Po rinkimų valdžios vairas – tose pačiose, tik dar stipresnėse rankose

rinkimaiGintarė MARTINAITIENĖ

Vasario 27 dieną, sekmadienį, vyko rinkimai į savivaldybių tarybas. Mūsų rajone rinkėjų aktyvumas, lyginant su prieš ketverius metus vykusiais rinkimais, buvo didesnis. Iš 28947 rinkėjų savo valią pareiškė 13268, tai yra 45.84 proc.. Kardinalių permainų ar didelių netikėtumų rajono taryboje neturėtų būti – dauguma atiteks valstiečiams liaudininkams.

Nuotr. Iš viso rajone į savivaldybių tarybas dalyvavo 45.84 proc. rinkėjų, kurie didžiausią pasitikėjimą išreiškė valstiečiams liaudininkams bei rajono merui J. Bertašiui.


Laimėjo triuškinančiai

Triuškinančiu skirtumu rinkimus rajone laimėjo Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga su rajono meru Juozu Bertašiumi priešakyje. Jie nuo pačių pirmųjų minučių, kai 20 valandą buvo uždarytos 35 rajono balsavimo apylinkės ir pradėti skaičiuoti balsai, tapo lyderiais ir jais išliko iki galo. Pavyzdžiui, apie vidurnaktį, kai Vyriausiajai rinkimų komisijai buvo perduota 20 apylinkių balsavimo rezultatai, jie buvo gerokai perkopę 50 procentų ribą. Šiai partijai rajono taryboje turėtų atitekti 14 mandatų. Iš viso rajone už valstiečius liaudininkus balsavo 47.43 proc. rinkėjų (6306). 2007 metais vykusiuose rinkimuose ši partija buvo užsitikrinusi 10 mandatų. Tad dabar valstiečiai liaudininkai dar labiau sustiprino savo ir taip nemenkas pozicijas.
 
Permainų bus

Meras Juozas Bertašius, paklaustas, ar tikėjosi būtent tokių rezultatų, teigė, kad rinkėjai pranoko lūkesčius. Jis kalbėjo, kad pagal gyventojų nuotaikas jautė, jog jiems, geriausiu atveju galėtų atitekti 13 mandatų, o susumavus rezultatus, valstiečiai liaudininkai užsitikrino 14 vietų rajono taryboje. „Smagu, kad žmonės balsuoja ne už naujus veidus ar žmones, o už padarytus darbus. Laiko apgalvoti, ką veiksime yra, bet darbų ir užmojų tikrai daug“, - kalbėjo meras J. Bertašius, rajonui vadovausiantis jau trečiąją kadenciją. Jis pažadėjo, kad permainų valdžioje ir jos struktūroje tikrai bus, tačiau apie tai kalbėti dar šiek tiek anksti.

Išimčių buvo

Valstiečiai liaudininkai triuškinančiai laimėjo beveik visose apylinkėse. Tačiau išimčių buvo. Kudirkos Naumiesčio apylinkėje mero atstovaujamą partiją, surinkusią 27.39 proc. balsų dukart aplenkė socialdemokratai (42.46 proc.), vadovaujami naumiestiečio vicemero Algimanto Damijonaičio. Nemažai šia partija pasitikėjo ir Būblelių apylinkės rinkėjai. Gelgaudiškiečiai labiausiai pasitikėjo E. Rinkevičiumi. Už jį balsus atidavė 31.76 proc. Gelgaudiškio apylinkės rinkėjų. Pasitikėjimas valstiečiais liaudininkais Degutinėje turbūt sumušė visus rekordus. Iš 174 rinkimuose dalyvavusių piliečių 144 (82.76 proc.) balsus atidavė už kraštiečio mero vadovaujamą partiją.

