Daugėja ilgalaikių ir nekvalifikuotų bedarbių

Marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriaus duomenimis praėjusį mėnesį įregistruoti 194 nauji bedarbiai. Tai 32 darbo ieškančiais žmonėmis daugiau nei spalį. Be to, rajone daugėja ir ilgalaikių bedarbių, kuriems, jei Vyriausybė pritars, gali būti sumažintos išmokos.

Iš viso nuo metų pradžios rajone yra registruoti 2999 bedarbiai. Lapkričio mėnesį Šakių darbo biržoje naujai užregistruoti 194 darbo ieškantys asmenys. Iš viso darbingo amžiaus žmonių bedarbystė rajone sudaro 13 proc. (iš jų 47 proc. sudaro moterys ir beveik 54 proc. - vyrai).

Tarp Šakių darbo biržoje registruotų darbo ieškančių žmonių padaugėjo ilgalaikių bedarbių. Jų gruodžio 1 dienos duomenimis yra 965. Tai sudaro 35 proc. (spalį buvo 33 proc.). Daugiausiai tokių žmonių yra Šakių ir Gelgaudiškio seniūnijose. (Tačiau ir šios seniūnijos yra vienos didžiausių).

Dar praėjusį mėnesį buvo svarstoma, kad ilgalaikiams bedarbiams reikėtų sumažinti socialines išmokas, o darbo nerandantiems ilgiau kaip penkerius metus išvis nemokėti jokių pašalpų. Kol kas šis Vyriausybės siūlymas nėra patvirtintas. Juo siekiama skatinti ilgalaikius bedarbius aktyviau ieškoti darbo, nes niekam ne paslaptis, kad yra nemažai tokių, kurie Darbo biržoje registruojasi ne todėl, kad iš tikrųjų nori dirbti, o tik dėl bedarbio statuso ir norėdami gauti socialines išmokas.
 
Pastaraisiais mėnesiais išaugęs ir nekvalifikuotų bedarbių skaičius. Pavyzdžiui, rugsėjo 1 dienos duomenis, rajone buvo 1302 nekvalifikuoti bedarbiai, spalio mėnesio duomenimis – 1320, paskutiniojo mėnesio duomenis, šis skaičius jau padidėjo iki 1349. Pagal darbo biržos duomenis, per lapkritį rajone įregistruota 121 laisva darbo vieta. Iš jų neterminuotam darbui - 42, terminuotam – 79. Praėjusį mėnesį pavyko įdarbinti 157 žmones (17 mažiau nei spalį). Nuo metų pradžios įdarbinta 1520 darbo ieškojusių žmonių. Į aktyvias darbo rinkos politikos priemones praėjusį mėnesį nusiųsti 58 bedarbiai (spalį buvo 62). Daugiausiai įdarbinta viešiesiems darbams – 46. Nedarbo draudimo išmokos paskirtos 70-čiai bedarbių.

Didžiausia bedarbystė pagal seniūnijas procentais nuo darbingo amžiaus žmonių išlieka tose pačiose seniūnijose, tik šiek tiek pakito procentai. Daugiausiai bedarbių yra Gelgaudiškio, Žvirgždaičių, Barzdų seniūnijose, mažiausia bedarbystė slegia Kriūkų, Plokščių ir Lekėčių seniūnijas.

Statistikos departamento atliekamo gyventojų užimtumo statistinio tyrimo vertinimais, Lietuvoje trečiąjį 2010 m. ketvirtį nedarbo lygis buvo 17.8 procento.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.