Saugokime vieni kitus kelyje

vedegysAsta GVILDIENĖ

Po lapkričio 21-osios - žuvusiųjų eismo įvykiuose paminėjimo dienos, kuri kasmet visame pasaulyje minima trečiąjį lapkričio sekmadienį kai žuvusiems eismo įvykiuose atminti Lietuvos pakelėse degė žvakių liepsnelės, Lietuvos kelių policijos tarnybos nuo lapkričio 22 iki gruodžio 22 dienos pradėjo šalyje vykdyti prevencinę priemonę „Būk atidus. Saugok save kelyje!“.

Nuotr. Šakių kelių policijos specialistas Gintautas Vedegys informavo, kaip bus vykdoma prevencinė priemonė „Būk atidus. Saugok save kelyje!“.

Šia akcija dar kartą siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į eismo saugumą, ugdyti ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų sąmoningumą ir supratimą apie saugų elgesį kelyje. Visi vairuojantys automobilį patvirtins, kad tamsiu paros metu neapšviestu keliu einantį žmogų be atšvaito pamatyti ypač sunku. Gaila, jog kai kurie pėstieji nesupranta, kad sutemus, vairuotojas mato tik tą kelio dalį, kurią apšviečia automobilio žibintai. Tokiu metu akių savybė priimti šviesos kontrastus yra daug blogesnė negu dieną. Pavojingiausia situacija pėsčiajam, einančiam be atšvaito, yra tada, kai automobiliai prasilenkia persijungę trumpąsias šviesas. Dėl menko apšvietimo susidaro pusšešėlių ir šešėlių zonos, dėl kurių pėsčiąjį pastebėti labai sunku ir tuomet kyla reali grėsmė pėsčiajam pakliūti į nelaimingą atsitikimą.
 
Šakių kelių policijos specialistas Gintautas Vedegys informavo, kad vykdant šią prevencinę priemonę, numatyta, kad viešosios policijos pareigūnai budės prie bendrojo lavinimo mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir stebės, ar vaikai vaikšto su atšvaitais. Be to, pareigūnai kontroliuos, ar vaikai tinkamai naudoja gautus atšvaitus. Kartu bus vykdoma ir suaugusiųjų kontrolė – bus tikrinama, ar saugiai vežami vaikai automobiliuose, ar užsegti saugos diržai, ar naudojamos vaikams skirtos specialios kėdutės.

Kelių eismo įvykių statistika nedžiugina. Per pastaruosius trejus metus Lietuvoje eismo įvykiuose žuvo 1 609 žmonės, tarp jų 531 pėsčiasis. Apie 70 procentų pėsčiųjų į įvykius pateko ir žuvo tamsiuoju paros metu. Per dešimt šių metų mėnesių eismo nelaimėse žuvo 77 pėstieji, 42 iš jų - tamsiuoju paros metu. Kaip informavo G.Vedegys, palyginus visos Lietuvos kelių eismo įvykių statistiką, galima pasidžiaugti, kad Šakių rajono savivaldybėje avaringumas yra mažiausias. Jei prieš 15 metų rajone žūdavo nuo 20 iki 25 žmonių, būdavo sužalojama daugiau nei 100, tai šiais metais žuvo tik du žmonės ir apie 50 buvo sužalota. Eismo įvykių, kuriuose žūsta pėstieji metu, skaičius akivaizdžiai padidėja rudenį ir žiemą, t.y. spalio – sausio mėnesiais, esant sudėtingesnėms eismo sąlygoms ir blogesniam matomumui, šiuo metu ypatingą dėmesį reikia atkreipti į pėsčiuosius, dviratininkus, važnyčiotojus.

Policijos pareigūnai žada lankytis rajono bendruomenių centruose, švietimo įstaigose, religinėse bendruomenėse, kur, pasak G.Vedegio, bus akcentuojama visų eismo dalyvių pareiga vykdyti Kelių eismo taisyklių reikalavimus, kiekvieno eismo dalyvio, tiek vairuotojo, tiek pėsčiojo atsakomybė už saugų elgesį kelyje, atšvaitų ir kitų šviesą atspindinčių priemonių naudojimo svarba tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui. Taip pat vairuotojams bus primenama, kad daugelio eismo įvykių būtų galima išvengti pasirinkus saugų greitį, nesėdant išgėrus prie automobilio vairo, vairuojant tik techniškai tvarkingą automobilį, visiems keleiviams užsisegant saugos diržus.

Iš tiesų, siekiant tvarkos keliuose, reikalinga abipusė pėsčiųjų ir vairuotojų pagarba. Vien policijos pareigūnų, kurie nuolat rengia įvairias akcijas ir prevencines priemones, pastangų nepakaks. Ir vairuotojai, ir pėstieji turi suprasti, kad jie patys turi gerbti ir saugoti vieni kitus, būti atsakingais ne tik už savo, bet ir už kitų eismo dalyvių sveikatą ir gyvybę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.