Ginčo dėl Gelgaudiškio valymo įrenginių Seime išspręsti nepavyko

gincasAsta GVILDIENĖ

Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius rugpjūčio 30 dieną buvo pakviestas į Seimo aplinkos apsaugos komiteto posėdį dėl Gelgaudiškio nuotekų valymo įrenginių būklės ir Šakių rajono savivaldybės ketinimų statyti naujus valymo įrenginius iš ES paramos lėšų. Pasitarime dalyvavo ir UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ atstovas Edmundas Rinkevičius.

Nuotr. Panašu, kad įsiplieskęs ginčas tarp mero J.Bertašiaus (kairėje) ir verslininko E.Rinkevičiaus dėl Gelgaudiškio valymo įrenginių dar užsitęs.

Deja, susirinkime aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas nedalyvavo, ir kaip teigė meras, 2 val. pokalbis nedavė jokio rezultato, nes susirinkimo metu nebuvo priimta jokių sprendimų, galinčių išspręsti rajono savivaldybės mero ir E.Rinkevičiaus ginčą.
 
Susitikimo metu, siekiant išgirsti abiejų pusių argumentuotą poziciją, didžiausias dėmesys buvo skiriamas šiems klausimams: esamų Gelgaudiškio valymo įrenginių būklės įvertinimas ekonominiu, teisiniu ir kt. aspektais, argumentuojant poziciją, kodėl Aplinkos apsaugos ministerija remia valymo įrenginių statybą, jei toje vietovėje valymo įrenginiai jau yra; Šakių rajono savivaldybės pateiktos paraiškos ES paramai gauti ir naujų nuotekų valymo techninių parametrų įvertinimas; privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimo galimybių analizė.

Lietuvos Respublikos 2006 m. liepos 13 d. Geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo įstatymas reglamentuoja, kad savivaldybių institucijos savo teritorijose organizuoja ir koordinuoja geriamojo vandens išgavimą, tiekimą ir nuotekų tvarkymo paslaugų teikimą. Pasak mero,  Gelgaudiškio valymo įrenginiai yra vienintelis atvejis Lietuvoje, kai priklauso ne valstybinei institucijai, o privačiam sektoriui. Pagal rajono savivaldybės atliktą ekspertizę UAB „A.Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ yra senos statybos ir negali atitikti visų šiandien keliamų aplinkosaugos reikalavimų, todėl Šakių rajono savivaldybė pateikė paraišką pagal priemonę Nr.VP3-3.1-AM-01-V „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra“ naujų valymo įrenginių statybai iš ES paramos lėšų. „Mane pritrenkė tai, kad E.Rinkevičius meluoja, teigdamas, esą jo eksploatuojami nuotekų valymo įrenginiai statyti 1990 metais“, - kalbėjo J.Bertašius. – „Faktai rodo, kad jie pradėti naudoti 1974 metais, tad galimybė be problemų juos eksploatuoti dar 35 metus, mažų mažiausiai juokinga. O Lukšių valymo įrenginių renovacijos atvejis parodė, kad būtų pigiau pastatyti naujus.“

Meras atmetė ir gelgaudiškiečio verslininko argumentus, kad senųjų valymo įrenginių rekonstrukcija leistų sutaupyti iki 3 mln. Lt, paklojant dvigubai daugiau kanalizacijos vamzdynų nei buvo planuojama pakloti įgyvendinant rajono savivaldybės parengtą projektą – statyti naujus buitinių nuotekų valymo įrenginius. „Papildomi 15 km nuotekų trasų neišplės valymo įrenginių naudotojų skaičiaus. Atokesnėse vietovėse gyvena po vieną kitą potencialų vartotoją, pakloti iki jų kanalizacijos tinklus finansiškai neefektyvu, pigiau grupei gyventojų statyti vietinius valymo įrenginius“,- kalbėjo J.Bertašius.

„Reikia sėsti prie derybų stalo ir susitarti. Pasirašyti „Taikos“ sutartis dėl visų teisminių ginčų ir parengti bendrą prašymą LR aplinkos ministrui dėl 2010 m. gegužės 30 d. įsakymo Nr.D1-348 „Dėl priemonės Nr.VP3-3.1-AM-01-V „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra valstybės projektų sąrašo Nr.1 patvirtinimo“ pakeitimo bei šio sąrašo 64 punktu patvirtinto projekto „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Šakių rajone formuluotę“, - kalbėjo Edmundas Rinkevičius, atstovaujantis UAB „A.Rinkevičiaus valymo įrenginiai“. – „Į ES paramą gali pretenduoti ir privatus verslas. Aš prisiimu visą atsakomybę už projekto įgyvendinimą. Mano tikslas, kad kuo daugiau gyventojų galėtų naudotis nuotekų nuvedimo trasa ir mokėtų už tai minimalią kainą.“

Kadangi susitikimas Seime taip nieko ir neišsprendė, buvo nutarta įsteigti Seimo – Vyriausybės lygmens komisiją, kuri dar kartą peržiūrėtų ginčytinus klausimus ir pabandytų pasiūlyti kokį nors sprendimą esamai situacijai išspręsti. Tačiau panašu, kad įsiplieskęs ginčas dėl Gelgaudiškio valymo įrenginių dar užsitęs.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.