Socialinė situacija – lyg tiksinti bomba

poceviciuteGintarė MARTINAITIENĖ

Nors šildymo sezonas rajone prasidėjo maždaug prieš mėnesį, tačiau jau dabar akivaizdu, jog lyginant su praėjusiais metais prašančiųjų kompensacijų už šildymą bus gerokai daugiau. Per pirmąjį metų ketvirtį kompensacijoms išmokėta beveik tiek, kiek pernai per visus metus. Socialinių pašalpų skaičius taip pat išaugęs, o specialistai tokią situaciją vadina tiksinčia bomba.

Nuotr. L. Pocevičiūtė pripažino, kad socialinė situacija rajone nedžiugina, tačiau ji tiki, jog šalies valdžia ras tinkamus sprendimus iš sunkios padėties šalyje.

Skaičiai nedžiugina

Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės, vien per pirmąjį šių metų ketvirtį dėl kompensacijų kreipėsi 6544 žmonės. Trečiąjį ketvirtį jiems išmokėta 547 tūkst. 500 Lt ir spalį bus išmokėta 36 tūkst. litų. Per visus praėjusius metus 12 tūkst. 577 asmenims buvo išmokėta 670 tūkst. 136 Lt kompensacijų. Skaičiai, kaip pripažįsta L. Pocevičiūtė, nedžiugina. „Kaip matote, pernai išmokėjome per metus tiek, kiek dabar per ketvirtį. Šiais metais biudžete kompensacijoms yra numatyta 1 mln. 600 tūkst. litų, tuo metu pernai buvo 700 tūkst. litų, tad skirtumai akivaizdūs“, - situaciją komentavo Socialinės paramos skyriaus vedėja.
 
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, būsto šildymo išlaidų kompensacijoms mokėti šiemet reikės beveik 45 mln. litų daugiau nei pernai. Skaičiuojama, kad per visus šiuos metus vien kompensacijoms už šildymą prireiks 110,7 milijono litų (pernai šioms kompensacijoms mokėti 65,8 milijono litų, 2008 metais – 38,1 mln., 2007 metais – 27,9 milijono litų).

Lėšos pašalpoms didėja milijonais

Nors dažnai iš aukščiausiųjų šalies pareigūnų girdime apie gerėjančią ar bent jau pradedančią gerėti situaciją, L. Pocevičūtė teigė, jog jos vadovaujamas skyrius tikrai to nejaučia. Ji kalbėjo, kad socialinėms pašalpoms mokėti papildomai jau prašė 1 mln. litų, iš kurių 600 tūkst. jau gavo. Pasak specialistės, situacija su socialinėmis pašalpomis, kuri mokama kas trys mėnesiai, ne ką geresnė nei su kompensacijomis, nors prašančiųjų bei gaunančiųjų skaičius nuo liepos mėnesio daugmaž stabilizavosi ir neauga taip sparčiai. „Sakyčiau socialinės pašalpos tai lyg tiksinti bomba. Per mėnesį socialinėms pašalpoms yra išmokama apie 550 tūkst. litų. Tarkim, per visus 2009 metus socialinėms pašalpoms buvo išmokėta 2 mln. 533 tūkst. Lt, o per dešimt šių metų mėnesių jau išmokėta 4 mln. 900 tūkst. Manau, jog metų pabaigoje bus pasiekta 6 mln. litų riba“, - teigė L. Pocevičiūtė. Kaip matome, lėšos, skirtos socialinėms pašalpoms didėja akyse ir auga milijonais.

Daugiau maisto gavėjų

Lapkričio 8 – 25 dienomis šiais metais penktąjį kartą į labdaros organizacijų pagrindinius sandėlius bus įvežta beveik 2,8 tūkst. tonų parama maisto produktais. Ją labdaros organizacijos dalys beveik 539,5 tūkst. šalies gyventojų. Šakių rajone tokią maisto paketų labdarą gaus beveik 9 tūkst. gyventojų arba beveik 2 tūkst. gavėjų daugiau nei kovą. Tuomet labdarą gavo 7,2 tūkst. rajono gyventojų. Tad ir čia skaičiai akivaizdžiai išaugo. Šakių rajono savivaldybės remtiniems asmenims 13,72 Lt vertės paramos maisto paketuose bus 2 kg kvietinių miltų, 0,4 kg makaronų, 0,24 kg miežinių sausų pusryčių, 1,6 kg trijų grūdų kruopų košės ir 0,64 kg nesaldinto sutirštinto pieno. Gaunamų maisto produktų asortimentas ir jų vertė vienam asmeniui atskirais mėnesiais skiriasi. Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ Maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labiausiai nepasiturintiems asmenims (MIATLNA) programos vykdytojas Giedrius Sinkevičius informavo, kad jau vyksta parengiamieji darbai MIATLNA programos įgyvendinimui 2011 metais. Kitais metais programos įgyvendinimui Lietuvoje skirtų intervencinių produktų, administracinių ir transporto išlaidų vertė yra 7,78 mln. eurų arba 26,87 mln. litų.

Tiki gerėsiančia situacija

Žiūrint į tokius skaičius ir išmokamas kompensacijas, socialines pašalpas bei paramą maisto produktais tikriausiai ne vienam plaukai ant galvos šiaušiasi. Ar pradės, tiksliau, kada pradės ši situacija gerėti, o lėšos, skirtos tokioms reikmėms mažėti? L. Pocevičiūtė sako visgi tikinti aukščiausia šalies valdžia, kad ji ras tinkamus sprendimus ir išeitį iš sunkios padėties šalyje. „Stagių pokyčių, žinoma, kad nebus, tačiau palaipsniui galbūt vienerių dvejų metų  bėgyje pradės gerėti situacija“, - teigė rajono Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.