Socialinės globos įstaigose – permainų metas

seneliaiGintarė MARTINAITIENĖ

Nuo 2013 metų visos šalies socialinės globos įstaigos galės funkcionuoti tik turėdamos specialias veiklos licencijas - iki šiol tai nebuvo privaloma. Nors įstaigų laukia nemaži išbandymai ir darbai, tačiau tiek jų vadovas, tiek rajono valdžia pakeitimus vertina teigiamai.

Nuotr. Tikimasi, kad įsigaliojus naujajai tvarkai, socialinės globos įstaigose gyvenantiems seneliams pagerės gyvenimo sąlygos, paslaugų kokybė, globotiniai jausis komfortabiliau.

Nuo 2013 metų visoms šalyje veikiančioms globos įstaigoms bus privaloma turėti specialias veiklos licencijas, o jų neturint veikla bus negalima. Kaip aiškino Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė, licencijos bus išduodamos neterminuotam laikui, tačiau, netinkamai organizuojant ir vykdant veiklą, Socialinių paslaugų priežiūros departamentas turės teisę ją sustabdyti ar atimti. Šakių rajone veikia keturios socialinės globos įstaigos. Tai Šakių vaikų globos namai, Kukarskės globos namai, Kudirkos Naumiesčio Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios globos namai ir Šakių Šv. Jono Krikštytojo globos namai.
 
Numatomi reikalavimai

Tad kokius reikalavimus turės atitikti globos įstaigos, kad joms būtų suteikta veiklos licencija. Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės, vieni svarbiausių pakeitimų bus tie, kad kambariuose negalės gyventi daugiau nei trys seneliai, vaikų globos įstaigose taip pat bus ribojamas viename kambaryje gyvenančių vaikų skaičius. Jei globos įstaigoje gyvenantys seneliai norės ir bus pajėgūs patys gaminti maistą, jiems turės būti sudarytos sąlygos ir maisto gaminimui, ir maitinimuisi. Be to, numatoma, kad turės būti įrengta daugiau sanitarinių mazgų, kalbama ir apie daugiau pakeitimų, tačiau nuostatai dar nėra galutinai paruošti. Svarbu, kad neužteks tik įsigyti veiklos licenciją - įstaigoms negalės vadovauti aukštojo išsilavinimo neturintys asmenys. Mūsų rajone, pasak L. Pocevičiūtės, šis reikalavimas aktualus tik Kukarskės globos namams, kuriems vadovaujanti direktorė Ona Aldona Zokienė tokio išsilavinimo neturi.

Jau žengė licencijavimo link

Kaipgi numatomas naujoves vertina atsakingi asmenys? Socialinės paramos skyriaus vedėja akcentavo, kad tik teigiamai. „Tai žingsnis į paslaugos kokybę. Labai gerai, kad bus suvienodinta tvarka. Jei įstaiga atitiks keliamus reikalavimus, galės veiklą vykdyti toliau, jei ne, reikės žiūrėti, ką daryti. Kalbant apie mūsų rajono įstaigas, manau, problemų nebus ir visi susitvarkys taip, kad atitiktų keliamus reikalavimus“, - teigė L. Pocevičiūtė. Ji minėjo ir tai, kad dvi globos įstaigos, tai Šakių vaikų globos namai ir Kudirkos Naumiesčio Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios globos namai jau žengė nemažą ir sėkmingą žingsnį licencijavimo link. „Būtent šių dviejų įstaigų projektai atitiko keliamus reikalavimus ir jie gaus finansavimą įstaigų renovavimui. Tai juk ir buvo orientuota į licencijavimą. Manau, reikia tik norėti ir kitoms įstaigoms siekti to paties“, - teigė vedėja.

Vertina teigiamai

„Žinoma, kol kas dar tik viltys, bet įrengus naujas patalpas labai pagerėtų senelių gyvenimo sąlygos, išsispręstų ne viena problema. Manome, jog planuojamose įrengti patalpose galėtų gyventi apie 20 senelių“, - teigė Kudirkos Naumiesčio globos namų vadovė Janė Okunienė. Šiuo metu jos vadovaujamoje įstaigoje gyvena apie 50 senelių. Nors J. Okunienė pripažino, kad laukia nemažai išbandymų, kaip ir visų kitų globos įstaigų vadovai, pakeitimus ji vertina teigiamai. „Mes tik už tai, kad gerėtų žmonių gyvenimo sąlygos“, - komentavo Šakių Šv. Jono Krikštytojo globos namams vadovaujanti Vida Pulokienė. Beje, šiuose namuose gyvena tik 15 senelių, nors norinčiųjų ir pageidaujančiųjų, pasak vadovės, yra kur kas daugiau. Kukarskės globos namuose šiuo metu gyvena 41 globotinis. Įstaigos direktorė O. A. Zokienė pripažino, kad seneliams kartais tenka gyventi susigrūdus, tad pakeitimus sakė vertinanti teigiamai.  Vienintelės rajone veikiančios vaikus globojančios įstaigos vadovas Virginijus Kelertas kalbėjo, kad licencijavimas – ne naujiena. „Apie tai kalbama berods penkerius metus. Tai ne naujiena, mes tam ruošėmės ir nemanau, kad kils kažkokių keblumų. Net ir nesant licencijavimui atitikome keliamus reikalavimus“, - akcentavo V. Kelertas. Jo vadovaujamoje įstaigoje šiuo metu gyvena 31 vaikas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.