Praūžusi audra paliko be elektros 1700 rajono gyventojų

skulpturaAsta GVILDIENĖ

Iš pajūrio atūžusi  siaučianti audra ir uraganinis vėjas vasario 8 dieną nutraukė elektros tiekimą daugiau nei 45 tūkst. elektros vartotojų. AB LESTO duomenimis daugiausia elektros gedimų užfiksuota Klaipėdos, Panevėžio, Vilniaus ir Kauno regionuose. Mūsų rajone be eletros liko 1700 vartotojų.

Nuotr. Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos kieme uraganinis vėjas nuvertė ir apgadino medinę tautodailininko Vido Cikanos skulptūrą „Šviesa“.

Kaip informavo AB LESTO Korporatyvinės komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su žiniasklaida Edita Sirutienė, gamtos stichijoms slenkant iš vakarinės dalies, gedimai elektros tinkle buvo užfiksuoti visoje Lietuvos teritorijoje. Stipraus vėjo laužomi, audros verčiami medžiai nutraukė elektros oro linijų laidus, griovė jų atramas, daugeliu atvejų nutraukė elektros tiekimą jos vartotojams, sutriko interneto, Teo, Tele-2, Bitės ryšys.
 
„Suprantame, kad visiems gyventojams elektros tiekimas, ypač žiemos metu, yra labai svarbus. Todėl skiriame maksimalias pastangas, kad elektros sutrikimai būtų pašalinti kaip galima greičiau. Vasario 9 dieną organizavome dar daugiau papildomų brigadų – jų šiuo metu dirba jau ne 236, o 332. Per pirmąją parą mums pavyko pašalinti didžiąją visų gedimų dalį ir atstatyti elektros tiekimą daugiau nei 30 tūkst. vartotojų“, - sako AB LESTO Dispečerinio valdymo departamento Režimų planavimo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis. Vasario 9 dienos 12 valandos žiniomis Šakių rajone elektros tiekimas neatstatytas 157 vartotojams iš 1700, o vasario 10 dienos 6 val. ataskaitoje jau tik 30 vartotojų, likusių be elektros energijos.Nors vėjas aprimo, bendrovė vis dar gauna pranešimų iš nutolusių gyvenviečių ar atskirų sodybų ir vienkiemių šeimininkų apie sutrikusį elektros energijos tiekimą.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos naujausiais duomenimis, stipri audra vasario 8 dieną siautė visoje Lietuvoje. Situacija keitėsi kiekvieną minutę. Šakiuose didesnių incidentų neužfiksuota. Kaip informavo Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Gintaras Ščajevas, stiprus vėjas plėšė ir nešė stogų dangas. Šakių mieste nuo parduotuvės „Raskila“ pastato stogo pavojingai pakibo vėjo nuplėšto stogo dalis. Kadangi dėl stipraus vėjo nebuvo galima naudoti ugniagesių kopėčių, į pagalbą buvo pasitelktas UAB „Monolitas“ autobokštelis. Vėjo atplėšta stogo dalis buvo nuimta, o likusi - saugiai sutvirtinta. Dar viena vėjo atplėšta plevėsuojanti stogo dangos skarda buvo pastebėta ant Šakių Jaunystės tako 5 numerio daugiabučio. Kilęs pavojus praeiviams ir kieme stovintiems automobiliams pašalintas per keletą minučių.

Pasak G.Ščajevo, buvo gauta keletas pranešimų dėl vėjo išverstų medžių. Girėnų kaime, Šakių seniūnijoje, ties Girėnų g. 1 gyvenamu namu, išvirtęs medis užtvėrė gatvę. Ugniagesiai aptvėrė pavojingą teritoriją apsaugine juosta, o atvykę Šakių seniūnijos darbuotojai medį pašalino. Kelyje Šakiai -Gelgaudiškis bėdos dėl stichijos neišvengė „Volkswagen Passat“ vairuotojas. Pakelės medis užgriuvo tiesiai ant pravažiuojančio automobilio. Reikia tik pasidžiaugti, kad įvykio metu žmonės nenukentėjo. Kelyje Kiduliai - Ramoniškiai, netoli Ramoniškių pasienio kontrolės punkto, ant kelio važiuojamosios dalies užvirto medis. Kitas medis užvirto ant gyvenamojo namo stogo prie elektros įvado į namą Nemuno g. 3, Gelgaudiškyje. Visur medžiai buvo operatyviai sutvarkyti ir pašalinti.

Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos kieme uraganinis vėjas nuvertė ir apgadino mokyklos medinę skulptūrą „Šviesa“. Mokyklos simboliu tapusią skulptūrą 1992 metais sukūrė ir mokyklai padovanojo tautodailininkas Vidas Cikana. Pasak mokyklos direktoriaus Vito Daniliausko, ji bus atnaujinta ir artimiausiu metu atstatyta tokia pat, kaip ir buvo. V.Cikana sutiko sutvarkyti sutrūkusias skulptūros detales.  

Netoli Slabadų kaimo (Vilkaviškio rajonas) patvinusi Šešupė apsėmė kelio atkarpą, kuria lengvieji automobiliai jau negali išvažiuoti,  nes vandens gylis siekia apie 40 centimetrų. Vairuotojams siūloma vykti aplinkkeliu per Žvirgždaičių kaimą (Šakių rajonas).

Kaip informavo Šakių kelių tarnybos viršininkas Antanas Pauliukevičius, uraganinio vėjo metu susidarė pavojingos sąlygos miškinguose kelių ruožuose nugriuvusių medžių šalinimui. Tačiau darbuotojai ne tik pagal gautus skambučius nuo kelio šalino išverstus vėtros medžius, bet ir patys važinėjo ir tikrino, ar nėra ant kelių užvirtusių medžių.  

Vasario 9 dieną kelininkai tvarkė vakarykščio stipraus ir gūsingo vėjo padarinius keliuose: šalino šakų ir medžių nuolaužas,  atstatinėjo sulankstytas krypčių rodykles, sugadintus ir išverstus kelio ženklus. Pasak A.Pauliukevičiaus, vasario pradžia šiam metų laikui nebūdingai šilta. Gamta neduos atsikvėpti – meteorologai pranašauja, kad jau šį savaitgalį pasnigs ir oras atšals iki -18 laipsnių. Į Lietuvą vėl sugrįš žiema.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.