Naujasis socialinis būstas atvėrė duris gyventojams

butaiGintarė MARTINAITIENĖ

Vasario 18 dieną naujai Šakiuose pastatytas 24 butų socialinės paskirties būstas oficialiai sulaukė savo gyventojų. Savivaldybėje buvo išdalinti raktai naujiesiems šeimininkams, kurie vėliau apžiūrėjo gyvenamąsias patalpas, Šakių vikaras Arminas Lukoševičius, linkėdamas palaimingo gyvenimo, pašventino naująjį statinį.

Nuotr. Naująjį būstą pašventinęs vikaras A. Lukoševičius gyventojams linkėjo palaimingo gyvenimo.

Įteikė raktus

Kęstučio gatvėje, Šakiuose, pastatytas socialinis būstas yra pirmasis būstas pastatytas per dvidešimt nepriklausomybės metų. Neseniai namas, kuriame suprojektuoti 8 vieno kambario ir 16 dviejų kambarių butų buvo priduotas statybų užbaigimo komisijai ir perduotas seniūnijai, o praėjusį penktadienį 18 socialinių butų gyventojų oficialiai įteikti raktai. Dviejų butų nuomininkai įteikime nedalyvavo, o dar keturi butai nėra paskirti, nes gyventojai nesusitvarkę visų reikiamų dokumentų. Raktus gyventojams teikdami meras Juozas Bertašius, administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis, Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, seniūnas Alfonsas Jakas, pavaduotojas Alvydas Balaševičius, UAB „Šakių vandenys“ padalinio vadovas Mindaugas Viltrakis ragino gyventojus gyvenamąsias patalpas prižiūrėti atsakingai, saugoti ir tausoti tai, ką gavo. „Suprantama, kad šiandien jums yra šventė. Svarbiausia, kad užtektų pinigų, būtų sveikatos ir viskas jums sektųsi“, - teikdamas raktus kalbėjo J. Bertašius. „Žinoma, ir per daug neįsijauskit, nes visgi būstas yra socialinis, tačiau tuo pačiu turit suprasti, kad tai jūsų turtas, už kurį jūs atsakote, kurį turite saugoti, taupyti bei naudoti racionaliai“, - kalbėjo seniūnas A. Jakas.
 
Turėjo ir patys apsigalvoti, ir atitikti reikalavimus

Pagal įstatymą pirmumo teisę gauti būstą turi našlaičiai, po jų – neįgalieji. Tačiau nemaža dalis eilėje laukusiųjų, ypač neįgaliųjų, būsto atsisakė, tad buvo atrinkti gyventojai ir iš jaunų šeimų sąrašo. Buvo ir tokių atvejų, kad nors gyventi bute žmonės ir norėjo, tačiau gyvenamasis plotas neatitiko keliamų reikalavimų ir pagal šeimos narių skaičių buvo per mažas. Žinoma, kaip ir visuomet tokiose situacijose kažkas džiaugiasi, kažkas pavydi, kažkas jaučiasi nuskriausti ir panašiai. Tačiau, kaip patikino Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, skirstant butus buvo remiamasi visais galiojančiais įstatymais bei keliamais reikalavimais. Turėjo atitikti ir gaunamos pajamos, ir turimas turtas, ir gyvenamasis plotas, numatytas vienam asmeniui. Ne kartą akcentuota, kad nors daugelį būstas traukia šiuolaikiškumu, tačiau tai nėra nemokamas ar visam gyvenimui suteikiamas gyvenamasis plotas. „Tai yra nuomojamas ir laikinas būstas. Mėnesiui nuomos kaina yra nuo 47 litų iki 65 litų, tačiau jūs patys turėsite susimokėti ir visus patarnavimo mokesčius. Jei kažkam priklausys kompensacijos, tuomet jos ir priklausys, bet pajamų deklaracijas turėsite teikti kas treji metai ir jeigu jūsų socialinė situacija pagerėtų, būstą turėtumėte apleisti. Iškeldinimo procedūrą turėtume pradėti ir tuomet, jei 6 mėnesius nemokėtumėte nuomos“, - gyvenimo name niuansus dar pirmojo susitikimo metu dėstė E. Grigaitienė.

Planuoja įsikelti per mėnesį

Gyventojams mokesčiai bus skaičiuojami nuo vasario 14 dienos, kai buvo pasirašytas sprendimas dėl gyvenamųjų patalpų nuomos. Tad gavusieji būstus raginami kuo greičiau sudarinėti sutartis su UAB „Šakių vandenys“, UAB „Šakių šilumos tinklai“ AB „Lesto“, AB „Šakių dujų ūkis“. Norintieji galės sudarinėti ir daugiau sutarčių, tarkim, dėl interneto tiekimo ar kabelinės televizijos, nes reikalingi kabeliai yra atvesti. Kaip kalbėjo savo butuose apsilankę gyventojai, įsikelti į juos daugelis planuoja ne greičiau nei per mėnesį, nes reikia ir baldus susivežti, ir įsikurti. Tačiau tikriausiai delsti per daug neplanuoja nei vienas, nes nors ir negyvens, mokesčius mokėti turės. Tiesa, kaip tikino daugelis specialistų, sąskaitos už šildymą šiame būste turėtų būti 30 – 40 procentų mažesnės nei kituose Šakių daugiabučiuose, nes namo šiluminė varža ypač gera. Namas bus šildomas gamtinėmis dujomis, įrengta ne centrinio, o autonominio šildymo sistema, tad kiekvienas gyventojas galės bute palaikyti tokią šilumą, kokios pageidauja. Gyventojų patogumui yra įrengti atskiri vandens, elektros, šilumos apskaitos prietaisai. Butuose jau stovi nupirktos dujinės orkaitės, taip pat yra ir kriauklės, kurias gyventojai turės pasiimti iš seniūnijos. Jeigu kiltų kokių nesklandumų, savivaldybės administracija ragino visuomet kreiptis ir ieškoti problemų sprendimo būdų, o ne panikuoti. Belieka tikėtis, kad begalinis džiaugsmas, tryškęs iš naujųjų gyventojų akių, išliks ne tik raktų dalijimo dieną, bet ir po kurio laiko. Paklausus, kaip jiems sekasi, jie galės atsakyti: „Puikiai“, kaip ir tą vasario 18-ąją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.