Ar kalta tik paauglystė?

puodziukaitisAsta GVILDIENĖ

Spalio 19 dieną rajono savivaldybėje rinkosi Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros priemonių parinkimo komisija pasitarti ir nuspręsti, ar taikyti minimalias priežiūros priemones paauglei mergaitei, nerandančiai bendros kalbos su mama ir policijos pareigūnais. Ji iki paryčių negrįžta namo, rūko, išgėrinėja,  vagiliauja iš parduotuvių ir namų, nepadoriomis kalbomis užkabinėja mažamečius. Dėl apsinuodijimo medikamentais ji buvo patekusi net į ligoninę.

Nuotr. Dėl nepilnametės veiksmų į Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros priemonių parinkimo komisijos pirmininką Juozą Puodžiukaitį kreipėsi moksleivės veiklą fiksavusi Šakių rajono policijos komisariato pareigūnė.

Dėl šių nepilnametės veiksmų į komisijos pirmininką Juozą Puodžiukaitį kreipėsi moksleivės veiklą fiksavusi Šakių rajono policijos komisariato pareigūnė Laima Pečiulytė, kuri po paskutinio pokalbio su paaugle mano, kad maloniai bendraujanti mergaitė per ilgai žada keistis - laikas bėga, o jos elgesys nesikeičia ir policininkė netiki, kad pasikeis.
 
Posėdyje dalyvavo komisijos pirmininkas Juozas Puodžiukaitis, koordinatorius Elvydas Pauliukėnas, Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Bronė Valaitienė, policijos pareigūnė Laima Pečiulytė ir prevencinės grupės nariai Sofija Liudžiuvienė, mergaitės lankomos mokyklos direktoriaus pavaduotoja Lilija Ūsienė, klasės auklėtoja Romutė Dabašinskienė, pati nepilnametė ir jos mama.

Mokykloje mergaitė mokosi neblogai. Pasak direktoriaus pavaduotojos L.Ūsienės, dėl elgesio su mokytojais ji nusiskundimų neturi. Šiais metais mokyklą lanko gerai, pamokų beveik nepraleidinėja, tik nedalyvauja jokioje užklasinėje veikloje. Klasės auklėtojos R.Dabašinskienės manymu, būrelių lankymas padidintų paauglės laisvalaikio užimtumą, ypač sporto ar aerobikos lankymas leistų išlieti nepilnametei susikaupusią energiją ir jai nereikėtų bėgioti iš namų. Ji įvardija mergaitę kaip labai stiprią, darbščią, nuoširdžią su suaugusiais, tačiau pabrėžia, kad jos elgesys vaikų tarpe labai pasikeičia – ji tampa kritiška, kandi ir net vulgari.

Apie paauglystę pastaruoju metu kalbama daug. Konfliktiškiems vaikams lengvai priklijuojama paauglystės problemų etiketė. Visi žino, kad paaugliai nesivaldo, liguistai susirūpinę savo išvaizda, ima veržtis pas draugus ir priešgyniauja tėvams. Bet ar tuo jau viskas apie šį amžiaus tarpsnį pasakyta? Kažin. Geriausiai būtų prisiminti savo pačių paauglystę. Be abejonės, buvo visai kiti laikai. Pavyzdžiui, nebuvo interneto, o norint pragyventi visai šeimai reikėjo padėti tėvams ūkio darbuose. Nebuvo tiek demokratijos nei visuomenėje, nei mokykloje, nei šeimoje. Bet juk jausmai, savęs ieškojimas, teisingumo siekimas buvo tas pats? Ir meno kūriniai rodo, kad tarp tuometinių ir dabartinių paauglių panašumų buvo tikrai daugiau, negu skirtumų.

Vaiko teisų apsaugos skyriaus vedėja B.Valaitienė pabrėžė, kad mergaitė, kaip reta paauglė, labai geranoriškai bendrauja ir, norisi tikėti, kad toks nepilnametės elgesys – tai jos savotiškas protestas prieš tėvų skyrybas, kurias ji labai skaudžiai išgyvena. B.Valaitienės  manymu, mergaitei labiausiai reikalingos reguliarios psichologo konsultacijos. Ji tiki, kad tai padėtų mergaitei išgyventi ir taip jau nelengvą paauglystės tarpsnį bei tėvų skyrybas.

