Mažiau serga ar taupo sveikatos sąskaita?

sodra3Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusiais metais išduota gerokai mažiau nedarbingumo pažymėjimų dėl ligos nei ankstesniais metais, tad ir pašalpų išmokėta mažiau. Kyla klausimas, ar dirbantys žmonės mažiau serga, ar vengia imti nedarbingumo pažymėjimus dėl sumažintų pašalpų.

Nuotr. 2009 metais Šakių „Sodra“ gavo 5046 ligos prašymus, o 2010 metais – 3317. Žinoma, ir pašalpų išmokėta gerokai mažiau. Tačiau kokia tikroji to priežastis?


Mažiau pažymėjimų – mažiau pašalpų

Valstybinio socialinio draudimo fondo „Sodra“ duomenimis per 11 paskutiniųjų praėjusių metų mėnesių išduota 366,4 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų. Per tą patį laikotarpį 2009 metais jų buvo išduota 517 tūkstančių. Tad ir ligos pašalpų praėjusiais metais išmokėta gerokai mažiau nei ankstesniais metais. Per 2010 metų sausio – lapkričio mėnesius buvo išmokėta 303,8 mln. litų ligos pašalpų. Per tą patį 2009 metų laikotarpį - 580,1 mln. litų arba net 276 mln. litų daugiau.
 
Šakiuose taip pat mažėjo

Šakių skyriaus „Sodros“ vyriausioji specialistė pašalpoms Žibuoklė Pavalkienė informavo, kad 2009 metais jų įstaiga gavo 5046 ligos prašymus, o 2010 metais – 3317. Tačiau, kaip aiškino specialistė, galėjo būti ir tokių žmonių, kurie gydysi mūsų rajono gydymo įstaigoje, bet vėliau kreipėsi ne į Šakių, bet į kito rajono ar miesto „Sodros“ skyrių. Tad šis skaičius Šakių „Sodrai“ nėra žinomas.

Ž. Pavalkienė taip pat pripažino, kad ir rajone, palyginus dvejus paskutinius metus, matosi, jog ligos pašalpų priskaičiuota gerokai mažiau. 2009 metais buvo priskaičiuota 3 mln. 761 tūkst. 378 litų, o  2010 metais – 2 mln. 27 tūkst. litų.

Mažiau sirgo?

Tad ar žmonės mažiau sirgo? Kai kas sumažėjusių nedarbingumo pažymėjimų skaičių sieja su tuo, jog praėjusiais metais neribotam laikotarpiui buvo pratęsta pernai nustatyta laikinoji pašalpų mokėjimo tvarka. Pagal ją už pirmas dvi darbuotojo ligos dienas 80-100 proc. algos dydžio pašalpą moka darbdavys, už trečią - septintą dienas – „Sodra“, kompensuodama 40 proc. atlyginimo, o nuo aštuntos dienos iki tol, kol žmogus pasveiksta, „Sodra“ moka 80 proc. atlygio. Anksčiau „Sodros“ mokama ligos pašalpa siekė 85 proc. darbo užmokesčio. Tad tikrai ne retai sunegalavęs žmogus pasiskaičiuoja, ar jam verta sirgti ir gulėti namuose, nes, paėmus nedarbingumo pažymėjimą, gerokai sumažėja jo mėnesinės pajamos. Daugelis nedarbingumo pažymėjimą ima tik tuomet, kai tai yra neišvengiama, o silpniau sunegalavę, nors ir sukandę dantis, eina į darbą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.