Ugniagesiai iš pusnų traukė keleivinį autobusą

autobusasAsta GVILDIENĖ

Pirmąją Naujųjų metų dieną prasidėjęs gamtos stichijos siautėjimas tebesitęsia. Netikėtos orų permainos: pūgos ir intensyvus sniegas vis labiau trikdė eismą keliuose, todėl praėjusio penktadienio rytą, siaučiant pūgai, jie tapo visai neišvažiuojami. Vaikai nepasiekė mokyklų, suaugusieji vėlavo į darbus. Sniego danga šiemet storiausia per paskutinius 50 metų.

Nuotr. Praėjusį ketvirtadienį autobusas, veždamas keleivius iš Kriūkų į Šakius, ties Beduone nuslydo į griovį.

Autobusai neišvažiavo septyniais maršrutais


Šakių autobusų parko Eksploatacijos skyriaus viršininkė Dalė Šlėderienė informavo, kad padėtis rajoniniuose keliuose praėjusio penktadienio rytą buvo labai sudėtinga. Į rajono kelius išvykę vairuotojai patyrė nemažai išbandymų: vieni klimpo pusnyse, kiti grįžo atgal nenuvažiavę viso maršruto. Pasak D.Šlėderienės, užpustyti keliai Kriūkų, Panovių link, kelias į Braškius visiškai neišvažiuojamas, taip pat buvo užnešti keliai į Griškabūdį, Voverius, Valakbūdį, autobusai klimpo maršrutuose: Gelgaudiškis – Skaistakaimis – Kiduliai, Gelgaudiškis – Plokščiai. Į septynis maršrutus autobusai iš parko visai neišvažiavo, todėl tą rytą daug vaikų nepasiekė mokyklų.
 
Nuslydo į griovį

Autobusų parkas turi savo techninę pagalbą, tačiau tokiomis ekstremaliomis sąlygomis tenka kreiptis pagalbos ir į Kelių tarnybą, ir į Priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą. Praėjusį ketvirtadienį autobusas, veždamas keleivius iš Kriūkų į Šakius, ties Beduone nuslydo į griovį. Kaip informavo Autobusų parko direktorius Tomas Povilaitis, keleiviai nenukentėjo, tik išsigando. Juos į namus parvežti buvo pasiųstas mažesnis autobusas, kuriam teko važiuoti du kartus, nes žmonių šiuo maršrutu važiavo labai daug. Didelio ir sunkaus autobuso iš pusnynų Autobusų parko techninė pagalba ištraukti neįstengė iki kitos dienos pietų. Tai pavyko padaryti tik su ugniagesių gelbėtojų pagalba. Kiek autobusas apgadintas traukiant jį iš pusnies, aiškinsis Šakių autobusų parko Techninio skyriaus specialistai.

Neišvažiavo ir mokykliniai autobusiukai

Iš sniego pusnų teko vaduoti bent keturis mokyklinius autobusus su vaikais. Kaip informavo rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Sofija Liudžiuvienė, Plokščių vidurinės mokyklos autobusiukas visai neišvažiavo iš kiemo, o Gelgaudiškio ir Kriūkų vidurinių bei Žvirgždaičių ir Kidulių pagrindinių mokyklų autobusiukai neįveikė didelių sniego pusnų, užklimpo. Dalis mokinių dėl įsisiautėjusios pūgos neatvažiavo į rajono bendrojo lavinimo mokyklas, tačiau pamokos jose vyko įprasta tvarka.

Kelininkai nespėjo valyti

Šakių kelių tarnybos viršininkas Antanas Pauliukevičius sako, kad praėjusio penktadienio rytas buvo baisus. Kelininkai vienu metu išvažiavo ir į krašto, ir į rajoninius kelius, tačiau sniego nespėjo valyti: kai kuriais keliais teko važiuoti net po keletą kartų. Kadangi didelis sniego kiekis neleido išsiplatinti kelių važiuojamosios dalies, siaučianti pūga tuoj pat ir vėl juos užpustė. Kaip informavo A.Pauliukevičius, kelininkai dirbo labai operatyviai: ir sniegą valė, ir traukė iš pusnų užklimpusius automobilius. Iki praėjusio penktadienio vakaro tiek krašto, tiek rajoniniai keliai buvo nuvalyti ir išvažiuojami.

Savaitgalį eismo sąlygos priminė pavasarį

Praėjusio savaitgalio eismo sąlygos keliuose priminė pavasarį, o ne sausio pradžią: daugelyje šalies rajonų važiavimą apsunkino tvyrantis rūkas ir vandens sankaupos, kelių dangos buvo šlapios, kai kur su sniego provėžomis. Rajoniniai keliai buvo padengti suledėjusiu arba šlapiu sniegu, ypač pavojingi staigiuose posūkiuose ir stačiose įkalnėse.

Pasak A.Pauliukevičiaus, praėjusį savaitgalį kelininkai neturėjo kada atsipūsti - valė pagrindinių kelių kelkraščius, platino važiuojamąją kelio dalį. Šiuo metu visi rajoniniai keliai yra išvažiuojami, tačiau tie keliai, kurie buvo labai gerai nuvalyti, dėl lietaus ir šilumos apledėjo ir šiuo metu atsirado kita problema - jie tapo labai slidūs. Todėl anot Autobusų parko Eksploatacijos skyriaus viršininkės, autobusai praėjusio pirmadienio rytą problemų neturėjo – visi tiek kelininkų, tiek seniūnijų prižiūrimi keliai - nuvalyti, tačiau dėl apledėjusios ir slidžios kelio dangos kai kurie autobusai vėlavo. Kelių tarnybos viršininkas informavo, kad slidžių rajoninių kelių dangos „šiurkštinamos“ specialia įranga, siekiant padidinti sukibimą, pavojingos žvyrkelių vietos, staigūs posūkiai, įkalnės – barstomi.
 
  • Daugiau nuotraukių iš įvykio čia..

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.