Pašalpinis biudžetas specialistų nedžiugina

davinysGintarė MARTINAITIENĖ

Nors ateinančių metų biudžetas dar nėra patvirtintas, tačiau jo projektas jau aiškus. Visos rajono savivaldybės disponuojamos pajamos turėtų padidėti 6 procentais, tačiau iš pirmo žvilgsnio optimistiškai nuteikiantys procentai, specialistų visiškai nedžiugina. Priešingai, jie sako, kad geriau pasigilinus, 2011 metų biudžeto projektas gerokai prastesnis nei praėjusių metų biudžetas, o didžioji dalis lėšų skiriama socialinei paramai.

Nuotr. Ar teisingas valstybės požiūris didinti socialines išmokas, įvairiais būdais remti skurstančias šeimas, bet ne kurti darbo vietas ir skatinti žmones užsidirbti? Juk atrodo, kad kartais tereikia ištiesti ranką ir viskas kaip ant delno...

Didėja pašalpų sąskaita

Pasak Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės, ateinančių metų biudžetas turėtų padidėti 6 procentais, o tai sudaro 4 mln. 321 tūkst. Lt. Tačiau skyriaus vedėja tikina, kad iš pirmo žvilgsnio didesnės lėšos toli gražu nedžiugina. Kaip kalbėjo E. Grigaitienė, padidėjimą daugiausiai lemia tai, kad padidintos dotacijos socialinei paramai - pašalpoms ir kompensacijoms bei socialinei paramai mokiniams. Šios lėšos didėja maždaug 3 mln. 300 tūkst. lt. „Kaip gali džiuginti toks biudžetas, kuris didėja pašalpų sąskaita“, - retoriškai teiravosi Biudžeto ir turto skyriaus vedėja.
 
Kaip surinkti daugiau?

Kitas gana svarbus dalykas biudžeto projekte, kuris specialistams nepatinka, yra gyventojų pajamų mokesčio pakeitimai. Dalis šių surinktų lėšų likdavo savivaldybei, o kitą dalį reikėdavo sumokėti į valstybės biudžetą. Praėjusiais metais Šakių savivaldybei liko 73.5 proc., o 2011 metais numatoma, kad liks 61.6 proc. Ką tai reiškia? E. Grigaitienė aiškino, kad savivaldybė turėtų surinkti gerokai daugiau gyventojų pajamų mokesčio. Tačiau kyla klausimas, kaip tai padaryti. Pasak specialistės, turėtų arba didėti algos ir žmonės turėtų daugiau uždirbti, arba turi būti įkurta daugiau darbo vietų, kad žmonės patys užsidirbtų. Dabar situacija tokia, kad numatytas biudžetas, kaip minėjome, yra pašalpinis, o pačių pašalpų dydis didėja 30 proc. „Manau, visiškas nesuderinamumas, nes mes turime surinkti 4 mln. 250 tūkst. litų daugiau pajamų mokesčio, bedarbystė prognozuojama daugmaž tokia pati, o galimybės didinti algas menkos“, - svarbiausius aspektus komentavo E. Grigaitienė.

Neskatinami dirbti

Tad norom nenorom peršasi klausimas, ar logiškas vyriausybės žingsnis ir požiūris didinti pašalpas, o ne kurti darbo vietas ir taip skatinti nedirbančiųjų neveiksnumą? E. Grigaitienė taip pat mano, kad buhalteriškai sudėliotame biudžeto projekte išdėstytomis nuostatomis žmogus neskatinamas dirbti. „Kam dirbti, kai gauni pašalpą, kompensacijas už šildymą, nemokamo maisto paketą, vaikai mokykloje nemokamai maitinami, prieš mokslo metus aprūpinami mokinio reikmenimis. Tikrai ne vienas toks žmogus susirenka daugiau, nei dažnas dirbdamas“, - kalbėjo pašnekovė. Ji mano, kad žmogui reikia duoti darbo, bet ne pašalpų. Tačiau vyriausybė planuoja gerokai daugiau lėšų skirti kovai su šešėline ekonomika.

Pigs verslo liudijimai

Kalbant apie verslo liudijimus reikėtų pabrėžti, jog iki šiol visos lėšos, surinktos už verslo liudijimus, likdavo savivaldybei. Dėl tam tikrų pakeitimų savivaldybės biudžetas ateinančiais metais neteks apie 200 tūkst. litų. Gyventojams palengvinimas yra tai, kad verslo liudijimas 2011 metams, lyginat su 2010 metais, yra12 kartų pigesnis (nuo 1440 Lt iki 120 Lt metams). E. Grigaitienė mano, kad taip galbūt sumažės vengiančių įsigyti verslo liudijimus ir padaugės dirbančių legaliai, nes ne paslaptis, kad dėl didelio mokesčio gyventojai, užsiimantys smulkiu verslu, ne visuomet jį įsigydavo.

Negalės dengti skolų

Esminis dalykas, neraminantis Biudžeto ir turto skyriaus vedėją yra tas, kad 2011 metų biudžeto projekte nelieka savivaldybės teisės metų pabaigoje įsiskolinimų dengimui naudoti nepanaudotas valstybės biudžeto lėšas. Praėjusiais metais pasinaudodama šia nuostata Šakių rajono savivaldybė metus užbaigė be skolų ir buvo bene vienintelė tokia savivaldybė Lietuvoje. Apgalvotai balansuodama įvairiose srityse savivaldybė perskirstė apie 1.5 mln. lėšų. „Tai labiausiai gąsdinantis dalykas, nes tai neskatins savivaldybės savarankiškumo ir įstaigų ūkiškumo. Jeigu aš žinosiu, kad nepanaudotus pinigus galėsiu panaudoti ten, kur jų labiausiai reikia, aš juos labai taupysiu. O dabar, manau, įstaigos juos panaudos, bet leis daug laisviau. Tad valstybė tikėdamasi gauti į savo biudžetą daugiau lėšų iš savivaldybių, jų negaus“, - mintimis dalijosi pašnekovė.

Švietimo niuansai

Mokinio krepšelio lėšos iš esmės nesikeičia, tačiau ateinančių metų biudžete ketinama įvesti ikimokyklinio ugdymo krepšelį, t. y. krepšelį darželinukams. Siekiama, kad galėtų steigtis ir privatūs darželiai, ir tuo motyvuojant būtų sumažinamos savivaldybės pajamos. Bet daugelis mano, kad tai nėra geras dalykas. Tam, kiek žinoma, pritaria ir Savivaldybių asociacija.

Rajone apie 58 proc. biudžeto atitenka švietimo įstaigų išlaikymui. Praėjusiais metais likusias mokinio krepšelio lėšas savivaldybė galėdavo naudoti ne tik mokymo, bet ir švietimo reikmėms, pavyzdžiui, skolų už šildymą padengimui. Kitais metais, dėl sumažėjusio vaikų skaičiaus, šių lėšų savivaldybė paprasčiausiai negaus.

Kiek ir kaip tam tikros sritys dar keisis, paaiškės artimiausiu metu, nes kol kas tai tik biudžeto projektas, nors pagrindiniai aspektai aiškūs. Pasak E. Grigaitienės, biudžetas turės būti tvirtinamas gruodžio pradžioje, o dabar jis pateiktas svarstymui. Savivaldybės biudžetas turi būti patvirtintas maždaug po poros mėnesių po valstybės biudžeto patvirtinimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.