Medžių kirtimas šiurpino prašalaičius

medziaiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Praėjusią savaitę Šakių girininkijos teritorijoje, prie kelio Šilgalių sodų link, kairėje pusėje, buvo kertami medžiai. Šįkart medkirčių darbas buvo atliekamas netinkamai ir nesaugiai. Tuo baisėjosi pro šalį važiuojančių automobilių vairuotojai. Be to, buvo sugadintas dviračio tako ir kelio atitvaras.

Nuotr. Medžių kirtimo darbus atliko Sintautų seniūnijos gyventojas  R. M. su savo bendražygiais.

Piktinosi žmonės

Praėjusią savaitę buvo gauta informacija apie pavojingas vairavimo sąlygas važiuojant keliu Šilgalių sodų link. Liudininkų teigimu, minėto kelio ruože, kurį apie pusę kilometro iš abiejų pusių juosia Šakių girininkijai priklausantys miškai, praėjusią savaitę vyko intensyvūs miško kirtimo darbai. Darbai nebūtų buvę niekam įdomūs, jeigu jie, kalbėjusiųjų žmonių nuomone, būtų buvę atliekami laikantis visų būtiniausių darbų saugos taisyklių. Apie tai, kad medkirčiai dirbo nesilaikydami elementariausių darbų saugos taisyklių, liudija ne tik žmonių pasakojimai, bet ir apie vykdytus darbus užfiksuoti kadrai. Vyrams kertant medžius, nebuvo ant kelio padėta jokių įspėjamųjų ženklų apie galimą pavojų. Tiesa, pasak pasakojusiųjų, medžius medkirčiai, apsidairę ar niekas nemato, leido tiesiai ant vos prieš kelerius metus nutiesto dviračių tako ir netgi pačios važiuojamosios kelio dalies, taip sugadindami dviračių tako ir kelio atitvarą. „Žinot, pikta, kai važiuoji pro šalį ir matai niokojamą kelią ir atitvarą. Jokios kultūros. Kodėl nesaugomas valstybės turtas, o elgiamasi kaip tik nori“, - pasipiktinimą reiškė ponia Joana. Pabirusios medžių šakos trikdė automobilių eismą, todėl ne vienas vairuotojas turėjo sustoti, kad nusižertų nuo kelio nukritusias šakas ir medžio nuolaužas.
 
Aiškinosi miškininkai

Apie netinkamą medžių kirtimą buvo informuotas VĮ „Šakių miškų urėdija“ urėdas Sigitas Tamošaitis. Įvertinęs situaciją, urėdas atvejį tirti pavedė miško apsaugos inžinieriui Vytautui- Kęstučiui Jankauskui. Netrukus buvo išsiaiškinta, kam išduotas leidimas Šakių girininkijos miške kirsti medžius. Iš gautos nuotraukos paaiškėjo, kam priklauso traktorius ir kas tie asmenys, kirtę medžius. Pasirodo, žmones papiktinusius medžių kirtimo darbus atliko Sintautų seniūnijos gyventojas  R. M. su savo bendražygiais. Būtent jam VĮ „Šakių miškų urėdija“ išdavė leidimą atlikti darbus minėtoje vietoje. Urėdas S. Tamošaitis komentavo: „Traktoriaus savininkas medieną išsipirko nenukirstu mišku. Buvo sudaryta nenukirsto miško pardavimo – pirkimo sutartis. Atlikus patikrinimą dėl miško tvarkos ir kirtimo, įstatymo pažeidimų nerasta. Čia tokia situacija, kad žmogus miške kerta medį ir užverčia ant mašinos – tai nėra miško kirtimo taisyklių pažeidimas“. Paklaustas, ar įmanoma kontroliuoti medžio kritimo kryptį, urėdas sakė, kad tai įmanoma padaryti, bet to ne visada pavyksta pasiekti ir profesionaliam medkirčiui.

Dirbo ne vienas

Siekiant išsiaiškinti susiklosčiusią situaciją, buvo pakalbintas ir bene vienintelis potencialus kaltinamasis R. M. Vyriškis patvirtino, jog jis praėjusią savaitę minėtoje vietoje kirto medžius. „Tik vienas medis virto į kelio pusę. Aš ištiesinau atitvarą. Ir kelią aš nuvaliau, pėsčiųjų taką nuvaliau, griovį išvaliau. Mašinų pasižiūrėjau, kad nebūtų“, - kalbėjo R. M. Kalbant apie ant kelio užvirtusį medį vyriškis patikino, kad jis buvo pavojingai palinkęs būtent į kelio pusę. „Aš ištaisiau atitvarą. Nekalbu už kitus, bet aš tai ištaisiau. Kiti įlenkimai ne mano padaryti, padarytus įlenkimus aš ištaisiau. Kai aš atvažiavau, jau buvo įlenkta, vasario 16-ąją aš vežiausi medieną. Kiti žmonės irgi kirto, buvo pribarstyta šakų. Nežinau, aš - sąžiningas žmogus. Sugadinau ir norėjau ištaisyti klaidas, aš visai nepiktybiškai tai padariau. Girininkas ir pats matė, kad medis pavojingai pavirtęs ir jokių galimybių išvengti kritimo nebuvo“,- kalbėjo vyriškis.

VĮ „Marijampolės regiono keliai“ Šakių kelių tarnybos viršininko Antano Pauliukevičiaus tikinimu, jam ši situacija puikiai žinoma. „Girininkas leido medį kirsti, bet sakau: „Ar jums sunku buvo atitvarus nusisukti, jeigu jau medį leidžiat?“. Medžius kirtę žmonės pažadėjo atitvarą pataisyti, nes čia yra valstybinis kelias. Aš buvau išsikvietęs girininką. Žiūrėjau, jau jie kažkiek pataisė ir pažadėjo, kad pavasarį bus viskas sutvarkyta. Aš pažiūrėsiu“,- kalbėjo Kelių tarnybos viršininkas A. Pauliukevičius. Viršininko teigimu, bus siekiama, jog ne pigiai kainuojantis atitvaras bustų sutvarkytas taip, kaip priklauso.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.