Valstybinės funkcijos – savivaldybėms

Kovo 15 dieną rajono vadovas Juozas Bertašius dalyvavo Lietuvos savivaldybių asociacijos valdybos posėdyje, kuriame tarp aptartų aštuonių darbotvarkės klausimų jį labiausiai neramina tie, kurie susiję su valstybinių funkcijų perdavimu savivaldybėms.

Vis dažniau kalbama apie tai, kad nuo 2012 metų piniginės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymas būtų vykdomas kaip savarankiška savivaldybės funkcija. Apie tai nemažai buvo kalbėta ir kovo 15 dieną vykusiame savivaldybių asociacijos valdybos posėdyje. Tačiau daugelis specialistų jau ne kartą yra akcentavę, jog tokie pakeitimai tiesiog nesąmonė ir taip valstybė tarsi nori nusimesti atsakomybę nuo savo pačių. „Sakyčiau, kad išvis visa socialinės apsaugos sritis yra kritiška“, - konstatavo rajono vadovas. Jis įsitikinęs, kad tai, ką turi užtikrinti valstybė, ji tai ir turi daryti, o ne stengtis savo funkcijas perleisti savivaldybėms. „Įsivaizduokite, kaip mes tiems žmonėms, kurie ateis prašyti socialinės paramos, pasakysime, kad jos skirti negalime. Nes ir negalėsime, būsime nepajėgūs dėl skirtų lėšų. O valstybė taip tarsi ir „nusiplaus“. Nesąmonė kažkokia. Tad mes siūlėme šį mechanizmą pabandyti pritaikyti keliose savivaldybėse, o nepulti iš karto įgyvendinti visoje Lietuvoje“, - po posėdžio kalbėjo J. Bertašius. Panašiai jis vertina ir dalies valstybinių funkcijų, pavyzdžiui, Priešgaisrinės gelbėjimo tarybos priskyrimą savivaldybių savarankiškoms funkcijos. „Juk valstybė, o ne mes tai turi užtikrinti. Tad kokios gali būti kalbos“, - mintimis dalijosi meras. Kaip bus ateityje, parodys laikas. Tačiau ne vienas pavyzdys parodė, kad toli gražu ne vienas toks valstybės sumanymas tiesiog nepasiteisino ar, tiksliau, nedavė nė menkiausios naudos paprastam žmogui.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.