Kai kam dienos socialinės globos dar reikės palaukti

bilskieneGintarė MARTINAITIENĖ

Neseniai rajono taryba priėmė sprendimą dėl dienos socialinės globos teikimo paslaugos, kuri ypač naudinga ne tik neįgaliesiems, bet ir vienišiems ar ligotiems seneliams. Tuomet buvo koreguojamas sprendimo projektas ir nuspręsta patvirtinti galimybę paslaugą teikti ne tik asmenims su sunkia negalia. Tačiau jau dabar aišku, kad bent jau kol kas savivaldybė nėra pajėgi prisidėti prie paslaugų finansavimo ir žmonėms su mažesne negalia šios paslaugos dar teks palaukti.

Nuotr. Pasak Socialinių paslaugų centro vadovės Vilmos Bielskienės, du rajono žmonės jau gauna dienos socialinės globos paslaugą ir tuo labai džiaugiasi.

Tik valstybės lėšos

Jau priimant sprendimą buvo kalbama, kad savivaldybė šiais metais vargu ar galės prisidėti prie paslaugos finansavimo, kad ją galėtų gauti daugiau žmonių. Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė ir vicemeras Algimantas Damijonaitis patikino, kad kol kas tokių finansinių galimybių nėra. „Tuomet priėmėme bendrą sprendimą, o prisidėsime tada, kai bus galimybės. Tuomet paslaugą galės gauti didesnis žmonių ratas. Kol kas to teks palaukti“, - teigė vicemeras. Socialinės paramos skyriaus vedėja taip pat aiškino, kad yra gautas 120 tūkst. litų finansavimas ir šių lėšų turės pakakti. „Žinoma, žmonių, norinčių gauti paslaugą yra daug, tačiau situaciją reikia vertinti adekvačiai. Atsižvelgiant į tai, kad rajono savivaldybė neturi galimybių finansuoti, bus naudojamos tik iš valstybės biudžeto gautos lėšos“, - aiškino L. Pocevičiūtė.
 
Turi patvirtinti komisija

Dienos socialinė globa, lyginant ją su socialine priežiūra, gali būti teikiama ilgesnį laiką – nuo 2 iki 6 valandų per parą. Tai ypač naudinga, nes yra nemažai tokių asmenų, pas kuriuos neužtenka ateiti kas antrą dieną, jiems reikalinga didesnė priežiūra. Taigi, atsižvelgiant į paslaugų reikalingumą, galima pasirinkti tam tikrą paslaugų paketą. Paslaugos nėra visiškai nemokamos. Atsižvelgiant į gaunamas pajamas reikia primokėti 10 ar 15 procentų. Vienos valandos paslaugos kaina – 9.09 lito. Pasak Socialinių paslaugų centro vadovės Vilmos Bielskienės, du rajono žmonės jau gauna dienos socialinės globos paslaugą ir tuo labai džiaugiasi. Tikimasi, kad artimiausiu metu paaiškės ir kiti paslaugos gavėjai, kurių, V. Bielskienės žiniomis, yra apie 9, tačiau paslaugos reikalingumą turi patvirtinti komisija.

Teoriškai gauti galėtų

To, kad savivaldybė kol kas negali prisidėti prie platesnio paslaugų teikimo, V. Bielskienė nedramatizuoja. „Išsiversime ir be to“, - sako ji. Visgi, jeigu atsirastų tokių, kurie nori gauti minėtą paslaugą, bet neturi sunkios negalios, teoriškai ją galėtų gauti, jei mokėtų visą paslaugos kainą. Tačiau abejojama, ar iš tikrųjų tokių būtų, nes jei niekas neprisideda prie paslaugos finansavimo, pats paslaugos gavėjas turėtų susimokėti apie 900 litų. Tad tiems, kuriems paslauga nebus patvirtinta, turės palaukti geresnių laikų, kai prie jos finansavimo galės prisidėti ir savivaldybė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.