Paaugliai - emociškai nestabilūs. Sujaudintos jų emocijos – tai greito fizinio brendimo pasekmė. Prasidėjus brendimo laikotarpiui, tėvai su liūdesiu pripažįsta, kad jų dukterys labai pasikeitė. Sunku matyti, kai jos tarsi tos pasakų karalaitės, atsikandusios užnuodyto obuolio ar įsidūrusios užburta adata, giliai užmiega šimtui metų. Linksmos ir aktyvios mergaitės staiga tampa kritiškomis, irzliomis, pasyviomis bei viskuo nepatenkintomis paauglėmis, sukeliančiomis tėvams pykčio ir nusivylimo priepuolius. Kadangi paauglystėje vyksta naujų autoritetų paieška, paauglys pradeda pastebėti, jog tėvams pirmiausiai reikėtų išspręsti savo problemas, o ne jį kontroliuoti. Tarp paauglio ir jo tėvų yra daug vidinių panašumų, tampančių konfliktų priežastimi, kurių nė viena pusė nesuvokia. Žmonėms, turintiems tas pačias silpnybes, bendrauti visada nelengva. Kaip pabrėžia psichologai, neretai blogų savybių savyje net nematome, atrodo, kad dėl visko kaltas kitas. Savo vertę paaugliai bando įrodyti nepaklusdami suaugusiems – jie dažniau prieštarauja, negu sutinka.

Mergaitės mama skausmingai išgyvena ramios ir dėmesingos mergaitės tapimą šiurkščia ir nenuspėjama paaugle. Anksčiau mėgdavusi bendrauti, mergaitė užsidarė savyje ir pradėjo meluoti bei slapukauti ir net vagiliauti iš namų. Mama siekia užtikrinti savo dukters saugumą ir gerovę, o ši, rodos, iš visų jėgų tam priešinasi, siekdama tyrinėti pasaulį pati ir tapti savarankiška. Šie skirtingi tikslai sukelia įtampą ir konfliktus. Mama iš bejėgiškumo ką nors pakeisti ne savo noru pavirsta Šerloku Holmsu.Tačiau nereikėtų pamiršti, kad kuo griežtesnė tvarka ir kontrolė, tuo išradingiau išsisukinėja ir meluoja paaugliai. Vakarykščiai vaikai šiandien jaučiasi patyrę, išmanantys, savarankiški, ir perkalbėti jų dažniausiai neįmanoma. Kaip elgtis? Psichologai siūlo elgtis kaip su suaugusiais žmonėmis, nepamirštant, kad jie - dar vaikai, linkę matyti tik kraštinumus – juoda ir balta. Dėl mąstymo lankstumo trūkumo, negebėjimo atsižvelgti į visumą su paauglėmis ginčytis beviltiška, jau klasika virto jų posakiai: „ jūs nieko nesuprantat“, „aš neturiu draugų“, „visi tėvai leidžia grįžti namo po vidurnakčio“ ir t.t. Psichologai sako, kad paauglėms ne protas vadovauja emocijoms, o emocijos lemia mąstymą. Paauglės galvoja tik apie savo jausmus ir pamiršta, kad šalia jų gyvena tokie pat jautrūs artimi žmonės.

Posėdžio metu mergaitei iki šių mokslo metų pabaigos paskirtos minimalios priežiūros priemonės: įpareigojimas lankyti bendrojo lavinimo mokyklą iki 16 metų, ir, kaip ji žada, iki vidurinio mokslo baigimo, lankyti psichologo konsultacijas, dalyvauti mokylos užklasinėje veikloje, lankyti pasirinktus aerobikos, dailės ir futbolo būrelius, o pagal galimybes bei norą dalyvauti ir kitoje užklasinėje veikloje. Kaip bus vykdomos priežiūros priemonės, pavesta stebėti klasės auklėtojai R.Dabašinskienei, kuri privalės informuoti Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros priemonių parinkimo komisijos pirmininką ir policijos pareigūnus.

Labai tikimasi, kad mergaitei bus suteikta psichologo pagalba, o būrelių lankymas padidins užimtumą ir padės išspręsti besiveržiančias paauglystės problemas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.