Tikimasi, kad VVG projektai pajudės

damijonaitisAsta GVILDIENĖ

Rugsėjo 9 dienos popietę VVG administracija ir bendruomenių centrų pirmininkai susirinko  aptarti VVG „minkštųjų“ projektų klausimus.

Nuotr. „Projekto parašymas yra tik ledkalnio viršūnė“, - taip sakydamas A.Damijonaitis kvietė bendruomenių pirmininkus projekto įgyvendinimui suburti veiklių ir gabių žmonių grupę, nes parašyti projektą lengviau, nei jį įgyvendinti.

VVG pirmininkas Algimantas Damijonaitis pabrėžė, kad vasarą darbai susiję su VVG projektais vyko neintensyviai ne dėl bendruomenių, bet dėl Nacionalinės mokėjimo agentūros kaltės, kuri vilkino VVG projektų eigą ir būtinų lėšų įsisavinimą. Užsitęsė ir projektų taisyklių derinimas, kurias, kaip pabrėžė A.Damijonaitis, Žemės ūkio ministerija keičia jau gal kokį dešimtąjį kartą. Vis tik tikimasi, kad per ateinančią savaitę bus patvirtintos bendrosios bei specialiosios taisyklės „minkštiesiems“ ir „kietiesiems“ VVG projektams, įgyvendinamiems pagal Leader programą ir pagaliau „ledai pajudės.“
 
Dalyvaudamas bendrame Nacionalinės mokėjimo agentūros pasitarime su aukščiausia valdžia, VVG pirmininkas aštriai ir konkrečiai išsakė savo nuomonę apie tyčinį projektų vilkinimą. „Toks darbas, koks buvo iki šios dienos vykdant projektinę veiklą Nacionalinėje mokėjimo agentūroje ir Žemės ūkio ministerijoje mūsų netenkina“, - kalbėjo A.Damijonaitis ir neslėpė, kad  konkretaus atsakymo į išsakytas pastabas vis tik nesulaukė.

VVG pirmininkas pakomentavo rugsėjo 8 dieną Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės išsakytą kritišką požiūrį dėl aplinkos ministro Gedimino Kazlausko „absoliutaus neveiklumo“ visose srityse ir sakė, kad turi viltį, jog galbūt po šios kritikos ir VVG projektų reikalai pasitaisys.

A.Damijonaitis informavo, kad Nacionalinėje mokėjimo agentūroje jam buvo pažadėta, jog kitais metais benduomenių projektų suma padidės beveik dvigubai. Sudėjus šių ir ateinančių 2011 metų pinigus, žadama 3 980 000 Lt be savivaldybių lėšų. Statyboms, remontams bus skirta 1 430 000 Lt, viešosios infostruktūros plėtros inžinerinių ir komunalinių komunikacijų gerinimui - 1 380 000 Lt.

Iš devynių pateiktų „minkštųjų“ projektų: Sudargo, Lekėčių, Panovių, Kriūkų, Zanavykų kaimelio, Veršių, Griškabūdžio, Voverių ir Verslo centro bendruomenių, tik 2 projektai – Verslo centro ir Griškabūdžio buvo atmesti. Likusios septynios paraiškos sėkmingai patvirtintos ir visi aprašai išsiųsti į Nacionalinę mokėjimo agentūrą. Belieka tik laukti atsakymų.

„Projekto parašymas yra tik ledkalnio viršūnė“, - taip sakydamas A.Damijonaitis kvietė bendruomenių pirmininkus projekto įgyvendinimui suburti veiklių ir gabių žmonių grupę, nes parašyti projektą lengviau, nei jį įgyvendinti. Tam reikės įdėti tikrai daug pastangų ir darbo. Kaip pavyzdį jis nurodė Panovių kaimo bendruomenės centro projekto įgyvendinimo branduolį, kurį sudaro bendruomenės pirmininkas Bernardas Vainius ir dar aštuoni aktyvūs jos nariai. Jų dėka projektas buvo įvertintas daugiau nei 90 balų iš 100 galimų.

Galima pasidžiaugti, kad jau sukurtas bendras VVG projektų viešinimo internetinis puslapis www.sakiuvvg.lt, kurio redagavimą laimėjo „Mano rajono“ redaktorius Darius Mikelionis. Ši paslauga turėtų pagerinti bendruomenių tarpusavio ryšius ir sukaupti visą naudingą informaciją. A.Damijonaitis kvietė bendruomenių pirmininkus aktyviai bendradarbiauti su Dariumi Mikelioniu tiek pateikiant informaciją, tiek kviečiantis į bendruomenes.

Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos atstovė Grinutė Šnirpūnienė siūlė bendruomenėms jungtis prie Lietuvos kaimo tinklo, kuris šiuo metu vienija apie 200 su Lietuvos kaimo plėtros 2007- 2013 metų programos įgyvendinimu ir kitų žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros tikslų įgyvendinimu susijusias žemės ūkio ir kaimo nevyriausybines organizacijas, valstybės institucijas ir įstaigas. Čia galima kreiptis paramos tiek būsimai, tiek ir jau įgyvendintai veiklai ir gauti iki 25 tūkst. Lt, pavyzdžiui, kelionės į įvykusią konferenciją finansavimui, bendradarbiavimui, žemės ar maisto ūkio bei leidinio kaimo plėtros tematika išleidimui, organizuoto renginio ar šventės išlaidų padengimui.

VVG administracijos ir bendruomenių pirmininkų susitikime taip pat buvo aptarti ir kiti einamieji klausimai: pasiruošimas Derliaus šventei, finansiniai ir mokymų organizavimo klausimai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.