Jauniausio tarybos nario elgesys svarstytas Etikos komisijoje

komisijaGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį pirmadienį savivaldybėje buvo sušauktas Etikos komisijos posėdis, kuriame buvo svarstomas jauniausio tarybos nario Mindaugo Valaičio elgesys. Kol kas, kaip informavo Etikos komisijos pirmininkas Vaidas Balčiūnas, išsamesnio tyrimo dėl politiko elgesio nuspręsta nepradėti, o galutinė išvada bus priimta išklausius M. Valaičio pasiaiškinimą.

Suabejojo projekto skaidrumu

M. Valaitis – jauniausias ir bene vienas tyliausių rajono tarybos narių, tačiau baigiantis kadencijai sugebėjo pakliūti net į etikos sargų nemalonę. Viskas prasidėjo po praėjusio mėnesio Regioninės plėtros komiteto ir tarybos posėdžių, kurių metu M. Valaitis pažėrė nemažai kaltinimų ir įtarimų Kudirkos Naumiesčio Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios klebonui Donatui Jasulaičiui bei suabejojo jo parengto ir taryboje patvirtinto projekto skaidrumu. Tarybos narys tvirtino girdėjęs, kad bažnyčios rūsyje, kuriame pagal projektą planuojama įrengti patalpas bendruomenės reikmėms, kažkada netgi buvę karmelitų kapai. Tad jis suabejojo, ar taip nenaikinamas kultūrinis paveldas, ar sutvarkyti visi reikalingi dokumentai, norint vykdyti projektą. Nors tai patvirtino ir vyriausioji architektė Vita Valaitienė, ir vicemeras Algimantas Damijonaitis, o vėliau pats D. Jasulaitis dokumentus pristatė savivaldybei, visgi M. Valaičiui ramybės nedavė tai, kad galbūt neatlikti archeologiniai tyrinėjimai ir taip nusižengiama paveldosaugai. Šiuo klausimu jis jau kreipėsi į Kultūros ministeriją ir laukia atsakymo.
  
Kol kas nenusprendė

Būtent dėl išvardytų ir panašaus pobūdžio pasisakymų M. Valaitis ir buvo svarstytas Etikos komisijos posėdyje. „Mes turėjome nuspręsti, ar pradėti tyrimą dėl jo, kaip politiko, netinkamo elgesio, nes kilo abejonių dėl jo pasisakymų objektyvumo kitų asmenų atžvilgiu, taip pat suabejota jo pateiktos informacijos teisingumu, argumentuotumu. Tačiau kol kas to nedarysime, nes pirmiausiai turime išklausyti jį patį ir tada priimti galutinį sprendimą“, - po posėdžio informavo Etikos komisijos pirmininkas V. Balčiūnas. Kilo klausimas, kas konkrečiai iniciavo šį posėdį ir jaunojo politiko svarstymą. V. Balčiūnas teigė, kad tai padarė jis, kaip Etikos komisijos pirmininkas, nes suabejojo, ar M. Valaitis nepadarė klaidų.

Normaliai

Pats M. Valaitis, paklaustas, kaip vertina faktą, kad yra svarstomas Etikos komisijoje, kalbėjo: „Normaliai. Priešrinkiminis dalykas ir tiek. Jie dirba savo darbą, o aš, kaip tarybos narys, politikas, atstovaujantis rinkėjus, iškėliau klausimą ir norėjau, kad būtų patikslinta informacija. Nemanau, kad padariau kažką blogo, tad būtent tai ir pabandysiu paaiškinti Etikos komisijos nariams“, - situaciją komentavo naumiestietis.

Nebūtų perspektyvos

Tad mums kilo dar vienas klausimas. Kodėl, tarkim, Etikos komisijoje nebuvo svarstomi kito tarybos nario Henriko Zarembos pasisakymai, kai jis viename tarybos posėdyje šakietį Antaną Bacevičių, nuolat keliantį įvairius klausimus UAB „Šakių šilumos tinklams“ išvadino nesveiku. Tad ar tai etiška? Tuo iškart suabejojo ir Etikos komisijos bei tarybos narys Ronius Karopčikas. Tuomet jis iškart pareiškė, kad taip kalbėti negražu, neetiška ir tarybos nariui nedera. Jis siūlė, kad nors ir labai gerai žinomos A. Bacevičiaus problemos, visgi jam reikėtų parengti atsakymą, o ne žarstytis tokiais pasisakymais. „Dėl H. Zarembos pasisakymų niekas nesikreipė į Etikos komisiją ir niekam tai nesukėlė įtarimų, kad tarybos narys būtų peržengęs ribas. Buvo įvardinta, kad A. Bacevičius nesveikas, nes turi invalidumo grupę, tad prie tokio pasisakymo prisikabinti būtų labai sunku ir tas tyrimas neturėtų perspektyvos“, - komentavo Etikos komisijos pirmininkas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.