V. Balčiūnas: „Galėjome rodyti ir daugiau aktyvumo“

balciunasGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį vykusiame tarybos posėdyje buvo patvirtinta metinė Etikos komisijos ataskaita. Nors per visus metus įvyko tik vienas Etikos komisijos posėdis, traktuojama, kad Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos rekomendacijos kilstelėjo į kokybiškai naują lygmenį rajono politikų tarnybinės etikos supratimą.

Nuotr. Komisijos pirmininkas V. Balčiūnas mano, kad daugelis etikos normų dar tik skinasi kelią į viešąjį gyvenimą.

2010 metai buvo pirmieji, kai Etikos komisija dirbo pagal naujuosius, 2009 metais patvirtintus, nuostatus, kurie, kaip aiškino Etikos komisijos pirmininkas Vaidas Balčiūnas, parengti pagal Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos rekomendacijas, kilstelėjo į naują lygmenį rajono politikų tarnybinės etikos supratimą. „Galbūt dėl to politikai stengėsi išvengti tiesioginių skundų komisijai dėl kolegų galimai netinkamo elgesio, o ypatingesniais atvejais kreipėsi tiesiai į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, kuri praėjusiais metais svarstė dviejų mūsų tarybos narių elgesį dėl galimo viešųjų ir privačiųjų interesų nesuderinimo“, - aiškino V. Balčiūnas. Priminsime, kad minėtoje komisijoje buvo svarstyti pats V. Balčiūnas ir tarybos narys Henrikas Zaremba.
 
Per praėjusius metus įvyko tik vienas Etikos komisijos posėdis, kuriame buvo svarstyti tarybos narių vieši pasisakymai posėdžiuose ir spaudoje. Metinėje ataskaitoje teigiama, kad nuspręsta tyrimo nepradėti, nes nebuvo gauta konkretaus kreipimosi į komisiją, kuri tame pačiame posėdyje nutarė politiko elgesio tyrimą pradėti tik gavusi savivaldybės priimamajame registruotą raštišką kreipimąsi.

Praėjusiais metais komisija svarstė ir administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio kreipimąsi dėl galimo administracijos darbuotojo viešų ir privačių interesų supainiojimo, tačiau tai, pasak Etikos komisijos pirmininko V. Balčiūno, yra ne šios komisijos kompetencija. „Pagal dabartinius nuostatus komisija tiria tik galimus politikų nusižengimus, o už administracijos darbuotojų tarnybinės etikos priežiūrą atsakingas administracijos direktorius. Sakyčiau, kad šiuo atveju išėjo netgi tam tikras nesusikalbėjimas, nes kreipėsi į mus, nors tai turi spręsti patys. Tad galbūt ateityje reikėtų svarstyti, ar nebūtų galima išplėsti ar apjungti šiuos dalykus, tačiau tai tik hipotezė“, - aiškino komisijos pirmininkas. Jis mano, kad ateityje, dirbant jau naujajai valdžiai, Etikos komisijos veiklos intensyvumas priklausys nuo žmonių aktyvumo.

Galbūt kai kam kyla klausimas, kodėl per visus metus įvyko tik vienas Etikos komisijos posėdis. Komisijos nariai pripažįsta, kad galėjo rodyti daugiau aktyvumo ir atkaklumo nagrinėjant pastebėtus politikų nederamo elgesio atvejus ar nustatytų procedūrų ignoravimą. V. Balčiūnas pastebi, kad daugelis etikos normų dar tik skinasi kelią į viešąjį gyvenimą. „Tai rodo ir tas faktas, kad komisija negavo nė vieno skundo iš rajono gyventojų apie nederamą politikų elgesį“, - akcentavo V. Balčiūnas. Jis džiaugiasi besiformuojančiu rajonų politikų aukštesnio lygio etikos normų supratimu ir viliasi, kad ateityje, tinkamai dirbant, bus išvengta etikos normų pažeidimų rajono tarybos narių darbe.

Šiais metais jau vyko vienas Etikos komisijos posėdis, kuriame buvo svarstytas tarybos nario M. Valaičio elgesys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.