiks dvaro perimti su skola, jis bus perduotas Valstybės turto fondui. Dabar aiškėja, kad su tokia skola dvaro nelabai nori ir pats fondas. Užtat savivaldybei pasipylė reikalavimų pilni raštai, nors ji dar nepriėmė galutinio sprendimo dėl dvaro perėmimo.

Rugpjūčio viduryje savivaldybė gavo du Marijampolės teritorinio padalinio vyr. inspektoriaus Ramūno Kryžanausko pasirašytus raštus. Juose išvardyta aibė pažeidimų, kuriuos savivaldybė turi pašalinti iki nurodytų terminų. „Dvaro neturime, bet pažiūrėkite, kokie reikalavimai, grasinimai ir pažeidimai“, - komentavo J. Bertašius. Raštuose aiškinama, kad dvaro pastatas neprižiūrėtas, stogo danga bloga, daugelyje vietų kiaura, išorinių sienų būklė bloga, mūras ištrupėjęs, į kumetyno pastatą gali laisvai patekti pašaliniai asmenys, aplinka neprižiūrėta, nenušienauta. Įdomu tai, kad, pavyzdžiui, reikalaujama iki rugsėjo 25 d. užsandarinti daugelyje vietų kiaurą kumetyno stogo dangą. Tačiau tos dangos išvis nėra, nes pastate prieš keletą metų buvo kilęs gaisras. „Įdomu, ką ten mes turėtume sandarinti“, - teiravosi meras. Rašte išvardyta daugelis kitų reikalavimų: užkalti durų ir langų angas, sutvirtinti sienų mūrą, pašalinti visus želdinius nuo pastato stogo, vijoklius nuo sienų ir pan. Tačiau kur Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Marijampolės teritorinis padalinys buvo anksčiau? Kodėl, kol dvaras priklausė apskričiai, niekas nevykdė dabar savivaldybei prirašytų reikalavimų? Lyg ir pavėluotai nubudo.

Iki nelaimės – žingsnis

Praėjus keletui dienų po pirmojo rašto, savivaldybė gavo antrąjį. Iš jo jau galima suprasti, kad reikalavimų pateikėjai nustatė, jog oranžerijos pastatas po 2000 metais kilusio gaisro yra be stogo. Vėlgi vardijami įvairiausi pažeidimai: į pastato vidų įgriuvę stogo konstrukcijos ir lubos, galima kapitalinių sienų griūtis, pastato būklė kelia pavojų žmonių gyvybei. Tai patvirtino ir Gelgaudiškio bendruomenės centro vadovė Genė Žilinskienė. „Tikrai tragiška situacija. Ten nuolat landžioja vaikai, tad iki nelaimės vienas žingsnis. O kas atsakys tuomet? Atsakomybė vėl būtų mėtoma vieniems nuo kitų“, - kalbėjo moteris. Tad vėlgi galima kelti klausimą, kur reiklieji ponai ir institucijos buvo anksčiau, kad tik dabar suprato ir konstatavo, jog Gelgaudiškio dvaro sodybos oranžerijos pastatas avarinės būklės? Atsakymo nėra. Dabar atakuojama savivaldybė, kuri lyg ir turėtų pagal raštus pašalinti pažeidimus, tačiau to ji daryti ne tik neprivalo, bet ir neturi teisės, nes dvaras jai nepriklauso.

Reikia dirbti greitai

Apskritis statybininkams skolinga 1.4 mln. litų, nes buvo atmestas parengtas projektas ir nebuvo iš ko padengti įsiskolinimo. Statybos darbai buvo pradėti nesulaukus projekto patvirtinimo ir netgi neturint detaliojo plano. Dabar projektą kuruoja Šakių rajono Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, o detalųjį planą apskrities atstovai tvirtins mūsų rajono atitinkamose tarnybose, nors patys už šiuos darbus buvo atsakingi, bet visų formalumų nesugebėjo susitvarkyti. Be to, rangovai yra pateikę ieškinį dėl atlygio už darbus, netesybų, delspinigių.

Ne vieną kartą dėl dvaro atitinkamose ministerijose lankėsi rajono valdžios atstovai. Praėjusią savaitę vidaus reikalų ministerijoje su dar kelių ministerijų, Projektų valdymo agentūros atstovais susitiko rajono meras ir Turto ir biudžeto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė. „Teiravomės, koks jų tikslas. Ar jie tik nori atsiskaityti su rangovu, ar nori tęsti pradėtus darbus ir įgyvendinti projektą. Atrodo, kad jie nori to paties kaip mes, tad turime dirbti greitai, priimti atitinkamus sprendimus ir tą košę srėbti kartu, nes nauja projekto paraiška turi būti pateikta iki rugsėjo 24 dienos“, - pasakojo J. Bertašius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.