Socialinių pašalpų gavėjų nuolat daugėja

poceviciuteGintarė MARTINAITIENĖ

Nors valstybės vadovai vis dažniau prabyla apie tai, kad situacija šalyje gerėja, ekonomika stabilizuojasi, paprasti žmonės to nejaučia. Rajono Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė sako, kad socialinių išmokų vis daugėja, tačiau ji įsitikinusi, kad tai neišgelbės valstybės.

Nuotr. Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė džiaugiasi, kad vis daugiau seniūnijų piniginės socialinės paramos gavėjus pasitelkia visuomenei naudingiems darbams atlikti.

Socialinė situacija rajone, pasak L. Pocevičiūtės, išlieka įtempta. Ji pirmiausiai tai sieja su nedarbu. „Tačiau bendrų pastangų dėka ji ir pakankamai stabili, tęsiami pradėti darbai, išmokas rajono gyventojai gauna laiku, teikiamos socialinės paslaugos įstaigose, namuose, dienos centruose“, - mintimis dalijosi skyriaus vedėja.
 
L. Pocevičiūtė sako, kad rajone išaugęs ir kol kas dar vis auga socialinių pašalpų ir kitos socialinės paramos gavėjų skaičius. Pavyzdžiui, šių metų kovo mėnesį socialines pašalpas gavo 3296 žmonės, kuriems išmokėta 670 tūkst. litų. Vasario mėnesį tokių žmonių buvo 3213, o sausį – 3008, kuriems buvo išmokėta 608 tūkst. litų. Lyginant 2011 metų sausio – kovo mėnesius su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu akivaizdžiai matosi, kad šie skaičiai per metus išaugo dvigubai. 2010 metais sausio mėnesį socialines pašalpas gavo 1754 žmonės, kuriems buvo išmokėta 334 tūkst. litų, vasarį tokių gavėjų skaičius padidėjo iki 1846, o kovą – iki 2019. Niekam ne paslaptis, kad ir rajono biudžetas didžiąja dalimi nukreiptas į socialines išmokas. Ar taip ir turėtų būti, kitas klausimas, tačiau tokia yra valstybės valia. „Socialinė situacija rajone atspindi situaciją visoje respublikoje. Manau, kad socialinės išmokos tikrai neišgelbės valstybės. Nieko naujo nepasakysiu teigdama, kad ekonomika turėtų būti nukreipta į darbo vietų kūrimą, darbo santykių liberalizavimą, kreditų darbo vietoms steigti suteikimą ir pan. Socialinių pašalpų gavėjų gretose šiuo metu daug asmenų, niekada nesikreipusių dėl paramos. Jie pasirengę dirbti, jų visiškai netenkina paramos gavėjo statusas“, - kalbėjo pašnekovė.

Socialinės paramos skyriaus vedėja džiaugiasi, kad vis daugiau seniūnijų piniginės socialinės paramos gavėjus pasitelkia visuomenei naudingiems darbams atlikti. Šioje srityje ypač gerai sekasi Kriūkų, Plokščių, Lekėčių, Kudirkos Naumiesčio, Lukšių seniūnams.

Apžvelgdama socialinę situaciją rajone L. Pocevičiūtė pabrėžė, kad balandžio 8-9 dienomis vyks pavasarinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu bus aukojami produktai skurstantiesiems. Balandžio 7 dieną Šakiuose lankysis Šakių rajono garbės pilietis vokietis Gerhardas J. Karlas, nuolat lankantis ir remiantis mūsų rajono šeimas. Artimiausiu metu rajoną turi pasiekti ir paramos maisto produktais iš ES intervencinių atsargų siunta. Prašymus gauti šią paramą pateikė 7323 rajono gyventojai. Teisę gauti šią paramą turi tie, kurių pajamos vienam šeimos nariui neviršija 525 Lt.

Šiais metais rajone pradėtos teikti dienos socialinės globos paslaugos namuose. Šiuo metu jos teikiamos 13 rajono neįgalių asmenų. „Kad ši paslauga būtų kokybiška ir pilnai atitiktų jai keliamas globos normas, teikiant šią paslaugą turi dalyvauti ir bendruomenės slaugytojai. Todėl šiuo metu su rajono ambulatorijomis aptarinėjame, kaip būtų galima suderinti šias dvi sritis“, - teigė vedėja. Ji prisiminė, kad šiemet jau įvyko trys savivaldybės Paramos teikimo komisijos posėdžiai, kuriuose buvo svarstomi gyventojų prašymai dėl itin sunkios materialinės padėties, gaisrų, stichinių nelaimių ir kt. Taip pat vyksta savivaldybės Paslaugų skyrimo komisijos, Specialiųjų poreikių nustatymo komisijos darbai. Kovo mėnesio pabaigoje rinksis savivaldybės Būsto aplinkos  pritaikymo komisija, kuri aptars būsto pritaikymo neįgaliesiems eilę. Artimiausiu metu įvyks rajono Neįgaliųjų koordinacinės tarybos, socialinių darbuotojų pasitarimai. Numatyta ir daugiau įvairių susitikimų, išvykų, projektų. Tad darbų socialinėje srityje, neatrodo, kad trūksta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.