Išsimokėti tryliktuosius atlyginimus gali ne visi

pinigaiGintarė MARTINAITIENĖ

Metai jau eina į pabaigą, tad daugelis įstaigų žino savo finansinę situaciją. Rajono meras Juozas Bertašius praėjusią savaitę keletą kartų pabrėžė, kad Šakių rajono savivaldybė yra viena iš tų, kuri metus baigs be skolų. Kadangi yra sukaupta Mokos fondo lėšų arba ne visos jos panaudotos, atsirado galimybė išmokėti taip vadinamus tryliktuosius atlyginimus ar premijas už gerus rezultatus. Tiesa, šios galimybės tiek skirtingose seniūnijose, tiek įstaigose ar bendrovėse, gana nevienodos.

Nuotr. Situacija, dėl galimybės išsimokėti tryliktuosius atlyginimus arba dar vadinamus priedus už gerą darbą, nevienoda ne tik skirtingose seniūnijose, bet ir įmonėse ar bendrovėse.

Gali išsimokėti

Pasak rajono mero J. Bertašiaus ir Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės, tos įstaigos, kurios per metus sutaupė Mokos fondo lėšų ar ne visas jas išnaudojo, savo nuožiūra gali išsimokėti taip vadinamuosius tryliktuosius atlyginimus ar premijas už gerą darbą. „Nevadinčiau taip tryliktuoju atlyginimu. Tiesiog bus kompensuota už tai, kas nebuvo sumokėta per metus. Juk yra įstaigų, kurių darbuotojai ėjo nemokamų atostogų, kiti neišmokėjo tiek, kiek priklauso ar labai taupė, tad Mokos fonde liko lėšų ir dabar jas gali išsimokėti. Jokiu būdu tai ne joks atlyginimas, o tiesiog bus suteikta galimybė atiduoti žmogui tai, kas priklauso“, - aiškino Biudžeto ir turto skyriaus vedėja. Meras tikino, kad taip ir turi būti, nes jeigu Mokos fondo lėšos būtų neįsisavintos, jos grįžtų į Valstybės biudžetą. „Niekam nenusižengiu ir iš nieko nepaimu. Tiesiog pinigus atiduosime tiems, kuriems ir priklauso“, - tikino rajono vadovas. E. Grigaitienė, paklausta, ar ir savivaldybės tarnautojams bus išmokėta tam tikra dalis lėšų, sakė dar nežinanti, nes iki metų galo dar yra laiko ir vyksta įvairūs skaičiavimai, tačiau Mokos fonde sukauptų lėšų yra.
 
Skirtinga situacija seniūnijose

Šakių seniūnijos seniūnas Alfonsas Jakas kalbėjo, kad netgi jeigu meras ir nebūtų akcentavęs, jog nepanaudotas lėšas gali išmokėti darbuotojams, jis pats būtų tai iniciavęs. „Nebuvo taip, jog labai stipriai taupėme visus metus, bet Mokos fondo lėšų sukaupę turime. Buvo atvejų, kai žmonės ėjo nemokamų atostogų, taip pat ligos atvejai ir panašūs dalykai. Aš esu prieš, kad atiduotume tuos pinigus į valstybės biudžetą. Jie turi būti išmokėti ne kam kitam, o eiliniams darbuotojams“, - kalbėjo A. Jakas. Tuo tarpu Lukšių seniūnija teigė tokių galimybių neturinti. „Kažkada buvo taip, jog kitos seniūnijos nemokėdavo, bet mokėdavome mes, o dabar niekaip ir jokių galimybių neturime kažką panašaus išmokėti. Mums netgi kultūros darbuotojų algoms trūko lėšų, tad apie kažkokias papildomas išmokas nė kalbos nėra“, - sakė Lukšių seniūnas Vidas Cikana. Plokščių seniūnijos seniūnė Laimutė Miliūnienė tokias išmokas pavadino gražia praeitimi. „Gal kitiems ir išeina, bet mes tas lėšas kelsime į kitas išlaidas, nes kitur jų trūksta, reikia susimokėti už elektrą ir panašius dalykus“, - minėjo l. Miliūnienė

Vieni gali, kiti – ne

Situacija nevienoda ne tik seniūnijose, bet ir įvairiose įstaigose bei bendrovėse. Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vadovė Rima Laukaitienė teigė, kad už gerus darbo rezultatus jų įstaigoje išmokamos tam tikros išmokos. Jų tikisi ir šiais metais. „Jei turėsime tam tikrą rezervą tikrai pasimaloninsime save. Ir meras patikino, kad sukauptas ar neišleistas lėšas galime panaudoti savo nuožiūra“, - kalbėjo R. Laukaitienė.

UAB „Šakių laidotuvių namai“ direktorė Janė Dėdinienė kalbėjo, jog metų pradžioje jos vadovaujamoje bendrovėje buvo „apkarpyti“ atlyginimai, tad galvoja, jog darbuotojus galės „truputį paskatinti“. „Pas mus dirba labai geri žmonės, kurie visuomet stengiasi“, - komplimentų pavaldiniams negailėjo vadovė.

UAB „Šakių autobusų parkas“ vadovas Tomas Povilaitis, paklaustas apie galimybę išmokėti tryliktuosius atlyginimus teiravosi, ar apkritai rajone yra įstaigų galinčių sau tai leisti. „Manau šiais laikais didžiausia premija yra tai, kad turi darbą. Žinoma, kas nenorėtų gauti ar galėti išmokėti papildomų pinigų, bet finansinės galimybės labai ribotos. Iš kalbintų bendrovių ir UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus pavaduotojas Ramutis Janarauskas teigė, jog galimybių „pamaloninti“ darbuotojus išmokomis jau seniai nebuvo ir nėra.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.