Antriesiems ir tretiesiems - po 4 mandatus

Antroje vietoje, tačiau procentaliai nuo valstiečių liaudininkų gerokai atsilikę, yra Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, vadovaujami Algirdo Klimaičio. Jiems atiteko 14.35 proc. (1904 balsai) ir 4 mandatai. Tiek pat mandatų turės ir Lietuvos socialdemokratų partija (vadovas Algimantas Damijonaitis), už kurią rajone balsavo 12.33 proc. (1636) rinkėjų. Prieš ketverius metus vykusiuose rinkimuose ši partija turėjo tiek pat mandatų. Tėvynės Sąjunga rinkimuose dalyvavo atskirai nuo Krikščionių demokratų partijos ir buvo gavę tris mandatus rajono taryboje.

Ko pritrūko?

A. Klimaitis, paklaustas, kaip vertina rinkimų rezultatus kalbėjo: „Pirmasis įspūdis ir realybė, kad mes Šakių rajone rinkimus į savivaldą pralaimėjome. Ko pritrūko? Manau, kad įdėjome per mažai darbo, tad reikia svarstyti ne tai, ką galėjome padaryti, bet nepadarėme, bet tai, ką turime ateityje daryti geriau, kad rezultatai būtų geresni“, - mintimis dalijosi Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Šakių skyriaus pirmininkas. Socialdemokratų partijoje pirmuoju numeriu kandidatavęs dabartinis vicemeras A. Damijonaitis rinkimų rezultatus vertino patenkinamai. „Galvojome, kad galbūt bus geriau, nes darbo nemažai įdėjome. Analizuosime, kodėl taip įvyko, tačiau, matyt, per mažai padirbėjome ir nesame verti tokio rinkėjų pasitikėjimo, kad gautume balsų daugumą“, - kalbėjo A. Damijonaitis.

Gavo po vieną mandatą

Po vieną mandatą iškovojo Liberalų ir centro sąjunga (vadovas Kęstutis Smirnovas), už kurią balsavo 4.55 proc. bei partija „Tvarka ir teisingumas“ (vadovas Kęstutis Gudelevičius) – 4.18 proc. Neblogai sekėsi ir vieninteliam rajone savarankiškai savo kandidatūrą išsikėlusiam Edmundui Rinkevičiui. Už jį savo balsus atidavė 3.51 proc. rinkėjų, kurie užtikrino, kad gelgaudiškietis ateinančią kadenciją galės dirbti rajono taryboje.

Rinkimai nesėkmingi

Rinkimai nesėkmingai baigėsi Darbo partijai (skyriaus vadovas Antanas Litvinas), surinkusiai 3.90 proc. rinkėjų balsų. Darbiečiai ir dabartinėje kadencijoje neturėjo nė vieno mandato. Pirmą kartą savo kandidatūras rajone kėlė dvi naujos politinės srovės - Pensininkų (skyriaus vadovė Elena Danutė Antanavičienė) ir Krikščionių (vadovas Romaldas Petras Damušis) partijos, surinkusios šiek tiek daugiau nei po du procentus rinkėjų balsų. Naujajai sąjungai (vadovas Ronius Karopčikas) ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui (skyriaus vadovas Algimantas Puidokas) nepavyko perkopti vieno procento ribos.

Rinkėjai aktyvesni

Kalbant apie rinkėjų aktyvumą, lyginant šiuos ir praėjusius rinkimus, ne tik Lietuvoje, bet ir rajone jis yra didesnis. 2007 metais iš 29867 rajono rinkėjų savo valią pareiškė 13187 žmonės (44.15 proc.). Savaitgalį vykusiuose rinkimuose iš 28947 rinkėjų pilietinę pareigą atliko 13268 rinkėjai, tai yra 45.84 proc. Aktyviausiai rinkėjai balsavo Baltrušių (56.39 proc.), Sintautų (56.36 proc.), Degutinės (54.15 proc.) ir Girėnų (53.90 proc.) rinkimų apylinkėse. Mažiausias rinkėjų aktyvumas buvo Išdagų (32.97 proc.), Patašinės (36.43 proc.) ir Lekėčių (36.39 proc.) apylinkėse. Rinkėjų aktyvumas balsuojant iš anksto siekė 8.48 proc. Tai vienas geriausių rezultatų Lietuvoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.