Potencialūs naujojo socialinio būsto gyventojai – našlaičiai ir neįgalieji

soc_bustasGintarė MARTINAITIENĖ

Per dvidešimt Lietuvos nepriklausomybės metų Šakiuose pastatytas pirmasis 24 butų socialinis būstas jau kvepia įkurtuvėmis. Eilėje laukia apie 240 žmonių. Tad nors eilė dar nesudaryta, akivaizdu, kad ne visiems teks laimė džiaugtis dar dažais kvepiančiomis gyvenamosiomis patalpomis. Pirmumo teisę pagal įstatymą turi našlaičiai ir neįgalieji. Su vienais iš jų praėjusią savaitę ir buvo susitikę rajono valdininkai, norėdami paaiškinti gyvenimo naujajame name, niuansus.

Nuotr. Šiuolaikiškai pastatytas naujasis 24 butų socialinis būstas traukia akį. Akivaizdu, kad iš beveik 240 laukiančiųjų eilėje bus ir nusivylusių, tačiau visų poreikių patenkinti tiesiog neįmanoma.


Nori supažindinti

Gruodžio 16 dieną administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio kabinete vyko 11 iš 18 sąrašuose esančių našlaičių ir atsakingų skyrių specialistų susitikimas. Kaip teigė J. Puodžiukaitis, norima supažindinti su tvarka, kuri bus taikoma, norint gyventi naujai pastatytame socialiniame būste. Susitikime dalyvavusios Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, specialistė Sonata Gruzdaitienė, Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistė Aldona Varvarinienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė ir specialistė Daiva Pilypaitytė atsakinėjo į visus kylančius klausimus.
 
Yra ir apribojimų

Pasak J. Puodžiukaičio, sausio pabaigoje 24 butų socialinės paskirties namas, esantis Kęstučio gatvėje, turėtų būti visiškai baigtas. Jame suprojektuoti 8 vieno kambario ir 16 dviejų kambarių butų. Tad jau pats laikas susitikti su galimais namo gyventojais. Pagal įstatymą pirmumo teisę turi našlaičiai, po jų – neįgalieji. Jeigu atsitiktų taip, nors administracijos direktorius tuo abejoja, kad šių dviejų grupių žmonės neužpildytų esančių būstų, į jį pretenduotų jaunos šeimos.

Biudžeto ir turto skyriaus specialistė S. Gruzdaitienė informavo, kad į socialinį būstą pretenduojantys našlaičiai turės deklaruoti 12 paskutinių mėnesių pajamas ir turtą. Pasak jos, jei pajamos ar turtas viršytų numatytus normatyvus, jie į socialinį būstą pretenduoti negalėtų. Į pajamas įsiskaičiuoja ir stipendijos už gerus mokslo rezultatus. Pavyzdžiui, asmenims be šeimos grynosios pajamos per metus negali viršyti 11 tūkst. litų, o turtas – 19 tūkst. 500 litų, dviejų ar trijų asmenų šeimos grynosios metinės pajamos negali būti didesnės nei 22 tūkst. Lt, turtas – 39 tūkst. Parama įsigyjant socialinį būstą nebūtų taikoma ir tuomet, jei našlaitis turi paveldėjęs ar įsigijęs nuosavą būstą, žemės. Vienam šeimos nariui bendras gyvenamasis plotas negali viršyti 10 kvadratinių metrų. Žinoma, kaip pabrėžė specialistai, kiekvieno atvejis yra individualus ir reikia atskirai juos aptarti.

Būstas nėra nemokamas

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja iškart įspėjo susirinkusiuosius, kad būstas nėra nemokamas. „Tai yra nuomojamas ir laikinas būtas. Mėnesiui nuomos kaina yra nuo 47 litų iki 65 litų, tačiau jūs patys turėsite susimokėti ir visus patarnavimo mokesčius. Jei kažkam priklausys kompensacijos, tuomet jos ir priklausys, bet pajamų deklaracijas turėsite teikti kas treji metai ir jeigu jūsų socialinė situacija pagerėtų, būstą turėtume apleisti. Iškeldinimo procedūrą turėtume pradėti ir tuomet, jei 6 mėnesius nemokėtumėte nuomos“, - gyvenimo name niuansus aiškino E. Grigaitienė. Ji akcentavo ir tai, kad būstas turės būti prižiūrimas, tvarkomas.

Pagal daugelio našlaičių šeimyninę situaciją, jie gali pretenduoti į aštuonis vieno kambario butus, kurių bendras gyvenamas plotas yra 29 kvadratiniai metrai, o dviejų kambarių butų bendras plotas siekia nuo 49 iki 52 kvadratinių metrų.

Svarbiausia - pasigalvoti

Nors yra nemažai įvairių apribojimų, A. Varvarinienė ragino našlaičių nesigąsdinti. Visų pirma specialistai jiems patarė gerai apsigalvoti, ar bus pajėgūs būstą išlaikyti, pasiskaičiuoti pajamas, susitvarkyti reikiamus dokumentus. „Suprantama, kad visi norite, nes namas naujas, gražus, bet neskubėkit, apsigalvokit, kad paskui neliktumėte visai be nieko ir būtumėte išbraukti iš eilės“, - aiškino E. Grigaitienė. Tikrai yra ir tokių, kurie paveldėję tam tikro turto ar netgi gyvena kituose miestuose, tačiau dabar svarbiausia, susitvarkyti popierius ir žiūrėti, kas į ką galėtų pretenduoti.

Po našlaičių į būstą pretenduoja neįgalieji. Pagal įstatymą jiems gyvenamasis plotas priklauso didesnis ir jie pretenduoja į pirmame aukšte esančius butus. Neįgaliųjų patogumui name yra įrengtas liftas į rūsį.

Namas traukia šiuolaikiškumu

Neaišku, ar namas tikrai bus prižiūrimas taip, kaip dabar tikisi specialistai, nes ne paslaptis, kad dažnai socialiniai būstai yra apleisti, neprižiūrimi, o gyventojai vengia mokėti mokesčius. Be to, našlaičiams dažnai trūksta tam tikrų įgūdžių tvarkytis buityje ar su finansais. Žinoma, negalima tam tikrų, atskirų pavyzdžių vertinti vienareikšmiškai, tačiau kaip bus iš tikrųjų, parodys tik laikas. Bet niekas nepaneigs ir to, kad naujasis, šiuolaikiškai pastatytas būstas traukia akį. Tiesa, dėl lėšų taupymo buvo koreguotas namo projektas ir tai leido sutaupyti daugiau nei milijoną litų - nuo 6 mln. 50 tūkst. litų iki 5 mln. 100 tūkst. litų. Aplink namą, vietoj numatytų klinkerio plytelių, yra išklotos paprastos trinkelės, vietoj turėjusių būti brangesnių aliuminių laukujų durų sudėtos plieninės. Visų butų durys į laiptinę yra šarvuotos. Gyventojų patogumui yra įrengti atskiri vandens, elektros, šilumos apskaitos prietaisai. Šiluma neturėtų būti labai brangi, nes namas bus šildomas gamtinėmis dujomis, įrengta ne centrinio, o autonominio šildymo sistema. Šį šiuolaikišką daugiabutį namą statė ne vieno objekto rajone rangovas - Prienų UAB „Rūdupis“. Artimiausiu metu duris atvers ir jų baigiamas statyti baseinas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.