ES pinigai – gyvenimo kokybės gerinimui

tarybaAsta GVILDIENĖ

Paskutiniajame 2010 metų rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo nuspręsta pritarti dešimties rajono bendruomenių centrų projektų pagal Lietuvos kaimo plėtros  2007-2013 metų programos priemones „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ LEADER metodu įgyvendinimui. Tuo pačiu rajono savivaldybės administracija įsipareigojo užtikrinti reikiamą, ne mažiau 10 procentų, projekto vertės bendrafinansavimą.

Nuotr. Rajono savivaldybės tarybos posėdyje nuspręsta pritarti dešimties rajono bendruomenių centrų projektų ir užtikrinti reikiamą, ne mažiau 10 procentų, projekto vertės bendrafinansavimą.


Veršių bendruomenės centras parengė įgyvendinimui projektą „Viešosios infrastruktūros gerinimas Veršių kaime“, kurio metu sukurta infrastruktūra sudarys galimybes nuolatiniam poilsio ir laisvalaikio organizavimui, pagerins jaunimo užimtumo galimybes. Prie Veršių tvenkinio planuojama atlikti šiuos darbus: įrengti prieigą prie tvenkinio, sutvarkyti pakrantes, teritorijoje prie tvenkinio įrengti aikštelę kultūrinių renginių organizavimui, įruošti lauko scenos pakylą, teritoriją užsėti žole, pasodinti daugiamečių medelių ir krūmų, pastatyti suolelius ir pavėsinę, įrengti paplūdimio tinklinio ir vaikų žaidimų aikšteles, teritoriją aptverti tvora. Sukurtoje zonoje kultūros centras galės organizuoti įvairias vasaros šventes ir kitus renginius.
 
Kudirkos Naumiesčio miesto ir seniūnijos bendruomenės centras „Santaka“ paruošė projektą „Poilsio ir vandens turizmo zonos įrengimas bei infrastruktūros plėtra prie Šešupės Kudirkos Naumiestyje“, kurio metu planuojama atlikti teritorijos prie Šešupės tvarkymo darbus: įrengti baidarių prieplauką su baidarių perkėlimo per užtvanką įranga, pėsčiųjų ir dviračių takus, pastatyti lauko estradą. Taip bus sudaryta galimybė plėtoti vandens turizmą ir didinti gyventojų užimtumą.

Baltrušių bendruomenės centras planuoja atlikti buvusio mokyklos pastato, kuris perduotas naudotis bendruomenės centrui, rekonstrukciją: apšiltinti pastato sienas, pakeisti langus, duris, stogo dangą, renovuoti kanalizacijos, vandentiekio, elektros tinklus, sutvarkyti aplinką. Projektas „Pastato rekonstrukcija į jaukius ir šiltus Baltrušių bendruomenės namus“ leis įrengti atskiras patalpas bendruomenei, meno mėgėjams, jaunimui, taip pat salę su scena kultūrinių renginių organizavimui, mirusiųjų pagerbimo patalpas.

Kriūkų bendruomenės centras neabejingas Sviatošino dvaro išsaugojimui, todėl planuoja Europos Sąjungos lėšų pagalba sutvarkyti šį jau nykstantį kultūros paveldo objektą: pakeisti stogą, sutvarkyti atramines konstrukcijas, pakeisti langus. Šių darbų atlikimas užtikrintų dvaro rūmų avarinės būklės pašalinimą ir sudarytų galimybes ieškoti lėšų iš kitų fondų šio pastato tolimesniam remontavimui ir pritaikymui visuomenės poreikiams.

Bendruomenės centras „Tėviškė“ parengė projektą „Bendruomenės centro „Tėviškė“ patalpų sutvarkymas“, kurio įgyvendinimas leistų Liepalotų kaimo buvusios mokyklos pastate, perduotame naudotis bendruomenei,  atlikti kapitalinį remontą: pakeisti stogo dangą ir ją apšiltinti, įrengti vandentiekį ir kanalizaciją, pakeisti koridorių grindų dangą, sumontuoti pakabinamas lubas, pakeisti vidaus ir lauko duris, įrengti sanitarinį mazgą ir dušą, virtuvę, židinių šildymo sistemą, ištinkuoti ir nudažyti patalpų sienas, įrengti ventiliaciją ir priešgaisrinę signalizaciją, taip pat apšiltinti visą pastatą. Įgyvendinus šį projektą ir įsigijus reikiamą įrangą būtų sudarytos sąlygos ne tik kaimo žmonių susibūrimams, kultūrinių renginių organizavimui, bet ir buitinių poreikių tenkinimui - skalbinių išsiskalbimui, maudymuisi, labdaringų pietų nepasiturintiems gyventojams organizavimui.

