Komisija aiškinsis, kodėl čiuožia Sudargo piliakalnio šlaitas

sudargo_piliakalnisGintarė MARTINAITIENĖ

Nors Sudargo piliakalniai baigti tvarkyti prieš keletą metų, tačiau vieno piliakalnio šlaitas pradėjo čiuožti žemyn į Nemuną. Kodėl? Kultūros paveldo departamento Marijampolės teritorinio padalinio vedėjas Algis Milius sako, kad bus sudaryta komisija šiam klausimui išsiaiškinti.

Nuotr. Vakarinėje pusėje vieno iš Sudargo piliakalnių šlaitas griūva į Nemuną. Kodėl taip yra, aiškinsis specialiai tam klausimui sudaryta komisija.


Redakciją pasiekė fotografijos, kuriose užfiksuota, kad vakarinėje pusėje vieno iš Sudargo piliakalnių šlaitas slenka į Nemuną. „Išpjovė medžius, neva sutvarkė, o dabar matote, kas darosi, kai juos išrovė. Visas šlaitas į Nemuną slenka, tad gal kitaip tuos darbus reikėjo daryti“, - situaciją komentavo sudargietis Juozas Tamušauskas, visa tai įamžinęs ir fotografijose.

Savivaldybės Kultūros ir turizmo skyrius informavo, kad apie įvykį jie pranešė Kultūros paveldo departamento Marijampolės teritoriniam padaliniui. Šio padalinio vedėjas A. Milius kalbėjo, kad bus sudaryta komisija ir aiškinamasi, kodėl čiuožia piliakalnio šlaitas. „Spėlioti galima daug, tačiau atvyksime į vietą, sudarysime komisiją, žiūrėsime projektą, vertinsime, kodėl taip įvyko“, - teigė A. Milius. Pasak jo, nemažos įtakos tam galėjo turėti gamta, jos išdaigos ar tiesiog erozija. Jis neatmetė ir tos galimybės, kad galbūt padaryta kokia nors klaida rekonstruojant, tačiau tai bus išsiaiškinta tik tuomet, kai komisija apžiūrės objektą ir pateiks savo išvadas.
 
Piliakalnių rekonstrukciją prižiūrėjo archeologas Zenonas Baubonis, su kuriuo taip pat bus aiškinamasi ir, kaip kalbėjo Kultūros paveldo Marijampolės padalinio vedėjas, planuojama jį įtraukti į komisiją.

Sudargo bendruomenės pirmininkė Alberta Dragūnaitienė mano, kad  tai ne projekto klaidos, bet gamtos išdaigos. „Tie piliakalniai slinko nuo istorinių laikų. Mes ir taip nežinome, kiek jų nunykę. Be to, juos nuolat skalauja Nemunas, o šiais metais vandens buvo tikrai nemažai, tad gal tai ir turėjo įtakos”, - mintimis dalijosi pašnekovė.

Prieš keletą metų buvo rekonstruoti Sudargo piliakalniai. Pagal parengtą piliakalnių tvarkymo projektą buvo kertami medžiai, sutvirtinti piliakalnių šlaitai, įrengti takai pėstiesiems, laiptai į piliakalnius, restauruoti gynybiniai pylimai, grioviai. Takai sujungė piliakalnius, kad pėstiesiems būtų patogu pasivaikščioti ir išsamiau susipažinti su krašto praeitimi.

Beveik 8 ha plote išsidėsčiusį Sudargo gynybinių piliakalnių kompleksą sudaro 5 piliakalniai - Sudargo, Pilalės, Vorpilio, Žydkapių ir Balnakalnio. Tai išskirtinis objektas ne tik rajone, bet ir Lietuvoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.