Seimas negirdi rajono šeimynų pagalbos šauksmo

leleivieneGintarė MARTINAITIENĖ

Kovo 14 dieną rajono vadovybę pasiekė oficialus Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto atsakymas dėl keturių Šakių rajono šeimynų kreipimosi į jį, tikintis įstatymo pakeitimo ar paramos. Tačiau, kaip konstatavo rajono meras Juozas Bertašius, komitetas net nesistengė ieškoti problemos sprendimo būdų ar siūlymų, o tik atsakė į kreipimąsi.

Nuotr. Viena iš šeimynų motinų I. Leleivienė sako, kad nors valstybė traktuoja, jog šeimynos yra prioritetas, jos toli gražu to nejaučia. Jos mano, kad Šeimynų įstatymas parengtas atmestinai.

Praėjusių metų liepos mėnesį buvo keičiamas Šeimynų įstatymas, kuriuo, kaip buvo aiškinama, svarbiausias pakeitimas tas, kad šeimynų steigimo iniciatyva perduodama patiems šeimynų tėvams, kurie, gavę savivaldybės administratoriaus užtikrinimą dėl finansavimo skyrimo steigs juridinį vienetą – šeimyną.
 
Neužtenka pinigų

Šiuo metu keturiose rajono šeimynose (G. Dobilevičiūtės, D. Jasukynienės, I. Leleivienės ir Lekėčių) auga 27 vaikai. Šeimynų motinos aiškina, kad pasikeitus įstatymui jos gauna ir gerokai mažesnį išlaikymą. Tačiau svetimais vaikais besirūpinančioms moterims dėl to nemažėja nei darbų, nei atsakomybės. Jos ne tik mamos, bet ir psichologės, mokytojos slaugytojos, valytojos, virėjos ir t. t. Šeimynų motinas neramina ir tai, kad, tarkim, visoms keturioms rajono šeimynoms per metus skiriama apie 48 tūkst. litų. Šakių vaikų globos namams, kuriuose auga toks pat ar netgi mažesnis vaikų skaičius skiriama 424.8 tūkst. litų. „Mes, šeimynų mamos, sąžiningu darbu ir savo pavyzdžiu dorai auklėdamos be tėvų globos likusius vaikus remdamos Valstybės nuostatą, kad geriausiai vaikui augti šeimoje ar šeimynoje, susidūrėme su finansinėmis problemomis – gaunamų lėšų neužtenka šeimynos patalpų remontui, inventoriaus įsigijimui. Manome, kad su šia problema susiduria visoje Respublikoje veikiančios šeimynos, nes savivaldybių galimybės labai ribotos, o paramos projektų finansavimui gauti nėra“, - teigia 27 vaikus auginančios keturios rajono šeimynų mamos. Būtent todėl jos kreipėsi į Seimo pirmininkę Ireną Degutienę, Socialinės apsaugos ir darbo ministrą Donatą Jankauską bei Seimo narį Mindaugą Bastį, prašydamos inicijuoti įstatymų pakeitimus, kurie suteiktų lygias galimybes šeimynoms, kaip ir vaikų globos įstaigoms, gauti papildomą finansavimą ir galimybę dalyvauti paramos projektuose. Moterys aiškino, kad pinigų reikėtų namų apšiltinimui, stogų keitimui, remonto darbams ar baldų įsigijimui.

Nejaučia prioritetinio požiūrio

Viena iš šeimynų motinų Ilona Leleivienė, kurios šeimoje šiuo metu auga septyni vaikai, sako, jog jos nereikalauja nieko ypatingo. Ji norėtų, kad bent būtų tokia tvarka ir toks finansinis užmokestis, koks buvo iki įstatymo pakeitimo. „Jei valstybė traktuoja, kad šeimyna yra prioritetas, tegul taip ir elgiasi, nes mes  dabar to nejaučiame. Neprašome pinigų už dyką. Tegul bent leidžia rašyti projektus ir suteikia galimybę pasinaudoti projektine parama. Mes suprantame, kad sunku, krizė, bet, tarkim, aš, augindama 7 vaikaus, gaunu per 800 litų, o dar „Sodrai“, sveikatos draudimo įmokas reikia sumokėti“, - mintimis dalijosi I. Leleivienė. Ji mano, kad ir pats Šeimynų įstatymas yra parengtas gana atmestinai ir nesigilinant, todėl šeimynų motinos siekia, kad įstatymas būtų peržiūrėtas. „Ilgą laiką netgi nebuvo aišku, reikia mokėti mokesčius, ar ne“, - teigė pašnekovė.

Atsakymas kelia nuostabą  

Kovo 14 dieną Šakių savivaldybę pasiekė oficialus Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko Rimanto Jono Dagio pasirašytas atsakymas. Jame rašoma: „Komitetas kreipiasi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, prašydamas pareiškėjams ir Komitetui pagal kompetenciją pateikti nuomonę dėl siūlomų teisės aktų pakeitimų. Taip pat Komitetas kreipiasi į Šakių rajono merą, prašydamas ieškoti galimybių dėl finansinės paramos G. Dobilevičiūtės, D. Jasukynienės, I. Leleivienės ir Lekėčių šeimynoms skyrimo“. Perskaitęs tokį atsakymą, meras negailėjo kritikos Seimo darbui. „Man kelia nuostabą, kaip niekas nesprendžiama ir nusikratoma atsakomybės. Matai, rado sprendimą pasiūlydami ieškoti problemos sprendimų savivaldybei. Juokinga, ką aš galiu pasakyti. Juk tokį patį šeimynų motinų kreipimąsi esame gavę ir mes patys“, - komentavo rajono vadovas. Pasak jo, peržiūrint savivaldybės biudžetą, bus žiūrima, ar nėra galimybių skirti kokios nors paramos, tačiau finansinė situacija rajone taip pat nėra pati geriausia. Belieka tikėtis, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija labiau pakrutins mažąjį pirštelį nei Komitetas, atsiuntęs tokį atsakymą.

Už vaiko augimą šeimoje

Rajono meras teigė, kad jis pasisako už vaikų augimą ne valdiškuose namuose. Tuo labiau, pasak jo, kad tai ir daug pigiau. „Žinoma, kol kas nieko nenoriu per daug kalbėti, bet gali būti ir taip, kad teks galvoti apie vaikų apgyvendinimą ne Vaikų globos namuose, o šeimynose. Nesakau, kad taip ir bus, kad tai darysime šiandien ar rytoj, tačiau jeigu gyvenimas privers, reikės ieškoti sprendimų ir realiai vertinti galimybes“, - kalbėjo J. Bertašius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.