Šakių paežerėje kerta medžius

kirtimasRajono savivaldybės „Želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo“ komisija savo posėdyje svarstė klausimą dėl Šakių tvenkinio pakrantėje augančių saugotinų želdinių būklės įvertinimo ir pritarimo leidimo išdavimui neatlygintinai kirsti šiuos želdinius. Planuojama pašalinti apie 60 medžių.

Nuotr. Pagal komisijos nutarimą iš viso planuojama išpjauti apie 60 medžių.

Pasak komisijos pirmininkės, rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vyr. specialistės Astos Cikanienės, komisijos nariai prieš posėdį apžiūrėjo tvenkinio pakrantę, saugotinus želdinius ir tuos, kuriuos numatoma iškirsti įgyvendinant projektą „Šakių miesto tvenkinio išvalymas“. Komisijos nariai taip pat susipažino su Želdinių tvarkymo prie Šakių miesto tvenkinio schema ir aiškinamuoju raštu, kuriame teigiama, kad įgyvendinant Šakių tvenkinio išvalymo projektą, reikėtų sutvarkyti bent dalį paežerėje esančių želdinių ir parko teritorijos. Teritorija apsodinta menkaverčiais medžiais, dalį jų reikėtų iškirsti ir atsodinti kitus medžius. Ežero teritorijoje esantys tuopų masyvai – nepageidautina medžių rūšis, jie bus po truputį pakeičiami estetiniu, dekoratyviniu ir kokybės požiūriu tinkamesniais augalais. Tuopos ne tik šiukšlina aplinką pūkais, bet ir turi plačią paviršinę šaknų sistemą, leidžiančią gausias atžalas, kurios dažnai deformuoja takų dangą. Tuopos – neilgaamžės, jų mediena minkšta, šie medžiai dažnai ima pūti, tad didesnis vėjo gūsis jas nulaužia, kyla pavojus žmonių gyvybei.   
 
Pasak A. Cikanienės, tuopas reikėtų palaipsniui pakeisti kitais želdiniais, kaip numatyta 2007 metais parengtame „Šakių miesto skvero ir paežerės teritorijos, Lekėčių miestelio skvero, Kudirkos Naumiesčio miestelio skvero ir pagrindinės Tilto gatvės želdynų pertvarkymo projekte“. Komisijos pirmininkė, įvertinusi situaciją ir remdamasi atitinkamais raštais, siūlė pašalinti 60 tuopų. Siūloma šalinamų saugotinų medžių vertės neatlyginti, bet, sutvarkius teritoriją, Šakių seniūnijai vykdyti Šakių miesto skvero ir paežerės teritorijos želdynų pertvarkymo projekto įgyvendinimą.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.