Voverių bendruomenės centras „Jotija“ tikisi Europos Sąjungos paramos teritorijos prie buvusio mokyklos pastato sutvarkymui. Jų projekto „Aktyvaus poilsio zonų įrengimas prie Voverių tvenkinio“ įgyvendinimas leistų sutvarkyti tvenkinio pakrantę, įrengti prieplauką ir mašinių parkavimo aikštelę, palapinių vietas su stalais ir suolais, atlikti ūkinio sandėlio rekonstrukciją - pakeisti stogą, langus ir duris, sutvarkyti elektros instaliaciją, pastatyti priestato pavėsinę.

Slavikų seniūnijos bendruomenės centras rengdamas projektą „Krepšinio aikštelės atnaujinimas ir vaikų žaidimo aikštelės įrengimas Slavikuose“ labiausiai orientavosi į jaunąją kartą, kad vaikai ir jaunimas galėtų saugiaui sportuoti ir žaisti. Gavus Europos Sąjungos paramą, planuojama atnaujinti mokyklos teritorijoje esančią 420 kvadratinių metrų krepšinio aikštelę, įrengiant naują sintetinę dangą, pastatant naujus krepšinio stovus su lankais, taip pat įruošti naują vaikų žaidimų aikštelę, pastatyti sūpynes ir tvirtovę.

Lukšių bendruomenės centras savo projektu „Laisvalaikio ir sporto infrastruktūros pagerinimas Lukšiuose“ padidintų vaikų, jaunimo ir bendruomenės narių užimtumą, Lukšių sporto klubas, gimnazija ir bendruomenė turėtų kur rengti sportines varžybas, įvairius renginius ir stovyklas, taip pat būtų užtikrintas vaikų saugumas laukiant mokyklinio autobuso. Šio projekto dėka būtų galima sutvarkyti aikštelę, esančią prie Lukšių Vinco Grybo gimnazijos: ją praplatinti ir mokyklinio autobuso laukimo vietoje įruošti keleivių įlaipinimo – išlaipinimo aikštelę, stadione įrengti naujus futbolo vartus, atnaujinti bėgimo takų dangą, krepšinio aikštelėje pastatyti naujus krepšinio stovus ir suoliukus, įruošti vaikams žaidimo aikštelę, sutvarkyti apšvietimą, pastatyti biotualetą.

Išdagų bendruomenės centro projektas „Išdagų kaimo poilsio ir sporto zonos įrengimas“ taip pat orientuotas į vaikų ir jaunimo užimtumą. Jo įgyvendinimas sudarys galimybę praleisti laiką sutvarkytoje aplinkoje, pasportuoti ir pažaisti, o rekonstravus apšvietimą, padidins kaimo bendruomenės saugumą tamsiu paros metu, taip pat pagerins  dabar apleistos aplinkos centrinėje gyvenvietės dalyje vaizdą.

Kudirkos Naumiesčio Šv. Kryžiaus Atradimo parapijos projektas „Kudirkos Naumiesčio Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios rūsio pritaikymas parapijos reikmėms“ taip pat tikisi Europos Sąjungos paramos vertingo kultūros objekto  - bažnyčios rūsių sutvarkymui, kurių įrengimas būtų pritaikytas ir mirusiųjų pagerbimui. Įgyvendinant projeką planuojama sutvarkyti rūsio grindis, sienas, angas, vidaus laiptus, sutvarkyti šildymo ir vėdinimo sistemas, rūsio apšvietimą, įžeminimą ir gaisrinę signalizaciją.

Tikimasi, kad šių kaimo bendruomenių projektų įgyvendinimas pagerins žmonių gyvenimą kaimo vietovėse, užtikrins didesnį vaikų ir paauglių užimtumą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.